Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Ints Dālderis: Ēķa kunga reakcija liecina, ka viņš nav gatavs veselīgai konkurencei

Latvijas nacionālo interešu neaizstāvēšana – šādu kritiku producents un telekompānijas LNT īpašnieks Andrejs Ēķis veltījis kultūras ministram Intam Dālderim (Vienotība), pārmetot viņam filmas _Amaya _izvirzīšanu ASV kinoakadēmijas balvai Oskars.

«Latvijai šogad bija jāizvēlas starp divām filmām, kuras atbilda ASV kinoakadēmijas kritērijiem: režisora Jāņa Streiča filmu Rūdolfa mantojums un latviešu režisora Māra Martinsona filmu Amaya [..]. Lai arī ministrs ir izlēmis atbalstīt Honkongu, mēs ar režisoru Jāni Streiču turpināsim lepoties ar Latvijas kultūru un uzņemt filmas par savu dzimto pauguru, tepat Daugavas krastos, nevis tālajā Ķīnā,» savā paziņojumā norāda A.Ēķis.

«Jau sen vairs nav tie laiki, kad viens pats ministrs varēja noteikt to, ka kāda filma tiek izvirzīta balvai. Šo lēmumu aizklātā balsojumā pieņēma astoņu nozares profesionāļu komisija, un ministram tajā bija tikai viena balss, tādēļ nav nekāda pamata šo lēmumu viņam pārmest vienpersoniski,» atbildot uz A. Ēķa kritiku norāda Nacionālā kino centra (NKC) informācijas speciāliste Kristīne Matīsa. Viņasprāt, «ASV kinoakadēmija nav tā vieta, kur sākt stāstīt par savu nacionālo kultūru un izrādīt savus «paugurus»».

Savukārt pats kultūras ministrs Ints Dālderis paziņojis, ka lēmumu izvirzīt balvai filmu Amaya uzskata par pareizu, savukārt «šāda Ēķa kunga reakcija liecina, ka viņš nav gatavs veselīgai konkurencei.»

I. Dālderis, tāpat kā NKC, norāda: «Andrejam Ēķim būtu jāzina, ka kinopasaulē filmas tiek vērtētas pēc mākslinieciskiem, nevis nacionāliem kritērijiem. Ministrija novērtē režisora Jāņa Streiča ieguldījumu Latvijas kino attīstībā un vēsturē, tomēr vienlaikus aicina apzināties, ka filmas atbilstību starptautiskas balvas kritērijiem nekādā mērā nenosaka režisora iepriekšējie sasniegumi, kultūrvēsturiskie nopelni vai tautas mīlestība».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas