Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Iededzot barikāžu ugunskuru, Zatlers novēl būt atbildīgiem par šodienu

Būt atbildīgiem par šodienu un atcerēties barikāžu laiku šodien novēlēja Valsts prezidents Valdis Zatlers, neilgi pēc plkst.10 Rīgā, Doma laukumā, aizdedzot pirms 20 gadiem notikušajām barikādēm veltīto ugunskuru.

"Ja jūs būsiet atbildīgi par šodienu, es un barikāžu aizstāvji būs gandarīti," Zatlers sacīja jaunsargiem un skolēniem, kuri veidoja lielāko daļa no apmēram 300 klātesošajiem.

"Mēs simboliski iedegsim ugunskuru, kas mūs domās un atmiņās sasaistīs ar barikāžu laiku, (..) ko saucam par "būt vai nebūt" laiku, kad izšķīrās būt vai nebūt brīvībai. Uguns ir simbols, kas savieno mūs ar to cilvēku sirds degsmi, kuri aizstāvēja mūsu brīvību," sacīja valsts augstākā amatpersona, norādot, ka tā ir arī klātesošo jauniešu brīvība.

Prezidents pārdesmit minūtes pavadīja sarunās ar barikāžu dalībniekiem, Jaunsardzi, atnākušajiem skolēniem un skolotājiem.

Ar barikāžu dalībnieku Aleksandru Torsteru prezidents pārrunāja 1991.gada barikāžu notikumus. "Ļoti grūti pastāstīt, kā bija pa īstam, bet vajag stāstīt," sacīja Zatlers. Torsters teica, ka toreiz nebija zināms, vai situācija atrisināsies "miera ceļā, vai būs asins izliešana".

Savukārt Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) svinīgās ceremonijas laikā aicināja jauniešus izvēlēties, ko uzskatīt par varoni, kam sekot un ko izvēlēties par paraugu.

"Nav tālu jāmeklē filmās, grāmatās - te ir cilvēki, kas pirms divdesmit gadiem stāvēja šeit Doma laukumā par Rīgu, aizstāvēja savas valsts neatkarību. Tie ir vecāki, jūsu kaimiņi (..) - tie varoņi nav jāmeklē, tie ir jums blakus - sekojiet viņu paraugam," novēlēja Ušakovs.

Barikāžu ugunskuru iededza Zatlers, Ušakovs, barikāžu laika Latvijas Tautas frontes vadītājs Romualds Ražuks un Barikāžu muzeja direktors Renārs Zaļais.

Īsi pēc plkst.10.30 pie barikāžu ugunskura Doma laukumā pulcējās apmēram 50 cilvēku.

Jau ziņots, ka šodien ar plašu pasākumu programmu tiks pieminēta 1991.gada barikāžu 20.gadadiena.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas