Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 3. jūlijs
Verita, Everita, Benita, Emerita

Identiskām konsultācijām Aizsardzības ministrijā iztērēts pāri par 75 000 latu

Valsts kontrole revīzijā Aizsardzības ministrijā konstatējusi identiskas konsultācijas vairāku mēnešu garumā saistībā ar Nacionālo bruņoto spēku (NBS) specifisku uzskaites sistēmas ieviešanu. Par konsultācijām izmaksāti vairāk nekā 75 000 latu. VK ieskatā pastāv risks, ka līdzekļi iztērēti nelietderīgi. Šobrīd gan kārtība mainīta un izdevumi konsultācijām kopš oktobra sarukuši par 50%.

Konsultācijas no uzņēmuma SIA FMS tika sniegtas, jo AM kopš 2008. gada NBS vajadzībām veic specifisku uzskaites prasību ieviešanu vienotajā resursu vadības sistēmā. Pēc atskaitēm noprotams, ka konsultācijas bijušas par jautājumiem, kuri bija iekļauti darbiniekiem organizētajās apmācībās. Konstatēts, ka konsultanti vienā dienā vairākiem vienas iestādes grāmatvedības darbiniekiem snieguši viena veida konsultācijas, kā arī viena veida konsultācijas ir atkārtoti sniegtas visā pārskata gada laikā.

Piemēram, revīzijā konstatēts, ka dažādiem grāmatvedības darbiniekiem sniegtas konsultācijas par pamatlīdzekļu nolietojuma aprēķinu un kontu apgrozījuma atskaišu veidošanu, kas atkārtojušās 2009.gada februāri, martā un aprīlī. Tāpat dažādiem grāmatvedības darbiniekiem sniegtas konsultācijas par noliktavas atskaišu salīdzināšanu ar virsgrāmatu, noliktavas atlikumu atskaišu labošanu, kas atkārtojušās 2009.gada janvārī, maijā un jūnijā.

Līdz pat 2009.gada septembrim AM neizvērtēja, cik pamatota ir ministrijas padotībā esošo iestāžu izteiktā nepieciešamība piesaistīt konsultantus. Taču oktobrī AM noteica, ka konsultantu var piesaistīt tikai ar AM Sakaru un informācijas tehnoloģiju departamenta atļauju. Rezultātā līdz pat 50% samazinājās SIA „FMS” sniegto konsultāciju apjoms. Tomēr līdz pat oktobrim veiktās konsultācijas bez pamatojuma izvērtēšanas liecina par risku, ka Ls 76 410 nav izlietoti ekonomiski, uzsver VK.

Vienas konsultācijas stundas, kas sniegta grāmatvežiem par neskaidrajiem jautājumiem, izmaksas ir Ls 41,30 (tajā skaitā PVN). SIA „FMS” 2009.gadā dažādu AM padotības iestāžu grāmatvežiem nodrošināja kopumā 1804 konsultāciju stundas. Uzņēmums tiesības konsultēt AM grāmatvežus saņēma 2007. gada nogalē, kad sarunu procedūru rezultātā par nepilnu pusotru miljonu latu ieguva tiesības ieviest vienotas grāmatvedības programmu aizsardzības sistēmā.

Uzņēmums FMS pastarpināti pieder septiņām personām, lielākās daļas (27,50%) ir Jānim Bergam un Normundam Bergam. Tāpat uzņēmuma darbinieki ir Uldis Putniņš, Jānis Rancāns, Olafs Loits, Viesturs Birkants un Aldis Silovs.

VK revīzijā arī secināts, ka AM nav noteikusi vienotus principus un kritērijus noslēgto līgumu izvērtēšanai un nākotnes saistību uzskaitei, līdz ar to neievērojot normatīvā akta prasības, AM konsolidētajā gada pārskatā nākotnes saistību apmērs ir uzrādīts vismaz par Ls 42 892 461 mazāks nekā faktiskās AM nākotnes saistības. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas