Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Jāizvēlas gudras sankcijas

ES dalībvalstu līderi nolēma, ka varētu pārskatīt attiecības ar Krieviju, taču nevienojās par sankcijām, kas liktu Maskavai izvērtēt tās agresiju Gruzijā. Diena jautā: kā vērtēt šādu ES rīcību?

Andris Sprūds, politologs

ES reakcijai jābūt efektīvai

Ja agrāk varēja iztikt ar deklarācijām un kompromisiem, šoreiz jābūt skaidrai atbildei uz Krievijas rīcību. Tas ir izšķirošs brīdis Eiropas vēsturē. Ja pēc šiem notikumiem Krievija sajutīs "asins garšu", tā mēģinās izmantot Eiropas nespēku. Nedrīkst pieļaut, ka Krievijai rodas nesodāmības sajūta. Taču nav jēgas ieviest neefektīvas sankcijas. Kāds gan būtu labums, ja Krieviju izmestu no Lielā astoņnieka, aizkavētu iestāšanos Pasaules Tirdzniecības organizācijā, atņemtu tiesības rīkot Soču olimpiskās spēles? Ar šādiem deklaratīviem soļiem nav iespējams panākt vēlamo rezultātu. ES reakcijai jābūt efektīvai, nevis deklaratīvai. Krievijai jādod skaidrs signāls: mēs visu redzējām, izvērtējām un mainām savu politiku. Pirmkārt, ES jāveido kopīga enerģētikas politika, lai mazinātu atkarību no Krievijas. Maskava pašlaik ir ļoti ieinteresēta, lai Eiropai nebūtu šādas politikas. Nevajadzētu arī pārvērtēt Krievijas spēku, jo patiesībā Krievija ir ļoti vāja. Pēdējā laika notikumi drīzāk liecina par Krievijas vājumu, nevis spēku.

Pēteris Viņķelis, politologs

Gudras sankcijas prasa laiku

Eiropas līderi lietoja diplomātisku valodu un diplomātiskus instrumentus, lai liktu Krievijas elitei saprast — ja tā turpināsies, cietīs arī konkrētu Kremlim pietuvināto grupu biznesa intereses. Galvenais ir nevis nekavējoties pieņemt jelkādas sankcijas, bet gan izstrādāt un izvēlēties "gudras sankcijas", kas rada zaudējumus konkrētām ietekmīgām personām un grupām. Eiropas līderu mērķis ir nevis sodīt Krieviju sodīšanas pēc, bet gan panākt izmaiņas Krievijas līderu uzvedībā. Un tas būs iespējams tikai tad, kad pašā Kremļa "siloviku—oligarhu" vidū sāksies pretrunas un domstarpības un kad viņu starptautiskā izolācija sāks "sāpēt". Gudras sankcijas prasa laiku un ne vienmēr tās pieņem ES līderu sanāksmēs, bet gan klusi vienojoties par noteiktiem soļiem nacionālo valstu līmenī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kas agrāk bija neiespējams, šodien ir digitāls

Par tehnoloģiju attīstību, e-paraksta pilngadības sasniegšanu un digitālo iespēju paplašināšanos Guntars Gūte sarunājas ar VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) valdes priekšsēdētāj...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas