Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Iespējams, valsti vadīs divi Valdi. Diena.lv vaicā, vai laba zīme?

Latvijā iespējama situācija, kad valsti vada divi Valdi. Kā zināms, Valsts prezidenta vārds ir Valdis, un viņš premjera amatam nominējis citu Valdi - Dombrovski. Saskaņā ar Gunnara Treimaņa personvārdu skaidrojumu, Valda labā īpašība ir, ka viņš nestāv malā notikumiem. _Diena.lv _lūdz ekspertu vērtējumu – par ko liecina vārds Valdis un vai labi, ka valstī pie varas būs divi Valdi?

Personvārdu pētnieks G.Treimanis, kura grāmata “Vārdu noslēpumi” publicēta Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes mājas lapā, cilvēkus, kuriem vārds ir Valdis raksturo šādi:

“Sirsnības un aizrautīguma iemiesojums. Necenšas sarežģīt dzīvi un samezglot attiecības. Ja arī viņam uzmācas laiskums, viņš pēc tam ar dubultu enerģiju metas iekšā notikumos. Dzīve Valdi brīžiem arī papluinī, taču viņš cenšas reiz izdarītu muļķību "neitralizēt". Valdim ir jūtīga daba, un pat neveiksmēs viņš vairāk vaino pats sevi. Izceļas ar tieksmi uz mākslu. Valdim "garšo" grēks, bet viņš baidās zaudēt savu reputāciju. Jo sevišķi lielas sekmes apliecina diplomātijā. Zina: viss panākams ar mierīgu garu, nevis lēcienveidīgā skrējienā. Valdim ir laba īpašība - nestāvēt malā no notikumiem. Tad jau labāk mesties iekšā dzirnupē un peldēt pret straumi!”


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

VĒRTĒ EKSPERTI

Folkloriste Janīna Kursīte:

“Ideālāk būtu Visvaldis, kas ir 13.gs vārds vai Visvaris, kas ir jaunāks vārds, taču divi Valdi, manuprāt, mūsu smagajā situācijā nav slikti. Dievs dod, ka tas nevestu pie divvaldības, bet abi saņemtu kopīgi grožus rokā. Ja komanda būs spēcīga, domāju, ka vārds atbildīs tam, ko no viņa  [Valda Dombrovska] var sagaidīt. Valdis ir samērā jauns vārds – radies 19.gs otrajā pusē, kas cēlies no senā vārda Visvaldis, kas nozīmē valdīt. Tāds mūsdienu variants. Saliktos vārdus Eiropā savulaik deva valdniekiem, vārdu veidoja, ko gribēja redzēt – Visvaldis, tad lai pār visu valda. Šeit ir vienkārši Valdis, jo šeit ir vienkārši Latvija, citu variantu būtībā nav, bet potenciāls ir labs.”


Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departamenta vadītāja Ārija Iklāva:


“Esam atzinuši, ka vārds ir ļoti labs, bet neviens šo vārdu 2008.gadā savam bērnam nav devis. Vārds ir labs, jo tas ir viegli izrunājams, rakstu darbos to nekropļos un, domāju, ka vārds ir latvisks. Tagad populāri ir Pēteri, Matīsi, Oskari, Reiņi, bet Valdu to vidū nav. Domāju, ka Valdu popularitāte vēl priekšā. Varbūt, ka šo abu spēcīgo Valdu darbība patiks un vecāki aiz cieņas pret viņiem savu bērnu tā nosauks.”

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas