Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Izdota PSRS cenzūru «bībele»

Latvijas Okupācijas muzejā latviešu valodā sagatavots un kopā ar Zaudējumu aprēķināšanas un Latvijas Vēsturnieku komisijām izdots vēsturnieka Heinriha Stroda dokumentu krājums „PSRS atklātajos iespieddarbos, radio un televīzijas raidījumos publicēšanai aizliegto datu saraksts Maskavā 1970” jeb t.s. cenzūru Bībele.

Grāmatas atvēršana notiks Latvijas Okupācijas muzejā 28.oktobrī plkst. 16.Grāmatā stāstīts, par kādiem jautājumiem PSRS iedzīvotāji nekā nedrīkstēja zināt, rakstīt un redzēt. Grāmatai pievienots alfabētiski tematisks aizliegto ziņu rādītājs. PSRS (1917 – 1990) pastāvēja totālā un permanentā cenzūra, ar kuras atļauju iznāca visas grāmatas, žurnāli, avīzes, veidlapas, apsveikuma kartiņas, visi radio u televīzijas raidījumi. Cenzūra pārbaudīja teātra un cirka izrādes, bibliotēkas un antikvariātus, muzejus un to apmeklētāju grāmatas, agrāk izdotus izdevumus. Galvenās ziņas (dati), kurus bija aizliegts publicēt no 1925. līdz 1987.gada, bija apkopoti datu sarakstos un publicēti kā slepeni dokumenti cenzūru vajadzībām. Pēc Vācijas – Krievijas (1941 – 1945) kara tika izdoti papildināti datu saraksti astoņos sējumos, katrs ap 300-400 lappušu liels.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas