Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Gulbi un Štālbergu par Vaškeviča auto dedzināšanu tiesā slēgtā sēdē

Šodien slēgtā sēdē Rīgas apgabaltiesa uzsāka izskatīt lietu, kurā par vairākiem noziedzīgiem nodarījumiem kopumā pēc vienpadsmit Krimināllikuma (KL) pantiem apsūdzēti  bijušais Saeimas un Valsts prezidenta Drošības dienesta virsleitnants Edgars Gulbis un uzņēmējs Raimonds Štālbergs, kā arī vēl trīs vīrieši — Kaspars Dzērve, Māris Smilga un Jevģēnijs Belovs.

Dienai paskaidroja tiesneses Signes Kalniņas sekretāre, slēgtā sēde nozīmēta, jo pieņemts ģenerālprokurora lēmums par speciālās procesuālās aizsardzības piemērošanu personai. Žurnālisti tiesas sēžu zālē netika ielaisti, savukārt bijušo drošībnieku E.Gulbi, kurš jau vairākus mēnešus drošības līdzekļa ietvaros ir apcietināts, zālē ieveda pa dienesta ieeju.

Kā iepriekš, atsaucoties uz apsūdzības rakstu, ziņoja LETA, E.Gulbis tiek apsūdzēts par Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas kriminālpārvaldes priekšnieka Vladimira Vaškeviča automašīnas dedzināšanas mēģinājuma atbalstīšanu. Prokurors uzskata, ka Vaškeviča automašīnas dedzināšanas mēģinājumu organizējis uzņēmējs R.Štālbergs, tas izriet no viņam celtās apsūdzības. Apsūdzība R.Štālbergam uzrādīta par svešas mantas iznīcināšanas mēģinājuma organizēšanu, kā arī par automašīnas zādzības organizēšanu, kas vēlāk izmantota citā noziegumā — V.Vaškeviča automašīnas dedzināšanā.

R.Štālbergs tiek apsūdzēts arī par komercnoslēpumu saturošu ziņu nolaupīšanu. Saskaņā ar apsūdzību viņš komercnoslēpumu saturošus dokumentus esot nolaupījis no V.Vaškeviča šķirtās sievas Ināras Vilkastes biroja telpām. Jau vēlāk daļu šo nolaupīto dokumentu Štālbergs nodevis AS Baltic International bank resursu uzraudzības komisijas loceklim Vilorijam Belokoņam, kurš savukārt "laupījumu" tālāk nodevis Valērijam Belokoņam, teikts apsūdzībā. Prokurors apsūdzības rakstā norāda, ka ar savām darbībām R.Štālbergs I.Vilkastei ir nodarījis mantisku kaitējumu.

E.Gulbja apsūdzības raksts ir daudz apjomīgāks. Viņš tiek apsūdzēts, ka, būdams valsts amatpersona, atkārtoti uzkūdīja citu personu izdarīt noziegumu — kukuļdošanu valsts amatpersonai, lai tā, izmantojot savu dienesta stāvokli, izdarītu kādu darbību kukuļdevēja interesēs. Pēc šī panta Gulbim ir divas epizodes.

Vienā gadījumā viņš paziņas uzkūdīja dot valsts amatpersonai kukuli 19 000 latu apmērā, apmaiņā solot atrisināt problēmas ar tiesībsargājošām institūcijām. Bet otrā epizodē naudas summa jau bija krietni lielāka, proti, solot panākt kādas krimināllietas izbeigšanu, Gulbis uzkūdīja dot kukuli 40 000 latu apmērā, norāda prokuratūra. Bijušais virsnieks ne vien kūdījis uz kukuļdošanu, bet arī iepriekšminētās naudas summas pats piesavinājies, tādējādi viņam apsūdzība uzrādīta arī par kukuļa piesavināšanos.

Gulbis arī apsūdzēts par dokumenta viltošanu un apzinātu viltota dokumenta izmantošanu. Viņš ar nolūku nelikumīgi iegūt dokumentu par vispārējo vidējo izglītību ieradās Bauskas rajona Rundāles pagasta Pilsrundāles vidusskolā pie tās direktora Aivara Indrikova, kuram palūdza iespēju izsniegt viņam šo dokumentu. Indrikovs piekrita šim piedāvājumam, solot viltoto atestāta dublikātu izgatavot nedēļas laikā. Skolas direktors, kurš pēc šīs informācijas parādīšanās medijos aizgāja no darba, vērsās Bauskas rajona Izglītības pārvaldē ar lūgumu izsniegt viena atestāta dublikātu un vienas sekmju lapas dublikātu, ko arī saņēma. Gulbis viltoto dokumentu saņēma 2006.gada septembrī, ko iesniedza savā darba vietā — Saeimas un Valsts prezidenta drošības dienestā.

Bijušais virsnieks apsūdzēts arī par krimināllietas materiālu viltošanas mēģinājumu. 2007.gada 10.janvārī Gulbis, uzzinot, ka viņa kabinetā atrasta 400 gramu trotila brikete, par ko pret viņu bija sākts kriminālprocess, nolēma veikt prettiesiskas darbības. Viņam bija iecere nosūtīt ekspertam izpētei pašrocīgi izgatavotu parafīna maketu, kas līdzinātos trotila briketei. Lai veiktu pierādījuma samainīšanu, Gulbis savam padotajam uzdeva nodibināt kontaktus ar kriminālistikas ekspertiem.

Kamēr notika "iedraudzēšanās" ar ekspertu, Gulbis savā dzīves vietā sāka meistarot šo maketu. Tomēr savu noziedzīgo nodomu Gulbim neizdevās īstenot, jo eksperts bija godprātīgs un atteicās samainīt lietisko pierādījumu, norādīts apsūdzībā. Gulbis apsūdzēts arī par uzkūdīšanu izdarīt eksperta iespaidošanu nolūkā panākt, lai viņš sniedz nepatiesu atzinumu.

E.Gulbim apsūdzība uzrādīta arī par apzināti nepatiesa ziņojuma sniegšanu par nozieguma izdarīšanu nolūkā panākt kriminālprocesa sākšanu pret kādu personu, kas saistīts ar apsūdzību smaga un sevišķi smaga nozieguma izdarīšanā. Gulbis pagājušā gada oktobrī iesniedza Valsts policijas Iekšējās drošības birojā iesniegumu, paziņojot, ka pret viņu veikta sistemātiska fiziska iespaidošana. Veicot izmeklēšanu, fakti par Gulbja spīdzināšanu neapstiprinājās. Tāpat viņš apsūdzēts par to, ka, būdams liecinieks šajā procesā par fizisko iespaidošanu, sniedza apzināti nepatiesu liecību.

Apsūdzētie K.Dzērve  un M.Smilga bijuši iesaistīti kukuļošanas epizodēs, bet S.Belovs — mašīnas zādzības epizodē.

(papildināta, sākot no 3.rindkopas)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas