Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Grozījumi likumā liegs kriminālnoziegumos apsūdzētām personām ietekmēt pašvaldību darbu

Pašvaldību deputātu pilnvaru ierobežošana gadījumos, kad pret tiem uzsākta kriminālvajāšana par smagiem vai sevišķi smagiem noziegumiem, turpmāk liegs pašvaldības domju darbu tiešā veidā ietekmēt personām, kam izvirzītas apsūdzības smagos kriminālnoziegumos, paredz Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas atbalstītie grozījumi likumā.

Saeimas komisijā atbalstītie grozījumi veicinās godīgu, caurskatāmu pašvaldību pārvaldību un vairos sabiedrības uzticību valsts varai, ir pārliecināti Vienotības deputāti.

Šobrīd pašvaldību vēlēšanās nedrīkst kandidēt un tātad arī tikt ievēlētas personas, kas sodītas par smagiem vai sevišķi smagiem noziegumiem. Tomēr, ņemot vērā tiesu procesu ilgumu, šī norma praksē nozīmē, ka pašvaldības domju darbu tiešā veidā var ietekmēt personas, kam izvirzītas apsūdzības smagos kriminālnoziegumos, kas veikti, šīm personām esot domes deputāta krēslā, norāda Vienotība.

Lai novērstu šādu no tiesiskuma viedokļa absurdu situāciju, Vienotības Saeimas frakcijas deputāte Lolita Čigāne rosinājusi Republikas pilsētas domes un novada domes deputāta statusa likumā noteikt, ka pašvaldības deputāta darbs pašvaldības domē, tās komitejās un komisijās, kā arī institūcijās, kurās dome viņu iecēlusi vai deleģējusi, tiek ierobežots, daļēji zaudējot atlīdzību, ja pret viņu uzsākta kriminālvajāšana. Savukārt, ja kriminālvajāšana tiek izbeigta vai tiesa deputātu attaisno, deputāts turpina darbu pašvaldības domē un saņem nesaņemto atlīdzību.

Deputāte arī atgādina, ka šādas izmaiņas neattiecinās īpašu kārtību tieši uz pašvaldības deputātiem, jo attiecībā uz Saeimas deputātiem šāda norma darbojas jau pašlaik. "Svarīgi atcerēties, ka kriminālvajāšana tiek uzsākta tikai tad, ja kriminālprocesa ietvaros savākta pietiekama, pamatīga pierādījumu bāze, kas ļāvusi aizdomās turētai personai izvirzīt nopietnas apsūdzības. Tāpēc atrunāties ar parasto – nav notiesāts, nav vainīgs, ir nevietā," norāda Čigāne.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas