Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Jaundžeikars atbalsta Vilnīša iecerēto KNAB reorganizāciju

Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs Dzintars Jaundžeikars (LPP/LC) atbalsta Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka Normunda Vilnīša rosināto biroja darba reorganizāciju.

Par to žurnālistus pēc komisijas tikšanās ar Vilnīti informēja Jaundžeikars.

Jaundžeikars norādīja, ka uz Latvijas robežas ir izveidojusies draudīga situācija saistībā ar kontrabandu, kas nereti ir saistāma arī ar korupciju, tādēļ viņš atbalsta Vilnīša ieceri pastiprināt biroja darbību reģionos.

Jaundžeikars pieļāva, ka uz komisijas sēdi varētu tikt aicināts premjers Valdis Dombrovskis (JL), kurš ir apturējis biroja reorganizāciju. Kā norādīja Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs, saskaņā ar likumu premjeram ir tiesības atcelt tikai prettiesiskus lēmumus. "Arī premjeram ir jāvadās pēc likuma," norādīja Jaundžeikars.

Savukārt Vilnītis žurnālistiem sacīja, ka viņa rīcībā vēl ir dažas dienas, lai izvērtētu premjera rezolūciju un pieņemtu lēmumu. "Situācija ir sarežģīta," atzina Vilnītis.

KNAB priekšnieks arī norādīja, ka nebūšot tā, ka biroju varētu atstāt vairāki darbinieki.

Savukārt Jaundžeikars norādīja, ka vienmēr, sākot strādāt jaunam vadītājam, daļa darbinieku ir apmierināti un daļa nav. "Ja kāds ir bijis pārāk priviliģēts un negrib mainīt kārtību, tad jāiet prom," sacīja Jaundžeikars.

Vaicāts, vai KNAB priekšnieka vietniecei Jutai Strīķei būtu jāatstāj amats, Jaundžeikars norādīja: "Ja viņa nepilda darba pienākumus, viņai nav tiesību to nedarīt."

LETA jau ziņoja, ka Dombrovskis parakstījis rezolūciju KNAB priekšniekam Vilnītim, uzdodot atcelt sākto biroja reorganizāciju.

Rezolūcijā premjers uzdod KNAB priekšniekam atcelt apstiprinātos 2010.gada 1.aprīļa grozījumus KNAB reglamentā.

Pamatojot savu prasību, premjers uzsver, ka šo grozījumu saturs ir pretrunā ar likumu "Par valsts un pašvaldību finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu", jo paredz nelietderīgu struktūrvienību funkciju dublēšanu un līdz ar to nelietderīgu valsts līdzekļu izlietošanu.

Rezolūcijā arī teikts, ka minētie iebildumi un to argumentācija Vilnītim tika darīta zināma gan mutiski sarunas laikā ar Ministru prezidenta biroja vadītāju, tikšanās laikā ar Ministru prezidentu, gan rakstiski - Valsts kancelejas Juridiskā departamenta 7.aprīļa atzinumā.

Ja KNAB biroja priekšnieks uzskata, ka nepieciešams izstrādāt citus grozījumus KNAB reglamentā, Ministru prezidents aicina piedāvāt risinājumu, ka reģionālais princips tiek iestrādāts jau sākotnēji apstiprinātā reglamenta esošajos funkcionālajos blokos.

Kā iepriekš ziņoja Latvijas Televīzijas raidījums "De facto", neraugoties uz premjera Dombrovska un Valsts kancelejas juristu iebildumiem, KNAB priekšnieks sācis būtiskas pārmaiņas šīs iestādes izmeklētāju darbā. Birojā izveidota operatīvo darbinieku grupa, kas strādās tiešā Vilnīša pakļautībā, apejot KNAB priekšnieka vietnieci Strīķi, kura sevi līdz šim apliecinājusi kā visai principiālu un veiksmīgu korupcijas apkarotāju.

Līdz šim par operatīvajām darbībām, kriminālprocesu sākšanu, cilvēku aizturēšanu un līdzīgām norisēm KNAB atbildīga bija Apkarošanas daļa, kuru vada Strīķe. Bet nu ir kļuvis skaidrs, ka turpmāk KNAB būs vēl viena operatīvo darbinieku grupa, kuras darbu tiešā veidā varēs noteikt KNAB priekšnieks.

Formāli jaunais veidojums paredzēts korupcijas apkarošanai Latvijas reģionos, bet faktiski tā darbinieki atradīsies Rīgā un strādās ar tādiem pašiem izejas datiem kā pārējie operatīvie darbinieki.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas