Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Gunta Sloga par debatēm Saeimā: Pasaka par lapsu un Šekspīra citāts

Saeimas deputāti ceturtdienas debatēs par robežlīgumu, mēģinādami pamatot savu nostāju par labu vienam vai otram politiskajam un juridiskajam aspektam, neskopojās ne vien ar pašu izdomātām vārdu pērlēm, bet ķērās arī pie tautas dziesmu, latviešu un pasaules literatūras klasiķu citēšanas. Daudz naskāki uz to bija Jaunā laika un TB/LNNK pārstāvji, bet piesardzīgākas — trīs lielākās koalīcijas partijas, kas, visdrīzākais bija sekojušas premjera mudinājumiem runāt pārdomāti, jo ārpusē, ar ko viņš, iespējams, domāja Krieviju, «katrs nozīmīgs izteikums vēlāk var tikt izmantots pret mums».

Uzrunādama savu novadnieku no tribīnes latgaliski, deputāte Anta Rugāte (TP) mēģināja vest pie prāta vienu no asākajiem debatētājiem pret valdības izstrādāto robežlīguma plānu Kārli Šadurski (JL). Pēdējais, atbildēdams A.Rugātei latviski, mudināja nevilkt Latvijas robežu «gar Aivieksti». Ja vairums runātāju citēja tādus latviešu literātus kā Kronvaldu Atis un Edvards Virza, tad K.Šadurskis ķērās pie Šekspīra. «Tikai referendums spēs pielikt punktu Latvijas teritorijas un robežas jautājumam, jo premjeri Latvijā nāks un aizies, cits vēstures slavas apmirdzēts, cits ar savu kauna nastu nākamo paaudžu un sirdsapziņas tiesas priekšā. Ja sirdsapziņa ierunāsies, Kalvīša kungs, tad jums tāpat kā nodevīgajam Hamleta tēvabrālim būs jāsaka: Man, ļaundar, pūst un smird līdz debesīm!» viņš sacīja.

Savukārt deputāts Vents Armands Krauklis (TP) Latvijas un Krievijas strīdu par Abreni pārveidoja stāstā par lāci un lapsu. Lācis esot izlicis slazdu lapsai, tā tajā iekritusi un, lai tiktu brīvībā, nograuzusi sev kāju. Tagad lapsa esot kliba, bet brīva. «Un tagad mēs gribam pieprasīt no lāča šo apēsto kāju, kas jau sen ir pārstrādāta pilnīgi kaut kādā citā…» sacīja V.A.Krauklis. Deputāte Anna Seile, bažījās par to, ka Latvija tik vieglprātīgi atdod divus procentus savas valsts teritorijas «svešai un neprognozējamai valstij». Tādēļ viņa atgādināja kādu padomju laika dziesmu: «Pie Staļina durvīm stāv Kirhenšteins bāls, ar lūgumu rokā pēc maizes un sāls!»

Savukārt deputāts Pēteris Tabūns robežlīgumu dēvēja par pazemojošu un godu laupošu: «Es savādāk nevaru nosaukt šo līgumu kā par šprotu līgumu.» Ja parasti skaļākie ir tēvzemiešu deputāti, tad šoreiz ar spalgāko balsi un vieniem no asākajiem citātiem izcēlās deputāts Uldis Grava (JL). Par vienu no ceturtdienas sēdes vairāk citētajiem izteikumiem kļuva viņa pieņēmumus, ka «jau šobrīd Krievijas vēstnieks Kaļužnijs aiz prieka siekalojas». Kā vienmēr emocionāla bija arī Ingūna Rībena (JL), kura notikušajā meklēja kādu īpašu sazvērestību, kurā esot iesaistīta arī daļa mediju.

Salīdzinoši bālas uz šo runu plūdu fona bija Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas, premjera Aigara Kalvīša (TP) un ārlietu ministra Arta Pabrika (TP) runas. Ar atmiņā paliekošāko citātu izcēlās pēdējais, paziņojot, ka Abreni atgūt ir tikpat nereāli kā Tobago.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas