Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Iznākusi mūsdienu latgaliešu dzejas antoloģija

Otrdien, 16.decembrī, plkst.18 Rēzeknes pilsētas kultūras namā notiks mūsdienu latgaliešu dzejas antoloģijas «Susātivs»* atvēršanas svētki «Susātivs mekliešona»**, kurā ar literārām un muzikālām performancēm uzstāsies latgaliešu dzejnieki un mūziķi.

Mūsdienu latgaliešu dzejas antoloģijā publicēta 17 latgaliešu autoru dzeja – to, kas šobrīd raksta latgaliski. Viņi paši izveidoja savas dzejas izlasi, piedāvāja savas fotoemocijas un rokrakstus, izvēlējās norādīt būtiskākās publikācijas un stāstīja par sevi literārajā CV – kas atbildot uz grāmatas sastādītāju jautājumiem, kas paša gribas rosināts.

Antoloģijā atrodama gan pieredzējušo Annas Rancānes, Ingrīdas Tāraudas, Emīlijas Kalvānes, Antona Slišāna, Valentīna Lukaševiča, gan arī tādu autoru, kam šī ir viena no pirmajām nopietnākajām publikācijām grāmatas formātā – Raibā Suņa, Janas Čeveres-Škrivļas, Baibas Zveigules dzeja.

Antoloģijā publicēto dzeju papildina savdabīgs pielikums: inscenēta virtuāla diskusija par latgaliešu literatūras jautājumiem, kā arī interpretācijas lapas, kas paredzētas lasītāju ideju fiksēšanai, kur lasītāji var zīmēt, rakstīt savus tekstus vai palūgt kādam autoram autogrāfu.

Grāmatas nosaukumam ar nolūku izvēlēts vecmāmiņu pūra vārds «susātivs», kas kalpo kā visa krājuma vadmotīvs un ir saistīts ar dziļākās esmes meklēšanu sevī.

Kā atzīst grāmatas sastādītāja, Rēzeknes Augstskolas Filoloģijas katedras docente Ilga Šuplinska, šāda grāmata ir bijusi iecerēta jau sen, bet ideja īstenojusies tikai tagad, kad visi faktori – vajadzīgais finansiālais nodrošinājums, autoru un sastādītāju iniciatīva satikās un kļuva par pamatu jaunam projektam. Viņa saka: «Grāmatā ir satikušies tie, kas no vecmāmiņas un vectēva ne vienreiz vien dzirdējuši «Tīrais negals man ar tevi, bērniņ!». Tie, kas līduši ārā no normām un pareizas uzvedības likumiem, sevi un pasauli, darbus un nedarbus meklējot, bet vēlāk to atraduši vārdos un turpina meklēt joprojām.»

«Šis ir viens no mēģinājumiem sev un pasaulei paskaidrot, kas ir latgaliešu literatūra XXI gadsimta ritmā un kā izpaušas citādais latviskums – latgaliešu latviskums. Diemžēl tā sanāk, ka mūsdienās latgaliešu literatūra ir reģionālā literatūra, ko raksta, izdod un lasa tikai Latgalē. Uz citiem Latvijas novadiem vai ārpus Latvijas to ved kā kontrabandu vai eksotisku preci. Publicē kampaņveidīgi, kad latgaliskais ir modē un jāparāda kaut kas interesantāks un svaigāks,» stāsta antoloģijas redaktore un dzejas autore Ilze Sperga.

Mūsdienu latgaliešu dzejas antoloģija «Susātivs» izdota ar Valsts Kultūrkapitāla fonda un Latvijas Universitātes Valodas institūta atbalstu. Biedrības «Latgolys Studentu centrs» 2008.gada darbības programmu atbalsta Īslande, Lihtenšteina un Norvēģija EEZ finanšu instrumenta un Norvēģijas finanšu instrumenta ietvaros un Latvijas valsts ar Sabiedrības integrācijas fonda starpniecību.

Lai popularizētu mūsdienu latgaliešu dzeju, iecerēts, ka antoloģija «Susātivs» Ziemassvētkos tiks dāvināta visām Latgales skolām.

Pēc grāmatas prezentācijas plašākai publikai tiks demonstrēti arī multimediju diska «Sūpluok»*** materiāli (autori Ingars Gusāns, Māris Justs, Ilga Šuplinska), kas ir veidoti Latgales Kultūras programmas finansējuma ietvaros.

Pašā noslēgumā mūsdienu latgaliešu dzejas antoloģijas «Susātivs» atvēršanas svētku dalībniekiem būs iespēja meklēt arī muzikālo ēnu sevī, jo plkst. 21 sāksies interaktīvs un nedaudz nostalģisks grupas «Borowa MC» koncerts.

* Susātivs – ēna (tulkojumā no latgaliešu valodas).
** Susātivs mekliešona – ēnas meklēšana (tulkojumā no latgaliešu valodas).
*** Sūpluok – blakus (tulkojumā no latgaliešu valodas).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas