Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Interneta asociācija: skolēns ar vienu klikšķi var sagādāt nepatikšanas skolai

80% jauniešu regulāri saskaras ar dažādiem apdraudējumiem internetā, bet 20% bērnu nav informēti par tiem un nedarītu neko, ja ar tiem sastaptos. Šāda situācija var kļūt par iemeslu nopietnam kaitējumam ne tikai skolēniem, bet arī mācību iestādēm, teikts Latvijas interneta asociācijas (LIA) izplatītā paziņojumā.

LIA veiktās aptaujas rezultāti rāda, ka vairākums skolēnu vecumā no 10 līdz 18 gadiem ir saskārušies ar draudiem internetā, kā kaitējumu minot personas datu pieejamību plašam lietotāju lokam, datorvīrusus, mēstules un pornogrāfiska rakstura reklāmas. Vaicāti, pie kā vērstos pēc palīdzības, lielākā daļa bērnu un jauniešu norādīja, ka tie būtu vecāki un skolotāji. Savukārt, aptaujājot skolotājus un vecākus par viņu zināšanām par drošu interneta un datora lietošanu, 28% vecāku un 15% skolotāju atzina, ka viņiem nav šādu zināšanu.

„Bērni nelieto internetu tikai mājās, pie draugiem vai datoru salonos. Internets tiek aktīvi lietots arī skolās un, nezinot kā izvairīties no datoru draudiem, intereses vadīts skolēns ar vienu vienīgu klikšķi var sagādāt nepatikšanas ne tikai sev, bet arī skolai, piemēram, pakļaujot datorus ļaunprātīgu programmu uzbrukumiem, kā arī padarot skolu par kibernoziedznieku apdraudējumu mērķi,” stāsta datoru drošības eksperts Svens Kinsigo.

Valsts policijas apkopotie dati liecina, ka 2010.gada pirmajā pusgadā valstī tika reģistrēts 151 ar kibernoziedzību saistīts notikums. Par 66 no tiem sākti kriminālprocesi un tiek veikta izmeklēšana. Valsts policijas Kibernoziegumu apkarošanas nodaļas priekšnieks Aleksandrs Buko skaidro: „Šie dati norāda uz pārkāpumu interneta vidē pakāpenisku un stabilu pieaugumu, kā rezultātā kibernoziedzība kļūst arvien izplatītāka un sabiedrībai kaitīgāka, palielinoties arī nodarīto zaudējumu apmēram. Ja kibernoziedzības pirmsākumos galvenais motīvs bija atsevišķiem noziedzniekiem pašapliecināties, tad šobrīd galvenais motīvs ir prettiesiska mantiska labuma ieguve.”

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvijā sācies meteoroloģiskais rudens

Pazeminoties gaisa temperatūrai, 28.septembrī Latvijā sācies meteoroloģiskais rudens, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) operatīvā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas