Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Iesper, fotografējot dabas stihiju; Cietusī: zibens izskrēja cauri rokām

Pirmdien, 16.augustā, Babītes apkārtnē brīdī, kad kāda sieviete fotografējusi ar mobilo telefonu dabas stihiju, viņai iespēra zibens, Diena uzzināja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā (NMPD).Kā stāsta 49 gadus vecā cietusī, viņai šķitis, ka zibens izskrējis cauri rokām. Visu nakti un nākošās dienas rītā viņai tirpušas rokas un vakar no rīta sieviete izsaukusi neatliekamo medicīnisko palīdzību.

Cietusī ar diagnozi: "zibens iedarbība" nogādāta P. Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā, ziņo NMPD. Zibens skartajai sievietei nekādas citas sūdzības, izņemot roku tirpšanu, nav, saka ātrās palīdzības pārstāve. Tirpšana varot liecināt par nervu sistēmas darbības traucējumiem.

Šis ir sestais gadījums šovasar, kad ārstu palīdzību cietušajiem nepieciešama pēc zibens spēriena.

Mediķi informē, ka pēc zibens spēriena cilvēkam var parādīties vieglāki vai smagāki sirds ritma traucējumi un var iestāties sirds apstāšanās. Cilvēkam var iestāties klīniskā nāve (dzīvībai bīstami sirds ritma traucējumi) un, ja savlaicīgi netiek sniegta palīdzība, arī bioloģiskā nāve. Tāpēc jānovērtē situācija – ja cilvēkam ir bezsamaņa un nav pulsa, jāsāk sirds masāža. Mediķi norāda, ka atšķirībā no citu elektrotraumu gadījumiem, cilvēks, kuram iespēris zibens, nevar elektrību novadīt citam cilvēkam, līdz ar to nav jābaidās tuvoties cietušajam, jo palīdzības sniedzējs nav apdraudēts.

Apdeguma vietu nevajag aiztikt – uz tās nevajag likt neko atvēsinošu, norāda mediķi.

Arī gadījumos, kad pēc zibens spēriena cilvēkam nekādi redzami vai jūtami veselības traucējumi nav, vienmēr jāizsauc ātrā palīdzība, jo cilvēks pats sākotnēji var nejust bojājumus veselībai, ko nodarījis zibens spēriens. Piemēram,  sirds ritma traucējumi pirmajā brīdī var nebūt, bet parādīties tikai pēc kāda laika.

(papildināts viss teksts)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas