Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Jakāns "karadarbību" starp VID un KNAB noliedz

Ģenerāldirektors Dzintars Jakāns noliedz nesaskaņu esamību starp viņa vadīto Valsts Ieņēmumu dienestu un Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB). _Diena jau rakstīja, ka VID pārbauda vairākas KNAB amatpersonu ienākumu deklarācijas, uzsākti arī divi kriminālprocesi. Uzsāktās darbības ceturtdien intervijā Latvijas radio_, Dz.Jakāns nosauca par ikdienas pārbaudēm. Savukārt KNAB priekšnieka vietniece Juta Strīķe, kā arī no amata atlaistais KNAB vadītājs Aleksejs Loskutovs to uzskata par mērķtiecīgu kampaņu.

“Diezgan daudz informācijas saņēmām no masu medijiem par dažādām sabūvētām mājām un ir jautājumi par līdzekļu izcelsmi. Saņēmām arī iesniegumu no paša KNAB par darbinieku izvērtēšanu, tad arī mēs šo darbu darām,” kriminālprocesu ierosināšanu pamatoja Dz.Jakāns. Pārbaudi veic VID pakļautā Finanšu policija.

Pēc viņa stāstītā, šogad par nepatiesu ziņu sniegšanu amatpersonu deklarācijās ir ierosināti 18 kriminālprocesi, tādēļ kriminālprocesi pret KNAB darbiniekiem esot ikdienas darbs.

“Informāciju, ko analizējam ir tāds ikdienas darbs. Skatoties gada griezumā kriminālprocesi par nepatiesu ziņu sniegšanu šogad ir vairāk nekā astoņpadsmit un līdz ar to, es uzskatu, ka pēdējie kriminālprocesi ir tikai vieni no to sastāvdaļām,” teica VID vadītājs.

Dz.Jakāns stāstīja, ka viņam ar KNAB vadību nekad nav bijušas ne asas domu apmaiņas, ne konflikti.

Tikmēr politiķi šībrīža situāciju gan nosaukuši par karu. Tā uzskata Saeimas Nacionālās drošības komisijas vadītājs Dzintars Jaundžeikars (LPP/LC). Viņš uzskata, ka premjeram Ivaram Godmanim (LPP/LC), kura pārraudzībā atrodas KNAB, un finanšu ministram Atim Slakterim (TP), kura pārraudzībā atrodas VID, vajadzētu satikties un izrunāt abu tiesībsargājošo iestāžu pēdējā laika domstarpības. Kā sacīja Saeimas pārstāvis, VID un KNAB rīcība, izmeklējot otras iestādes darbinieku iespējamos likumpārkāpumus, met ēnu gan uz šo iestāžu prestižu, gan arī izskatās pēc savstarpējas "karadarbības", vēsta LETA.

Cik pamatoti ierosināti kriminālprocesi pagaidām atturas vērtēt ģenerālprokurors Jānis Maizītis.

“Mēs šobrīd nevaram pateikt, ka kāds kriminālprocess ir uzsākts pilnīgi nelikumīgi tā vienkāršā iemesla dēļ, ka slieksnis tam ir pietiekami zems. Tālākā izmeklēšana pierādīs — ja lietas beigsies ar to, ka apsūdzības netiek uzrādītas vai tās tiek izbeigtas, tad ir jāvērtē, vai kriminālprocesa uzsākšana bijusi pamatota,” uzskata J.Maizītis, komentējot pēdējā laika notikumus.

Diena jau rakstīja, ka pastiprinātu uzmanību KNAB operatīvo darbinieku ienākumiem VID sāka pievērst vasarā. Tas sakrīt ar laiku, kad uz priekšu pavirzījās izmeklēšana pret VID ģenerāldirektora vietnieka Vladimira Vaškeviča iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem.

“Domāju, ka viņš līdz šim sevi ir apliecinājis darbā kā labs un profesionāls speciālists un man nav pamata to noliegt, jo to rāda gan cipari, gan skaitļi, ko esam snieguši arī masu mediji,” sacīja Dz.Jakāns, atbildot uz Latvijas radio jautājumu, vai uzticas V.Vaškevičam.

Dienesta pārbaude pret V.Vaškeviču tiks pabeigta 1.novembrī.

KNAB bijušajam VID Muitas Kriminālpārvaldes priekšniekam V.Vaškevičam ir piemērojis aizdomās turamā statusu. Viņš amatpersonas deklarācijās nav norādījis darījumus kopumā par gandrīz 35 000 latu un amatu ārzonas firmā, liecina KNAB izplatītā informācija.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

DIENA IEPRIEKŠ RAKSTĪJA

Maizītis: uzmanām VID kriminālprocesus pret KNAB darbiniekiem

VID rokās vēl viens Strīķes darbinieks

Var parādīties jauni kriminālpocesi pret KNAB

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas