Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Izplūdusī radiācija Japānā Latvijai draudus pagaidām nerada

Šobrīd Latvijai apdraudējuma nav, jo radiācija no Fukusimas atomelektrostacijas (AES) ir izplūdusi zemākajos atmosfēras slāņos un nokrišņu dēļ, iespējams, nosēdīsies Japānas piekrastē vai Klusajā okeānā, portālu Diena.lv informēja Radiācijas drošības centra operatīvais dežurants Andris Romans.

Ja nokrišņu nebūs, tad gaisa masas turpinās virzīties uz ASV un, iespējams, var pat nesasniegt ASV piekrasti.

“Tomēr bažas rada tas, ka trešdien prognozē sešas balles stipru zemestrīci, kas var ietekmēt AES dzesēšanas sistēmas,” norādīja A.Romans.

Savukārt radiācijas līmeni Latvijā mēra 15 uzraudzības monitoringa stacijas visā valstī, kas ir savienotas ar citām Eiropas Savienības valstu un Krievijas stacijām, portālam norādīja Radiācijas drošības centra Licenču un reģistra vadītājs Edmunds Pakers. “Monitoringa stacijas funkcionē visu diennakti un nepārtraukti mēra radiācijas līmeni Radiācijas drošības centra operatīvās brīdināšanas sektorā,” skaidroja E.Pakers.

“Monitoringa stacijas funkcionē visu diennakti un nepārtraukti mēra radiācijas līmeni Radiācijas drošības centra operatīvās brīdināšanas sektorā,” skaidroja E.Pakers.

Radiācijas drošības centra pārstāvis uzsvēra, ka monitoringa sistēma saņem informāciju arī par radioaktivitātes līmeni ES valstīs un Krievijā, kopumā par 4000 stacijām. “Mēs zinām situāciju, kāda ir šajās valstīs. Šobrīd arī pienāk oficiāli ziņojumi no Japānas, ņemot vērā nesenos notikumus,” piebilda E.Pakers.

Ja stacijās uzrādītu, ka radiācijas līmenis pārsniedz pieļaujamo normu, Latvijā ir sistēma, kā šādos gadījumos jāreaģē. “Sistēma valstī ir izstrādāta, tomēr jāpiesit pie koka kā tā funkcionētu, teiksim, skarbos apstākļos,” klāstīja Radiācijas drošības centra pārstāvis.

“Ja konstatē palielinātu radiācijas līmeni, viens no Radiācijas drošības centra uzdevumiem ir pārbaudīt, vai tā ir tehniska kļūme un, ja tā nav, tad ziņot attiecīgajām iestādēm un  cilvēkiem,” skaidroja E.Pakers. Eksperts norādīja – ikviens var iepazīties ar staciju rādījumiem Valsts vides dienesta mājaslapā, sadaļā Radiācijas drošības centrs, apakšsadaļā Radiācijas līmenis Latvijā.

Tiešsaistes režīmā tiek darbinātas 15 automātiskās gamma starojuma monitoringa stacijas, kas atrodas Baldonē, Balvos, Daugavpilī, Demenē, Jūrmalā, Liepājā, Madonā, Rēzeknē, Rucavā, Salacgrīvā, Salaspilī, Talsos, Valmierā un Ventspilī un viena tiešsaistes režīmā darbojošās aerosolu monitoringa stacija Daugavpilī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jaunnedēļ gaidāms mierīgs un silts laiks

Jaunnedēļ Latvijā ieplūst silta gaisa masa, kas noteiks gaisa temperatūras paaugstināšanos, daudzviet termometra stabiņam pakāpjoties līdz +20 grādu atzīmei, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas