Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Jaunieši ziedo Jaunajam laikam tūkstošus

Vairāki partijas Jaunais laiks (JL) jaunatnes nodaļas biedri pērn spējuši partijas kasē iemaksāt vairākus tūkstošu latu, lai gan, kandidējot 10.Saeimas vēlēšanās, nekādus uzkrājumus nav uzrādījuši.2498 latus partijas kasē ieskaitījis bijušā deputāta Madara Lasmaņa palīgs un iekšlietu ministres Lindas Mūrnieces padomnieks Artūrs Hercogs.

1214 latus partijai atvēlēja JL līderes Solvitas Āboltiņas palīdze Kristīne Laure, 1000 latu partijas kasē ieskaitījis bijušais JL Jaunatnes nodaļas vadītājs Uģis Resnis, ceturtdien raksta portāls _Delfi.lv_.Kā liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) iesniegtais _Vienotības_ 10.Saeimas deputātu kandidātu saraksts, šiem jauniešiem sadaļā Īpašumi bija tukšums. Ne skaidrās vai bezskaidrās naudas uzkrājumi, ne norēķinu karšu atlikumi viņiem nepārsniedza 500 latus. Neviens no viņiem arī nedeklarēja kādus nekustamos īpašumus un transportlīdzekļus, tāpat viņi neuzrādīja vērtspapīrus vai kapitāldaļas kādos uzņēmumos.Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) iesniegtais JL ziņojums par biedru naudu 2010.gadā liecina, ka pērn 12.februārī Hercogs partijai iemaksājis 500 latus, 12.maijā - 498 latus, bet pusmēnesi pirms vēlēšanām 15.septembrī – 1500 latus.

Portālam Delfi Hercogs skaidroja, ka ienākumus pērn guvis arī "no saimnieciskās darbības kā pašnodarbinātais".

"Mani ienākumi bija pietiekami, lai es varētu iemaksāt partijai," stāsta Hercogs, kurš gan atzīst, ka līdz ar to nekādus uzkrājumus viņš neesot varējis izveidot.

Laure pērn 19.janvārī biedra naudā JL iemaksāja 498 latus. Viena biedra naudas iemaksa bija identiska Hercoga veiktajai gan summas, gan datuma ziņā - 498 lati 12.maijā, bet 13.septembrī Laure partijai samaksāja 218 latus. Arī šogad janvāra nogalē – 26.datumā – viņa jau paguvusi iemaksāt partijai tos pašus 498 latus biedra naudā, raksta Delfi.lv.

Pērn partijai iemaksātā summa pārsniedz to, ko Laure algā Saeimā saņēma trīs mēnešu laikā. Portālam "Delfi" viņa skaidro, ka partijā aktīvi darbojas jau no 16 gadu vecuma, tāpēc vēlējusies to vēlēšanu gadā atbalstīt. Viņa īrējot dzīvokli kopā ar draudzenēm, tāpēc izmaksas neesot lielas, savukārt viņas vecāki esot samierinājušies ar to, ka meita lielāko daļu ienākumu velta partijai un viņu materiāli atbalstot.

Bijušais JL Jaunatnes nodaļas līderis Resnis biedra naudu samaksājis pērn neilgi pirms saraksta iesniegšanas CVK - pa 500 latiem 21.un 22.jūlijā. Viņš gan portālam Delfi.lv skaidroja, ka "laikam būšu kļūdījies, aizpildot kandidāta deklarāciju", jo patiesībā viņam esot bijuši arī uzkrājumi. CVK publicētajās kandidātu deklarācijās gan uzsvērts: "Par ziņu patiesumu atbild deputāta kandidāts".

"Grūti ticēt, ka cilvēki ziedo lielāko daļu no saviem ienākumiem partijai un paši dzīvo no barankām. Maz ticams, ka kāds ir tik liels savas partijas patriots," norāda Sabiedrības par atklātību Delna politikas analītiķe Līga Stafecka

Pētniece pieļauj, ka šajos gadījumos vajadzētu vērtēt, vai tā neesot starpniecība – kad kāds ir samaksājis partijai gadā maksimāli pieļauto summu un pārējos maksājumus kārto caur citiem. Stafecka gan neizslēdza, ka var izrādīties - jauniešiem bijuši citi ienākumi, kas šādus ziedojumus izskaidro, ziņo Delfi.lv.

KNAB preses pārstāve Ieva Karlsberga atzina, ka KNAB pārbaudīs visu iemaksāto biedra naudu atbilstību partiju biedru ienākumiem.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas