Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

"Jaunā paaudze" mudina biedrus ierasties krastmalā un protestēt

Lūgsim Jēzu, lai tajā dienā līst lietus! Lai viņš aptur tos perversos nešķīsteņus! - šādiem vārdiem, teatrāli vēršot rokas uz 11.novembra krastmalas attēlu, biedrus aicināja lūgties draudzes Jaunā paaudze (JP) līderis Aleksejs Ļedjajevs. Trešdienas dievkalpojumā, kuru apmeklēja arī Diena, piedalījās vairāk nekā simts JP locekļu. Visi klātesošie aicināti praida laikā pulcēties krastmalā protestēt pret pasākumu. Draudzības dienu gājiens sāksies sestdien pulksten 10, tā maršruts - no Anglikāņu baznīcas līdz Akmens tiltam un atpakaļ.

JP, kura sabiedrības uzmanību izpelnījās 2006.gada jūlijā praida laikā ar skaļiem, naidpilniem protestiem un gājiena dalībnieku apmētāšanu ar izkārnījumiem, patlaban ir vienīgā organizācija, kas atklāti mudina ierasties krastmalā. Citas Dienas aptaujātās organizācijas, kas iepriekšējos gados iestājušās pret gājienu, to nosoda, taču piedalīties tajā neplāno. Rīgas domē (RD) neviens protesta pasākums nav pieteikts. Taču gan RD, gan policija ir informēta par JP aktivitātēm un sola nodrošināt kārtību gājiena laikā.

Pārnēsājot slimības


"Tiem, kas nespēj laist pasaulē bērnus, šī zeme nedrīkst piederēt, tie nedrīkst to pārvaldīt," dievkalpojumā sludina A.Ļedjajevs. Viņa nicīgie izteikumi par homoseksuālistiem zālē izraisa skaļus, atbalstošus saucienu "āmen" un smieklu viļņus. Kā pozitīvu pretsparu gājienam viņš min sestdien notikušās Ģimenes dienas, kuru rīkošanā piedalījās JP locekļi. Īpašu atbalstu JP līderis pauž kardinālam Jānim Pujatam, kurš nosūtījis atklātu vēstuli valsts amatpersonām, uzskatot homoseksuāļu demonstrāciju par nelikumīgu. Seksuālās minoritātes A.Ļedjajevs pielīdzina narkomāniem un alkoholiķiem. "Vairāk par 80% AIDS slimnieku ir homoseksuāļi," viņš izsaucas. Tiesa, pēc Sabiedrības veselības aģentūras datiem, pērn lielāko daļu ar HIV inficējušos veido narkotiku lietotāji, homoseksuālajās dzimumattiecībās inficēto skaits ir deviņas reizes mazāks.

Dievkalpojuma beigās klātesošajiem izdalītas aģitācijas lapiņas krievu un kļūdainā latviešu valodā ar aicinājumu sestdien ierasties krastmalā. To sauklis "Pasaki nē nāves kultūrai". Sīkāk par plānotajiem protesta pasākumiem dievkalpojuma laikā runāts netika.

Biedē ar rokasgranātām


Vairākas nacionāli noskaņotās organizācijas aicina gājienu ignorēt. "Šāda pasākuma atļaušana izraisīs ne tikai miermīlīgus protestus likuma ietvaros," ar šādiem vārdiem noslēdzas atklātā vēstule, kuru izplatījuši biedrības Vilki, partijas Visu Latvijai, Patriotiskās audzināšanas un militārās tuvcīņas skolas, kā arī Latviešu nacionālistu Kluba 415 pārstāvji. Uz jautājumu, vai šīs organizācijas plāno arī piedalīties protestos, Kluba 415 pārstāvis Jānis Sils Diena neatbild tieši, sakot: "Viss ir pateikts vēstulē, nekādu citu komentāru nebūs."

Norādot, ka atļaut gājienam izmantot 11.novembra krastmalu, ir "klaja ņirgāšanās par vērtībām, kas svētas lielākajai daļai latviešu", vēstules autori rosina RD nesaskaņot pasākumu vai izvēlēties citu norises vietu, piemēram, kādu mežu pilsētas nomalē, pamestu rūpniecisko zonu vai Uzvaras parku.

Partijas Visu Latvijai (VL) vadītājs Imants Parādnieks stāsta, ka VL biedri neplāno piedalīties protesta akcijās pret gājienu. "Mums nav ko iet pie slimajiem," viņš saka. I.Parādnieks uzskata, ka šāds gājiens ir pretrunā ar Satversmi. "Ļaunums tikai vairo ļaunumu, un ļaunums ir šis praids," I.Parādnieks saka. Partija patlaban pētot likumdošanu un drīzumā vērsīšoties pie RD ar lūgumu vairs nepieļaut seksuālo minoritāšu gājienus.

Arī Tēvzemes nacionālā spēka savienība praida pasākumu nolēmusi ignorēt. "Negribam veidot vēl lielāku reklāmu gājiena pasākumam," saka savienības biedrs Imants Burvis un skumīgi piebilst - "agrāk tā (krastmala) bija vieta, kur pieminējām brīvības cīnītājus, Rīgas atbrīvotājus, taču tagad tā būs vieta, kur seksuālā revolūcija valdīs". Savukārt Latviešu strēlnieku apvienības valdes priekšsēdētājs un biedrības Lāčplēsis pārstāvis Jānis Ivars Kasparsons aģentūrai LETA uzsver, ka noskaņojums gan veco strēlnieku, gan jaunsargu vidū ir visai ass - atsevišķas personas pat esot izteikušās, ka gatavas uz pasākumu ierasties ar rokasgranātām.

RD LPP/LC frakcija aicina iedzīvotājus gājienam nepievērst uzmanību. "Esam pret intīmo jautājumu cilāšanu publiskajā telpā," saka frakcijas vadītājs Andris Ameriks. Viņaprāt, homoseksuāļi apzināti provocē pretdarbību savai izaicinošajai rīcībai. Savukārt integrācijas ministrs Oskars Kastēns (LPP/LC), kurš praidu neatbalsta, gājiena pretiniekiem ieteicis izbraukt ārpus galvaspilsētas vai ziedot maznodrošinātām ģimenēm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas