Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Jauniešu Ministru kabineta ierosinājumi enerģētikas jomā

1. Ieteikums ministrijām:

a. Pēc iespējas ātrāk pāriet uz e-paraksta lietošanu (vismaz ministrijas ietvaros vai MK ietvaros);

b. Pakāpeniski nomainīt ministriju ēkās lietotās kvēlspuldzes pret ekonomiskajām spuldzēm;

c. Pārdomāti izmantot kancelejas preces, neprintēt lieki, iespēju robežās izmantot pārstrādāto papīru, nevis balināto;

d. Izmantot taupīgo fontu jeb fontu, kas papīra printēšanai izmantotu par 20% mazāk tintes. Fonts burtus nemaina un tie ir salasāmi, bet tiem pa vidu tiek atstāti balti punktiņi. Tas ir tā dēvētais EcoFont. Vairāk informācijas - http://www.sitepoint.com/blogs/2009/01/31/cut-costs-by-saving-ink-with-ecofont/.

2. Izveidot energoefektivitātes (EE) plānu valsts līmenī. Energoefektivitātes plāns nepieciešams 4 līmeņos - valsts, pašvaldību, uzņēmumu un iedzīvotāju. Tā kā Latvija ir noteikusi, ka līdz 2016. gadam samazinās enerģijas gala patēriņu par 9 % pateicoties energoefektivitātes pasākumiem (t.i. kopējais enerģijas patēriņš var pieaugt (šī brīža situācija - pagaidām izskatās, ka ļoti minimāli.. (dižķibele utt.), bet ietaupījums tiek nodrošināts ar EE pasākumiem - praktiski, lietojam tik, cik tiešām ir nepieciešams).

a. Valsts līmenī: ESD Direktīvas 2006/32/EC par enerģijas galapatēriņa efektivitāti un energoefektivitātes pakalpojumiem VI pielikuma c) un e) punktu iekļaušana publisko iepirkumu likumā. (c.)prasības iepirkt iekārtas ar energoefektīvu patēriņu visos darbības režīmos, tostarp rezerves režīmā, atbilstīgos gadījumos izmantojot minimāla aprites cikla izmaksu analīzi vai salīdzinošās metodes, lai nodrošinātu rentabilitāti; e) prasības veikt energoauditus un īstenot to sakarā sniegtos rentabilitātes ieteikumus).

Jauno valsts administrācijas ēku būvniecība saskaņā ar EE būvniecības labās prakses principiem un Ēku EE direktīvu prasībām.

b. Pašvaldību līmenī: energoplānu (enerģētikas rīcības plāns) izstrāde, kas ietver konkrētas darbības (investīciju plāni, informatīvi pasākumi, apmācības, lai nodrošinātu izvirzīto mērķu sasniegšanu), nosaka galvenos pasākumus (siltināšana, EE apgaismojums, biomasas izmantošana apkurē, zaļais iepirkums, iedz. informēšana.. utt.)

c. Uzņēmumu līmenī: īstermiņā – rezultāts ar maziem kapitālieguldījumiem, subsīdiju meklēšana.

d. Iedzīvotāju līmenī: kāpēc EE pasākumi ir tik neefektīvi saistībā ar iedzīvotājiem? ATBILDE: informāciju par EE sniedz nepareizie cilvēki un avoti – tie ir bankas, politiķi (!), būvnieki, būvmateriālu ražotāji. Tic tiem, kas ir praktiski saskārušies, kam ir pieredze bijusi ar EE, zinātniekiem, kas nav „sašmulējušies” ar gāzi vai naftas produktiem... Līdz ar to – jāveicina ticamo personu iesaistīšana informācijas aiznešanai sabiedrībai..

3. Izstrādāt stratēģisku plānu, kā valstī labāk apsaimniekot atkritumus, kā un vai ieviest dalītu atkritumu šķirošanas sistēmu. Vadoties pēc plāna izvēlēties ekonomiski izdevīgāko atkritumu apsaimniekošanas sistēmu.

4. Izstrādāt individuālo elektrības patēriņu kvotu plānu, lai uz dzīvojamo platību būtu noteikts daudzums, cik elektrības būtu vēlams patērēt mēneša laikā. To pārsniedzot pieaugtu elektrības cena. (Tas motivētu iedzīvotājus taupīt elektrību.)

5. Tirdzniecības iestādēs, kurās iespējams nopirkt dzērienus standarta stikla pudelēs, kā arī produktus burkās, rast iespēju tos par samaksu arī atgriezt atpakaļ.

6. Iedibināt energoefektivitātes dienu, kas varētu būt katra mēneša otrā sestdiena.

7. Izveidot NVO platformu organizācijām, kuras ir saistītas ar enerģijas patēriņu, vidi un zaļo domāšanu.

8. Tiem uzņēmumiem, kas savā ražošanas vai eksistēšanas - pakalpojumu sniegšanas procesā paši izmanto savu elektrību ( no saules baterijām, vēja enerģijas, utt.) dot uzņēmuma ienākuma nodokļa atlaides, šo naudu atļaujot investēt atpakaļ uzņēmumā.

9. Izskatīt jautājumu par kvotu atcelšanu atjaunojamiem energoresursiem. Enerģijas ražotājs ražos tādu apjomu, ko varēs realizēt. Tirgus pats izlīdzināsies. Tas veicinās arī enerģijas ražošanu tikai pašu lietošanai (naturālā saimniecība) – lielāka energoneatkarība.

10. Kampaņu veidā veikt iedzīvotāju māju bezmaksas energoefektivitātes aprēķinu, un ar mērījumiem parādīt, kādu ekonomiju varētu sasniegt, uzlabojot dzīvojamās platības energoefektivitāti.

11. Piemērot atlaides tiem autovadītājiem, kuri izmanto videi draudzīgu degvielu, hibrīdauto. (Piemēram, bezmaksas autostāvvietas, vai atlaides).

12. Pārskatīt un pastiprināt būvnormatīvu prasības attiecībā uz ēkas energoefektivitāti tās ekspluatēšanas laikā.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas