Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Ieslodzītie turpmāk varēs glabāt reliģiskos priekšmetus

Satversmes tiesa (ST) atzinusi par likumam neatbilstošu aizliegumu notiesātajiem ieslodzījuma vietās glabāt reliģiskos priekšmetus, piemēram, krustiņus, lūgšanu krelles un ikonas, informēja ST priekšsēdētāja palīdze Līna Kovaļevska.Ministru kabineta (MK) noteikumi reglamentē priekšmetus un pārtikas produktus, kurus notiesātajiem atļauts glabāt.

Reliģiskie priekšmeti šajā pielikumā nav ietverti, tāpēc to glabāšana nav atļauta. Pieteikuma iesniedzējs Nauris Rakuzovs norādīja, ka apstrīdētā norma pārkāpjot viņa reliģiskās pārliecības brīvību.Tiesa atzina, ka ne MK, ne Ieslodzījuma vietu pārvalde nav pamatojuši to, ka reliģiskie priekšmeti radītu lielāku apdraudējumu sabiedrības drošībai nekā priekšmeti, kuru glabāšana ir atļauta. Turklāt ieslodzījuma vietu sniegtā informācija liecina, ka arī šobrīd šādu priekšmetu glabāšana tiek atļauta, veicot individuālu izvērtējumu. ST atzina apstrīdēto normu par neatbilstošu Satversmes 99.pantam, kas nosaka, ka ikvienam ir tiesības uz domas, apziņas un reliģiskās pārliecības brīvību.

Tiesa norādīja, ka MK ir pienākums noteikt vienotus principus, lai ieslodzījuma vietas administrācijai būtu iespēja lemt par atļauju vai aizliegumu notiesātajiem glabāt reliģiskos priekšmetus, ņemot vērā konkrētā gadījuma individuālos apstākļus. Ņemot vērā to, ka jaunā regulējuma ieviešanai ir nepieciešams laiks, tiesa atzina apstrīdēto normu par spēku zaudējušu no 2011.gada 1.oktobra.

ST spriedums ir galīgs un nepārsūdzams. Tas stāsies spēkā dienā, kad tiks publicēts laikrakstā Latvijas Vēstnesis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas