Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Grozījumu iniciatori zemo aktivitāti saista ar "iebiedēšanas kampaņu"

Vēlētāju zemo aktivitāti referendumā pensiju likuma grozījumu iniciatori saista ar valdošās koalīcijas līdzšinējiem centieniem iebiedēt un šķelt sabiedrību, apgalvojot, ka līdzekļi budžetā nav daudz un visiem nepietiks.

Sešas stundas pirms iecirkņu slēgšanas referendumā bija nobalsojuši 237 374 vēlētāju, taču kvoruma sasniegšanai nepieciešami 453 730. Lūgts prognozēt referenduma iznākumu, organizācijas Sabiedrība citai politikai pārstāvis Aigars Štokenbergs atbildēja, ka "grūti spriest. Ja tie, kas ir izdomājuši atbalstīt, tiešām piecelsies uz aizies nobalsot, tad grozījumi tiks pieņemti." Viņš uzsvēra, ka referendums pamatā nav par pensijām, tas ir referendums par sabiedrības solidaritāti, proti, cik lielā mērā cilvēki ir gatavo atbalstīt kādu iedzīvotāju daļu.

Traucējošs apstāklis bijis valdošās koalīcijas piekoptā cilvēku baidīšana ar līdzekļu trūkumu. "Viņi [koalīcija] turpina rīdīt pensionārus pret skolotājiem, invalīdus pret policistiem," saka A.Štokenbergs. Ar SCP paveikto darbu, lai izskaidrotu grozījumu būtību, A.Štokenbergs ir apmierināts: "Mēs izmantojām visas iespējas, ko mediji mums sniedza, lai izskaidrotu." 

Arī Pensionāru un senioru partijas līderis Jānis Kleinbergs atzīmē, ka bijis grūtu stāvēt pretī "valdības propagandai". Taču viņš uzver, ka grozījumu izstrādātāji paveica visu iespējamo, lai referendums notiktu un cilvēki varētu piedalīties un novērst "genocīdu pret Latvijas tautu".  

Labklājības ministre Iveta Purne (ZZS) uzskata, ka uz referendumu atnākošo vēlētāju skaits ir liels, taču tas neliecina par atbalstu konkrētajiem grozījumiem. "Jāsaka, ka pensionāri izsaka viedokli nevis par grozījumiem, bet par bēdīgo situāciju kopumā," saka ministre, norādot, ka pie šāda viedokļa viņa nonākusi pēc sarunām ar pašiem pensionāriem. "Cilvēkiem ir grūti likuma nianses saprast," piebilst I.Purne.

Pretējās domās ir cits grozījumu pretinieks, Saeimas deputāts Kārlis Leiškalns (TP). Viņš ir pārliecināts, ka katrs cilvēks saprot, kāds viņam būs ieguvums vai zaudējums no konkrētajiem grozījumiem un, izejot no tā, pieņem lēmumu piedalīties vai nē. "Mans onkulis, piemēram, ies. Viņam pensija ir 140 lati, bet, ja grozījumus pieņemtu, būtu 180. Man necēlās mute, lai teiktu viņam neej," saka K.Leiškalns.

Tajā pat laikā daudzi, pēc K.Leiškalna vārdiem, saprot, ka sociālā budžeta uzkrājums 880 miljoni latu, pieņemot grozījumus, pietiktu trim četriem gadiem un līdzekļu apjoms nav bezizmēra.  "Cilvēki saprot, ka neviens nav tik ļauns, lai slēptu cilvēkiem piekrītošo naudu, pat ne koalīcija," saka K.Leiškalns.

Viņš prognozē, ka nepieciešamo balsu skaitu līdz vakaram neizdosies savākt. "Tas ir acīmredzami. Jāskatās, kas ir tā sabiedrības daļa, kas balso. Tie ir rīta cilvēki, kas ir motivēti nokārtot savas lietas uzreiz, nevis gaidīt līdz vakaram," saka K.Leiškalns. Turklāt Latvijas vēlētāji ir tendēti uz stabilitāti: "Vairākus gadus uz priekšu prognozējami ienākumi ir svarīgāki par neziņu, ko rada referendums." 

Ar finanšu ministru Ati Slakteri (TP) Dienai šovakar nav izdevies sazināties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

SDSD


Līdz 20.00 bija nobalsojuši 310 766 vēlētāju. Lai tautas nobalsošanu uzskatītu par notikušu tajā jāpiedalās vismaz 453 730. Iecirkņi tiks slēgti pēc divām stundām 22.00.

LASI VAIRĀK 

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas