Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Janvārī gada inflācija sasniegusi 3,7%

Šā gada janvārī, salīdzinot ar iepriekšējā gada janvāri, vidējais patēriņa cenu līmenis bija par 3,7% augstāks, informē Centrālā statistikas pārvalde.

Gada laikā precēm cenas pieaugušas par 5,5%, bet pakalpojumiem - samazinājušās par 1%.

Savukārt šā gada janvārī, salīdzinot ar 2010.gada decembri, patēriņa cenas palielinājās par 1,3%. Precēm cenas pieauga par 1,6%, bet pakalpojumiem - par 0,5%.

Pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, ir samazinājies par 0,5%.

2010.gada janvārī, salīdzinot ar 2009.gada decembri, vidējais patēriņa cenu līmenis pieauga par 0,2%.

Lielākā ietekme uz patēriņa cenu pārmaiņām janvārī bija cenu kāpumam pārtikai, ar mājokli un transportu saistītajām precēm un pakalpojumiem, kā arī cenu kritumam apģērbam un apaviem.

Cenu kāpumu šogad janvārī pret decembri pārtikas grupā ietekmēja dažādi faktori - akciju noslēgšanās, izejvielu cenu kāpums, patēriņa nodokļu pieaugums, kā arī cenu svārstības pasaules tirgos. Dārgāks kļuva piens un piena produkti (par 4,9%), siers (par 7,2%), augu eļļa un tauki (par 3,8%), gaļa un gaļas izstrādājumi (par 1,4%), bezalkoholiskie dzērieni (par 3,0%), cukurs, saldumi un medus (par 2,7%). Par 3% cenas pieauga augļiem, par 22,4% - kartupeļiem, bet dārzeņi kļuva vidēji par 4% lētāki. Akciju ietekmē par 1,8% lētāka kļuva maize.

Mājokļa grupā par 11% sadārdzinājās elektroenerģija, par 2,4% - cietais kurināmais, bet ūdensapgāde un ar mājokli saistītie pakalpojumi kļuva vidēji par 0,5% dārgāki. Savukārt dabasgāze kļuva lētāka par 4,6%, bet siltumenerģijai cenas kritās par 1,1%.

Degviela sadārdzinājās vidēji par 5,2%, tai skaitā benzīns - par 5,3%, dīzeļdegviela - par 4,4%, bet autogāze kļuva dārgāka par 9,6%.

Atlaižu un izpārdošanu ietekmē apģērbam cenas samazinājās vidēji par 5,5%, apģērba piederumiem - par 2,4%, bet apaviem - par 4%.

Janvārī sadārdzinājās arī personīgās aprūpes preces (par 5,4%), īslaicīgas lietošanas mājsaimniecības preces (par 3,8%), apdrošināšana (par 2,2%), alkoholiskie dzērieni (par 2%), kā arī ēdināšanas pakalpojumi (par 0,6%).

Janvārī ir pārskatīts un aktualizēts patēriņa cenu indeksa (PCI) grozs. 2011.gadā indeksa aprēķinos lietotie svari atspoguļo mājsaimniecību izdevumu struktūru 2010.gadā. PCI aprēķiniem 2011.gadā katru mēnesi 2100 tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas vietās visā valstī tiek reģistrētas ap 19 300 cenas 489 precēm un pakalpojumiem.

Tādejādi ir apstiprinājušās biznesa portāla "Nozare.lv" aptaujāto ekspertu prognozes, ka janvārī pret decembri patēriņa cenas palielinājās par 1% līdz 1,5%, kas nozīmē, ka gada inflācija sasniegs jau 3,3% līdz 3,9%.

Eksperti norādīja, ka galvenais iemesls straujajam cenu kāpumam ir pievienotās vērtības nodokļa likmju kāpums.

Jau ziņots, ka patēriņa cenas 2010.gadā pieaugušas par 2,5%, tostarp precēm cenas pieauga par 4,3%, bet pakalpojumiem samazinājās par 2,1%.

2010.gada 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, ir samazinājies par 1,1%. 2009.gadā 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis pieauga par 3,5%.

Pagājušā gada decembrī, salīdzinot ar novembri, patēriņa cenas palielinājās par 0,1%, precēm vidējais cenu līmenis pieauga par 0,2%, bet pakalpojumiem nemainījās.

2009.gada decembrī, salīdzinot ar 2009.gada novembri, patēriņa cenas samazinājās par 0,5%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvijā sācies meteoroloģiskais rudens

Pazeminoties gaisa temperatūrai, 28.septembrī Latvijā sācies meteoroloģiskais rudens, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) operatīvā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas