Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Izvēloties KNAB vadītāju, uz Puzi nevajadzēšot braukt

Godmanis sola sabiedrībai zināmu KNAB vadītāju ar labu reputāciju. Premjers Ivars Godmanis (LPP/LC), kuram ir jāizraugās nākamais Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītājs, kā to paredz Tieslietu ministrijas sagatavotā instrukcija, sola ieteikt apstiprināšanai Saeimā tādu KNAB šefu, kuram būtu pieredze tiesībsargājošo iestāžu darbā un arī vadītāja amatā, laba reputācija un kurš būtu sabiedrībā pazīstams.

I.Godmanis šīm īpašībām atbilstošu pretendentu meklē Augstākajā tiesā, Ģenerālprokuratūrā un policijā — vispirms jau drošības policijā, bet ne pašā birojā, ko KNAB vadītāja vietnieki Alvis Vilks un Juta Strīķe uztver kā neuzticību biroja darbam un, iespējams, jaunā vadītāja meklēšanu pēc politiskiem kritērijiem.

Koalīcijas partijas sola nākamo KNAB vadītāju izraudzīties caurredzamā procesā pretēji Sabiedrības par atklātību Delna agrāk izteiktajām šaubām par to. Delna paudusi, ka instrukcijā paredzētais "pieļauj slepenu un politiski motivētu KNAB priekšnieka izvēles kārtību", tādēļ premjeram vajadzētu no tās atteikties un atbildīgā amata ieņēmēju izraudzīties "atklātā, caurskatāmā, salīdzināmā un sabiedrībai saprotamā veidā".

Uz Dienas jautājumu, vai nākamajam KNAB vadītājam, tāpat kā viņa priekšgājējam Aleksejam Loskutovam, arī būs jābrauc pie nu jau smagos noziegumos apsūdzētā Aivara Lemberga un Tautas partijas dibinātāja Andra Šķēles, bez kuru akcepta, kā tagad izrādās, 2004.gadā nav bijusi iespējama galvenā korupcijas apkarotāja apstiprināšana, I.?Godmanis otrdien pēc pauzes atbildēja: "Nu, ko lai es atbildu… es to neuzskatu par nopietnu jautājumu." Arī tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš Dienai teica, ka KNAB vadītāja izvēles kārtība esot pietiekami caurredzama, tā būšot sabiedrībai saprotama, un netiks atbalstīti "nekādi procedūras pārkāpumi ar ārpus saskaņošanu". Ministrs uzsvēra, ka premjera izraudzītais KNAB priekšnieka kandidāts būs jāsaskaņo ar Nacionālās drošības padomi, kā arī ar ģenerālprokuroru. I.Godmanis sacīja, ka viņš izskatīs vairākas kandidatūras, bet neatklāja, kuras jau ir uzrunātas.

Kā Diena jau rakstīja, materiāli no krimināllietas, kurā apsūdzēts Ventspils mērs Aivars Lembergs, liecina, ka viņš bijis viena no galvenajām personām, ar kura ietekmi kārtots Saeimas balsojums par A.Loskutova iecelšanu amatā, un topošajam KNAB šefam vajadzējis braukt uz Puzi, lai saņemtu Ventspils mēra akceptu savai kandidatūrai (tāpat kā no A.Šķēles). Lietas materiāli atklāj arī, ka vēlāk A.Lembergs centies ietekmēt A.Loskutovu, mēģinot ar viņu sarunāt, lai darbā birojā tiek paturēts izmeklētājs Ilmārs Bode, kam A.Loskutovs nav piekritis.

Uz jautājumu, vai sabiedrība var būt droša, ka kandidāts atkal netiek saskaņots ar A.Lembergu un A.Šķēli, ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis atbildēja: "Tur jūs mūs nejauciet iekšā. Mums nav nekāda sakara ar to, kurš pie kura kādreiz ir braucis." TP frakcijas vadītājs Māris Kučinskis arī domā, ka jautājums par nākamo KNAB vadītāju "ir aktualizēts līdz tādai pakāpei, ka apspriešana notiks atklātā procesā". Viņš pieļāva, ka izvēli apgrūtina tas, ka nav nemaz tik daudz kandidātu, kas būtu gatavai uzņemties šo grūto darbu, un tāpēc vairākus mēnešus iestāde ir bez vadītāja, kura funkcijas veic kāds no vietniekiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kas agrāk bija neiespējams, šodien ir digitāls

Par tehnoloģiju attīstību, e-paraksta pilngadības sasniegšanu un digitālo iespēju paplašināšanos Guntars Gūte sarunājas ar VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) valdes priekšsēdētāj...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas