Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Iedzīvotāji otrdien Doma laukumā aicināti paust atbalstu Igaunijai, veidojot "Baltijas ceļu"

Lai atbalstītu Igauniju un parādītu Baltijas valstu vienotību, atceroties "Baltijas ceļu", iedzīvotāji aicināti otrdien no plkst. 11.45 līdz 12 Doma laukumā sadoties rokās, ziņo BNS.

"Baltijas ceļš" otrdien tiks veidots Rīgā, Viļņā un Tallinā, kad Latvijas, Lietuvas un Igaunijas iedzīvotāji aicināti sadoties rokās Rīgā, Viļņā un Tallinā, kā arī uz triju Baltijas valstu robežām, lai šādi paustu savu vienotību un spēku.

"Tā ir miermīlīga vienotības izpausmes akcija, kuras mērķis ir atbalstīt Igauniju un parādīt, ka esam vienoti, vēl aizvien stāvot plecu pie pleca savos centienos," norādīja akcijas koordinators Latvijā Ēriks Daukšts.

Viņš pastāstīja, ka pašreiz notiek akcijas saskaņošanas process Rīgas domē. Akcijā plānojusi piedalīties partijas "Jaunais laiks" (JL) jaunatnes nodaļa, Latvijas Studentu apvienība, partija "Visu Latvijai!", uzaicinātas arī studentu korporācijas un citas organizācijas un interesenti.

Igaunijas atbalstītāji Lietuvā nolēma organizēt Baltijas valstu solidaritātes kampaņu un aicināt cilvēkus sadoties rokās, atceroties unikālo tā dēvēto Baltijas ceļu, kas simbolizēja Latvijas, Lietuvas un Igaunijas vienotību centienos atjaunot savu neatkarību.

Atbalsta kampaņu Igaunijai, kam pagājušajā nedēļā nācās ciest no Kremļa atbalstītās propagandas, organizē Viļņas Universitātes Starptautisko attiecību un politikas zinātnes institūta studentu korporācija "RePublica" sadarbībā ar nedēļas preses izdevumu "Atgimimas".

Akcijas "Mēs esam kopā! Brīvi un neatkarīgi!" rīkotāji norāda, ka latvieši, lietuvieši un igauņi šādi apliecinās, ka lielāko izaicinājumu priekšā baltiešu tautas ir vienotas. Turklāt akcija atgādināšot vecajām Eiropas Savienības dalībvalstīm un visai pasaulei, ka Eiropas klusēšana Baltijas valstīm izšķirošā laikā var izrādīties liktenīga.

"Sadursmes Tallinā bija nopietns brīdinājums un mācība nākotnei visām trijām Baltijas valstīm. Apstākli, ka tā nebija tikai Igaunijas iekšēja problēma, apstiprina Krievijas varas iestāžu neadekvātā rīcība, Krievijas plašsaziņas līdzekļu tendenciozā loma, kā arī nespēja Maskavā garantēt Igaunijas diplomātu drošību," uzsver akcijas rīkotāji.

Saskaņā ar lietuviešu aktīvistu pārliecību šis precedents atkārtoti apliecinājis to, kādu ietekmi un spiedienu Krievija var īstenot attiecībā uz Baltijas valstīm.

"Eiropas politiķu klusēšana šo notikumu kontekstā atgādina Lietuvas, Latvijas un Igaunijas sāpīgāko laiku cīņā par savu neatkarību," uzsver akcijas organizatori.

Krievijas valdība izmantoja Igaunijas varas iestāžu lēmumu pārvietot ārpus Tallinas centra tur apglabāto kritušo padomju karavīru mirstīgās atliekas un karavīriem veltīto pieminekli, lai veicinātu krievvalodīgo jauniešu nemierus Tallinas ielās un agresīvas Kremļa atbalstošo jauniešu kustību protesta akcijas pie Igaunijas vēstniecības Maskavā.

Lietuva ir paudusi savu atbalstu Igaunijai un nosodījusi Krievijas propagandas uzbrukumus Igaunijai.

Latvijā atbalsta deklarācija kaimiņvalstij vēl nav pieņemta, taču pašreiz notiek tās sagatavošanas process Saeimas Ārlietu komisijā.

Wikipedia: Baltijas ceļš

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas