Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Jezdakova: VID nav gatavs tik straujām nodokļu izmaiņām

Jāatzīstas, ka VID, tāpat kā nodokļu maksātāji, nav gatavs tik straujām nodokļu izmaiņām, intervijā _Latvijas Avīzei _atzinusi Valsts Ieņēmumu dienesta (VID) vadītāja vietas izpildītāja Nellija Jezdakova. Viņa nevarēja paskaidrot, kā tiks kontrolēts, vai tiek maksāts dienesta auto nodoklis, ja to lieto personiskām vajadzībām. Joprojām daudz diskusiju ir arī par iedzīvotāju ienākuma nodokļa piemērošanu depozītu procentiem. Bieži vien jautājumu ir vairāk nekā atbilžu, neslēpj N.Jezdakova.

“Vispirms jāsaprot, kas būtu jākontrolē. Gan mums, gan nodokļu maksātājiem. Protams, pirmajos gada mēnešos mēs skaidrosim, kādā veidā vedama uzskaite, kā aizpildāmas deklarācijas, un, protams, ne par kādiem auditiem nevar būt runa. Varbūt veiksim tematiskās pārbaudes, taču tās nedod nekādu fiskālo efektu. Tās veic, lai konstatētu, kā nodokļu maksātāji izprot jaunās nodokļu normas, norādītu uz kļūdām un skaidrotu, kā šīs kļūdas labot. Tas ir preventīvs darbs. Sākums ir visgrūtākais,” viņa saka intervijā Latvijas Avīzei.

N.Jezdakova informēja, ka šobrīd pa telefonu konsultācijas sniedz četri cilvēki, bet nākamajā gadā konsultanti būs astoņi.  

N.Jezdakova stāstīja, ka no finanšu ministra un valdības ir saņēmusi striktu norādi tikt galā ar ēnu ekonomiku, tāpēc tam tiks pievērsta pastiprināta uzmanība. VID iedarbinājis fizisko personu riska analīzes sistēmu. Ar tās palīdzību varēšot identificēt cilvēkus, kuri nodarbojas ar saimniecisko darbību, bet kā saimnieciskās darbības veicēji nav reģistrējušies un nemaksā nodokļus. Patlaban apzinātas vairāk nekā 15 000 šādu personu.

“Ir cilvēki, kam pieder 40 dzīvokļi Rīgā, bet saņem minimālo algu. Kur šis cilvēks ņem naudu, lai samaksātu komunālos maksājumus par visiem 40 dzīvokļiem? Mēs redzam, ka šāda cilvēka ieņēmumi ir daudz mazāki par elementāri nepieciešamajiem izdevumiem. Tas nozīmē, ka viņš šos dzīvokļus izīrē un saņem naudu. Tā jau ir saimnieciskā darbība, par ko jāmaksā nodokļi.”

Pēc N.Jezdakovas vārdiem - ja ekonomika neturpinās samazināties, 2010. gada valsts budžets ir reāli izpildāms.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas