Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Godmanis: Zatlera pozīcija sāpīga, valdības reorganizācija tikai atlikta

Tas ir ļoti sāpīgi, ar šādiem vārdiem premjers Ivars Godmanis (LPP/LC) komentēja Valsts prezidenta Valda Zatlera piektdienas paziņojumu, ka valdības vadītājs ir zaudējis viņa uzticību. I.Godmanis LTV raidījumā Panorāma piektdien pauda viedokli, ka V.Zatlers informāciju par plāniem reorganizēt valdību ieguvis vien ar plašsaziņas līdzekļu starpniecību un solīja turpināt iesākto reorganizācijas procesu, kas patlaban esot vien atlikts.

"Man šķiet, prezidenta kungs skatījās masu informācijas līdzekļus un uztvēra, ka mēs neko nedarām un tas acīmredzot izsauca viņā sašutumu," klāstīja premjers, norādot, ka savu viedokli attiecībā uz valsts pārvaldes reorganizāciju nav mainījis. Pēc I.Godmaņa klāstītā, jau nākamnedēļ tiks lemts par funkcionālā audita uzsākšanu, un runa esot par piedāvājumu reorganizēt un apvienot desmit aģentūras, gūstot reālu ietaupījumu. Tāpat nākamnedēļ notiks darbs pie valsts budžeta grozījumiem, kas jāizstrādā līdz marta beigām. I.Godmanis minēja arī jaunu seju parādīšanos valdībā.

Savukārt ministriju plāna samazināšana pārcelta uz 1.aprīli. Valdības vadītājs uzsvēra, ka viņam patlaban esot jārisina citi svarīgāki jautājumi, piemēram, jautājums par Parex bankas attiecībām ar sindicēto kredītu devējiem, kā arī budžeta grozījumiem, kas, pēc I.Godmaņa vārdiem, var paredzēt arī lielāku budžeta deficītu.

"Neapšaubāmi, man ir ļoti svarīgs prezidenta vērtējums. Es ar viņu šo jautājumu vēl pārrunāšu," atzina I.Godmanis. Viņš atzina: "Ja kategoriski prezidents uzstās, ka jāiet prom man un Saeima pieņems lēmumu, ka mani jāatbrīvo, tad es nevaru turpināt savu darbu."

Premjers arī esot stingri partijām pateicis, ka koalīcija nav liela un šajā brīdī būtu jāaizmirst visi jautājumi, kas attiecas uz starppartiju strīdiem un konfliktiem. To viņš esot izvirzījis kā nosacījumu. "Mēs nevaram iet ar konfrontāciju viens pret otru, ja mēs ejam - viss, es pārstāju strādāt nākamajā sekundē."

I.Godmanis domā, ka koalīcija izdarīs to, "kas mums jāizdara". Premjeram gan neliekot mieru jautājums, vai "mēs esam tā valdība, kurai vajadzētu samazināties".

Pēc tam, kad piektdien no rīta valdību veidojošās partijas bija vienojās neveikt ministriju samazināšanu, Valsts prezidents Valdis Zatlers vakarā paziņoja, ka Ministru prezidents ir zaudējis viņa uzticēšanos. V.Zatlers ar preses dienesta starpniecību paziņojis, ka šonedēļ Ministru prezidents trīs dienu laikā diametrāli pretēji ir mainījis savu viedokli par paša izstrādāto valdības un valsts pārvaldes restrukturizācijas plānu. "Tādējādi man ir jāatzīst, ka I.Godmaņa kungs ir zaudējis manu uzticību," atzinis Valsts prezidents.

V.Zatlers ar Ministru prezidentu tiksies pirmdien, 16.februārī.

Valdību veidojošās partijas piektdien vienojās neveikt ministriju samazināšanu, bet pēc divām nedēļām aicinās Saeimu lemt par uzticību jaunajiem zemkopības, kā arī kultūras ministra kandidātiem, un, iespējams, vēl kādam ministram, ja partijas nolems veikt izmaiņas savā ministru komandā. Par to žurnālistus pēc koalīcijas kopsēdes informēja premjers I.Godmanis, norādot, ka valdībai šobrīd ir vairāki svarīgi uzdevumu, ieskaitot budžeta grozījumu pieņemšanu.

“Līdz pašvaldību vēlēšanām strādāsim esošajā koalīcijā un tad skatīsimies, kāda ir situācija,” teica premjers. Jāatgādina, ka jau pirmdien TB/LNNK līderis Roberts Zīle sacīja, ka šis nav piemērotākais brīdis veikt lielas pārmaiņas valdībā un tieši pašvaldību vēlēšanas būs atskaites punkts, kas parādīs katra politiskā spēka ietekmi un var izraisīt arī izmaiņas valdībā.

Atbildi uz jautājumu, kā tagad rīkosies Tautas partija (TP), kas bija solījusi sākt sarunas par koalīcijas paplašināšanu, ja to neizdarīs I.Godmanis, žurnālistiem neizdevās saņemt. TP līderis Mareks Segliņš izvairījās no medijiem.

TP valdes loceklis, reģionālās attīstības un pašvaldības lietu ministrs Edgars Zalāns teica, ka viņa lielākā baža bijusi par to, vai visas partijas ir gatavas pieņemt smagus lēmumus. Šajā sēdē E. Zalāns pārliecinājies, ka visas koalīcijas partijas ir noskaņotas konstruktīvi strādāt.

Vēl premjers klāstīja, ka pēc divām nedēļām līdz ar jauno ministru apstiprināšanu, Saeima varētu lemt arī par jauno Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja kandidātu Normundu Vilnīti, kurš nākamnedēļ tiksies ar Saeimas frakcijām.

(papildināts ar I.Godmaņa veidokli)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL


Valsts pārvaldes reorganizācija būs ministru kompetencē


Par MK optimizāciju iebildumi arī premjera partijai

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas