Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Infektoloģijas centrā noņemtas 353 piesūkušās ērces

Latvijas Infektoloģijas centrā šosezon noņemtas jau 353 cilvēkiem piesūkušās ērces, aģentūrai BNS pavēstīja Infektoloģijas centra speciāliste Velga Ķūse.

Centrā 23. jūnijā noņemtas astoņas, bet 24. jūnijā - 16 ērces, kas ir nedaudz vairāk kā parasti, jo noņemto ērču brīvdienās parasti ir vairāk nekā darbdienās, norādīja V.Ķūse.

Imūnglobulīns šosezon ievadīts 294 cilvēkiem, no kuriem 53 bijuši bērni, kam šī procedūra ir bez maksas.

Kopumā Infektoloģijas centra Virusoloģijas laboratorijā izmeklētas 1090 ērces, no kurām inficētas bijušas 72 jeb 6,6% ērču. Salīdzinājumā ar citiem gadiem inficētība nav augsta, ņemot vērā, ka 2005. un 2006. gadā tā sasniedza 15%.

Jau vēstīts, ka siltās ziemas dēļ Latvijā ērču šogad ir vairāk nekā citus gadus.

Efektīvākais veids, kā pasargāt sevi no ērču encefalīta, ir vakcinēšanās. Speciālisti norāda, ka ērces nekrīt no kokiem, bet krūmainās vietās un nekoptās pļavās nokļūst uz cilvēku apģērba potīšu vai ceļgalu augstumā. Tādēļ apģērbs ir jāpielāgo tā, lai ērce nevarētu zem tā pakļūt.

Pēc pastaigas rūpīgi jāapskata ķermenis, apģērbs, īpaši kājas, kā arī jāizsukā mati un jānomazgājas. Var lietot ērču atbaidīšanai domātos līdzekļus, taču speciālisti norāda, ka tas nepasargās, ja nebūs pareizi pielāgots apģērbs.

Ērces mājās var ienest ar mežā noplūktām puķēm un zariem. Piesūkusies ērce jāizņem pēc iespējas ātrāk.

Ērce jānoņem, nesaspiežot tās ķermeni, lai koduma vietā neiekļūtu ērces iekšējais saturs. Pirms ērces izvilkšanas jādezinficē vieta, kur tā piesūkusies.

Izvilkšanai jāizmanto smalka pincete vai stiprs diegs, apsienot to ap ērces snuķīti pēc iespējas tuvāk ādai un lēni velkot uz āru. Kad ērce izvilkta, koduma vieta jādezinficē, bet rokas jānomazgā ar ziepēm.

Latvijā ir inficēta trešā daļa ērču un noteikti vairāk nekā 20 rajoni, kuros šādu ērču skaits ir ļoti liels, - Alūksnes, Limbažu, Balvu, Madonas, Tukuma, Kuldīgas, Talsu un Rīgas rajons. Pēdējo piecu gadu laikā ar ērču encefalītu Latvijā slimoja vidēji 200 cilvēku gadā, un tas, salīdzinot ar citām Eiropas valstīm, ir diezgan liels skaits.

Kopš 2003.gada Latvijā reģistrēti 12 letāli gadījumi.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas