Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +13 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

IzM ķeras pie valodas jautājuma iztirzāšanas

Galvenais izglītības un zinātnes ministra Roberta Ķīļa mērķis, ceturtdien tiekoties ar integrācijas ekspertiem, bijis nomērīt sabiedrības «temperatūru» un izdibināt, vai Latvijā valodas un saliedētības jautājumus ir iespējams skatīt atrauti no politiskās cīkstēšanās, kā tas ir šobrīd. Tikšanās laikā secināts, ka neapmierinātajai sabiedrības daļai nepieciešams izrādīt pretimnākšanu. Tādējādi Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) ir ķērusies pie valodas politikas, ko tai par pienākumu uzliek integrācijas politikas pamatnostādnes.

«Ir vajadzīgs nomērīt temperatūru un saprast, vai šis referenduma pavērsiens jau nozīmē saspīlējuma eskalāciju,» tikšanos ar ekspertiem Dienai atstāsta R. Ķīlis. Aicinātie eksperti bijuši vienisprātis, ka gaidāmais referendums pamatā nav par otrās valsts valodas jautājumu, bet gan aizvainojuma un neapmierinātības izrādīšana, jo mazākumtautības sevi neredz valsts pārvaldē. Tāpat tikšanās laikā tapis ierosinājums veicināt dažādu tautību skolēnu mācīšanos kopā dažādos projektos. Ņemot vērā to, ka vispārējā izglītība sauc pēc pārmaiņām, izglītības un zinātnes ministrs ir gatavs apsvērt šos ierosinājumus, lai iespējami drīz īstenotu dzīvē.

Atbilstoši valdībā oktobrī apstiprinātajām Nacionālās identitātes, pilsoniskās sabiedrības un integrācijas politikas pamatnostādnēm to īstenošanā bez IZM ir iesaistīta arī Labklājības ministrija, Ārlietu ministrija, Iekšlietu ministrija un Tieslietu ministrija. Taču īstenošanas, koordinēšanas un kontroles funkcija ir uzticēta Kultūras ministrijai. «Pēdējos piecus gadus Latvijas valstī nav bijusi apstiprināta politika integrācijas jautājumos. Tas, ka to nekad mūžā nevar īstenot viena ministrija, ir skaidrs,» Dienai pauž bijusī kultūras ministre, tagadējā Ministru prezidenta ārštata padomniece nacionālās identitātes, pilsoniskās sabiedrības un integrācijas jautājumos Sarmīte Ēlerte (Vienotība). Arī tagadējā kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende (VL-TB/LNNK) uzsver, ka neviena no identificētajām problēmām, piemēram, nepietiekamas latviešu valodas prasmes, nav risināma vienas ministrijas ietvaros.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas