Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Iespējamos sliekšņus progresīvā IeN apmēram valdība vēl neatklāj

Vēl no rīta domas par progresīvā iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IeN) ieviešanu jau no 1.jūlija nebija starp budžeta deficīta mazināšanas priekšlikumiem. Pēc piecām stundām, beidzoties paplašinātajai valdības ārkārtas sēdei, kurā piedalījās sociālie partneri un Valsts prezidents Valdis Zatlers, premjers Valdis Dombrovskis (JL) sausi informēja, ka tiks ieviests progresīvā ienākuma nodokļa pārejas variants. Nodokļa likmes un ienākumu apjomu, kuram tiks piemērots progresīvais nodoklis, t.i., paaugstināta IeN likme, premjers nenosauca, sakot, ka Finanšu ministrija (FM) līdz ceturtdienai, kad notiks valdības ārkārtas sēde par budžeta grozījumiem, sagatavos aprēķinus.

Progresīvās IeN likmes ieviešana izvēlēta kā kompromiss tam, lai neīstenotu FM piedāvāto neapliekamā minimuma atcelšanu. No sarunām valdības kuluāros Diena noskaidroja, ka, iespējams, paaugstinātu IeN likmi varētu piemērot jau tiem, kuru mēneša ienākumi ir virs 300—400 latiem. Likmes lielums, mēneša ienākumiem pārsniedzot šo līmeni, varētu kāpt, piemēram, par 2%, tas ir, līdz 25%. Tiesa, arī šo variantu otrdien pēcpusdienā valdības amatpersonas vēl sauca par spekulācijām. Viennozīmīgas atbildes, kāds ir slieksnis, no kura vajadzētu piemērot progresīvo nodokli, nav. Piemēram, partija Sabiedrība citai politikai, kura ilgstoši norāda uz nepieciešamību ieviest progresīvo IeN, uzskata, ka to varētu sākt piemērot, ja ienākumi gadā pārsniedz 10 000 latu.

Dienas aptaujātie nodokļu eksperti uzskata, ka progresīvās IeN likmes ieviešanas ideja kā tāda ir atbalstāma, jo tā ļauj iekasēt vairāk nodokļu no tiem, kuri ir bagātāki, un mazāk no tiem, kuru ienākumi nav tik lieli. Taču esot būtiski diskutēt, kāds ir ienākumu slieksnis, no kura palielināto nodokļa likmi piemērot. Ja ar palielinātu likmi apliekamā ienākuma slieksnis ir zems, var iznākt, ka valsts vienkārši no iedzīvotājiem iekasē papildu nodokli un īsteno to laikā, kad ienākumi jau ir būtiski sarukuši, kad ir liels bezdarbs. Agrāk, kad tika diskutēts par iespēju ieviest progresīvo IeN, izskanējis, ka tā ieviešana tikai veicinātu t.s. aplokšņu algas un cita veida izvairīšanos maksāt nodokļus principā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas