Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Kalvītis gatavs aiziet no TP priekšsēža amata

Tautas partijas neveiksmīgo iesaistīšanos Rīgas mēra Jāņa Birka (TB/LNNK) gāšanas mēģinājumā var uzskatīt par kārtējo partijas zaudējumu pēc ne tik pamanāmiem agrākiem centieniem mainīt Jūrmalas domes vadību un nesekmīgās premjera kandidāta izvēles pērnā gada nogalē. Pēc jautājuma par partijas veiksmes stāstiem, ar kuriem tā varētu sagaidīt savu kārtējo kongresu rudenī, TP līderis Aigars Kalvītis apjuka: "Kādā nozīmē? Grūti atbildēt uz tādu sarežģītu jautājumu.

Partija ir sakārtojusies pēc tiem satricinājumiem, kas bija pagājušajā rudenī. Mūsu rindas ir nostiprinātas."

Tomēr A.Kalvītis Dienai atzina, ka rudenī kongresā varētu nekandidēt uz priekšsēža amatu, jo partija esot jāvada uz nākotni vērstam cilvēkam, bet viņš asociējoties ar pagātni. Viņaprāt, TP ir jāspēj sagatavot piedāvājumu, kurā būšot atbildēts uz iedzīvotājiem svarīgiem jautājumiem. Cilvēkus neinteresējot, kas būs, vai nebūs kādas iestādes vadītājs, bet gan, vai bērniem būs vieta bērnudārzā, kā varēs samaksāt par apkuri un, vai būs darbs, teica TP līderis.

Lūgts komentēt šajās dienās izskanējušos minējumus par TP dibinātāja Andra Šķēles iespējamo atgriešanos aktīvā politikā nolūkā glābt TP, A.Kalvītis noteica: "Neesmu viņam pavaicājis." TP Saeimas deputātu domas par TP dibinātāja nominēšanu līdera vai premjera kandidāta amatā, dalījās. Vieni sacīja: "Kāpēc ne?" Citiem šķita, ka viņš neplānojot nākt atpakaļ, bet vēl citi ar A.Šķēli saistīja cerības sakārtot partiju. Ar pašu A.Šķēli Dienai sazināties neizdevās.

Ja zaudē, kļūst bīstama


Pēc "putras Rīgas domē", kā to bija raksturojis pats A.Kalvītis, partija ir palikusi zaudētāja, atzina arī vairāki TP biedri. "Nekādus punktus mums tas nedeva, bet latviešiem jau ir labi, ja kādam iet vēl sliktāk, un tas mums ir mierinājums, ka JL izskatījās vēl sliktāk," Dienai sacīja TP valdes loceklis Māris Kučinskis, kurš Rīgas domes notikumu laikā nespēja tos komentēt, norādot, ka par tiem viņam nekas neesot zināms. TP, riskējot ar savu reputāciju un brāļojoties pat ar sociāldemokrātiem, neieguva pirms pašvaldību vēlēšanām tik noderīgo Rīgas mēra amatu. Šo vēlmi TP esot atzinusi nedēļas sākumā, tiekoties ar I.Godmani.

A.Kalvītis gan skaidroja, ka šī epizode esot pārprasta — viņš tikai teicis, ka TP varot piedāvāt Andri Ārgali mēra amatam, ja neviens nezinot, ko likt J.Birka vietā. TP priekšsēdis arī nedomā, ka TP tēlu būtu iespaidojuši notikumi Rīgas domē. "Nevienu kauju neesam zaudējuši. Mēs tikai pievedām TB/LNNK pie kārtības," teica A.Kalvītis. Tomēr pirms vēl kļuva zināms šo notikumu iznākums, G.Bērziņš interneta portālā TVNET paziņoja: "Mans viedoklis — Birks nebūs mērs un -TB/LNNK nebūs koalīcijā. Ja arī būs, tad tikai uz ļoti īsu laiku." Teiktajā bija izteikta ne tikai prognoze, bet arī brīdinājums, un TP pazinēji no koalīcijas domā — jo lielāku zaudējumu TP piedzīvo, jo politiski bīstamāka tā kļūst tāpēc, ka tā nav pieradusi zaudēt.

Bērziņa faktors


Savukārt G.Bērziņa izteikumi visai regulārajās viņa intervijās un rakstos opozīcijā esošā Jaunā laika domes priekšsēdim Artim Kamparam radījuši iespaidu, ka TP vēlas Latvijas politiskajā sistēmā nostiprināt Krievijas varas modeli, kurā nav rietumvalstu demokrātijām raksturīgā sabiedrības lomas respektēšana procesos. Par to liecinot gan TP attieksme pret opozīciju nolūkā to politiski iznīcināt ar varas partiju instrumentiem, ieskaitot valsts finansējumu, gan G.Bērziņa vēršanās pret atsevišķiem medijiem. Tam nevarot nepievērst uzmanību, jo G.Bērziņš ir viens no TP viedokļu līderiem, norādīja JL pārstāvis. Viņam arī ticams šķiet TP "viens no darba variantiem par Andri Šķēli kā nākamo premjeru", jo Ivars Godmanis un Ainars Šlesers (abi LPP/LC) esot palikuši vienīgie tāda kalibra līderi politikā, kādu TP neesot.

Norādēm uz TP atšķirīgo izpratni, kādam jābūt politiskās sistēmas modelim, A.Kalvītis nepiekrīt: "Tā ir normāla lietu kārtība parlamentārā republikā, kur vēlētāji deleģē savas tiesības deputātiem, kas šo mandātu arī izmanto. Ja premjeram ir tiesības izvirzīt iestādes vadītāju, viņš izvirza. Saeima var atbalstīt vai neatbalstīt, tautai tas var patikt vai nepatikt," sacīja A.Kalvītis. Viņaprāt, tagad esot "bezmandātu politiķu iesaistīšanās politikas veidošanā sabiedrisko organizāciju aizsegā", kad tiekot apšaubīts katrs politiķu pieņemtais lēmums. "Kā var apšaubīt vienas apzagušās iestādes vadītāja noņemšanu. Tās ir politiķiem Satversmē deleģētas tiesības. Tad, kāpēc jāstrādā politikā, ja no tevis prasa pilnu atbildību, bet tu nevari pieņemt nevienu lēmumu," teica A.Kalvītis, aizstāvot G.Bērziņa pozīciju, kuru atbalstot.

Kalvītis: viss ir kārtībā


TP šogad apritēja desmit gadu, tajā vienmēr ir pastāvējusi stingra disciplīna, kuras iespaidā, iespējams, ne tikai ierindas biedri, bet arī Saeimas deputāti ir atradināti no aktīvas līdzdalības diskusijās par TP rīcību būtiskos jautājumos. Tagad līderi ir atskārtuši, ka ideju nesēju un darītāju loks ir kļuvis ļoti šaurs. Iespējams, ka tās ir savstarpēji saistītas lietas. Pašvaldību vadītāji, kuriem visvairāk rūp partijas atbalsts viņu vadītajām pilsētām, Dienai sacīja, ka viņi esot tālu no lielās politikas un lai lēmumus pieņemot tie, kas ir Rīgā. Ir acīmredzami, ka ļoti daudz ko partijā nosaka TP līderis A.Kalvītis un viņa tuvs domubiedrs G.Bērziņš.

Pērnajā novembrī TP Saeimas frakcija jau bija nostājusies pret savu līderi, piespiežot viņu atkārtoti doties pie Valsts prezidenta Valda Zatlera, lai saņemtu skaidru atbildi, vai ir iespējama A.Kalvīša demisijas atlikšana līdz 5.decembrim. TP deputātu noskaņojums šonedēļ liecināja, ka frakcijā varēja nobriest jauns dumpis, ja tai būtu jāatbalsta Viļņa Edvīna Breša (ZZS) pirmdien iesniegtais priekšlikums noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas novēršanas likumā. V.Breša priekšlikumos Saeimas opozīcija saskatīja centienus otrreizējai caurlūkošanai nodotajā likumā saglabāt tās pašas normas, kuras nozīmīgi ierobežotu tiesībsargu iespējas cīnīties pret naudas atmazgāšanu un kuras varētu būt izdevīgas tādam ietekmīgam cilvēkam kā smagos noziegumos apsūdzētais Ventspils mērs Aivars Lembergs. Taču no konflikta TP frakcijas iekšienē, visticamāk, būs iespējams izvairīties, jo atbildīgā komisija arī nav atbalstījusi Breša ierosinājumu.

Šogad nav notikusi arī neviena TP konference, kurās agrāk tā mēdza demonstrēt savu profesionalitāti. Kā vienīgo panākumu, ja neskaita KNAB vadītāja Alekseja Loskutova atbrīvošanu, TP biedri min gandrīz pabeigto pašvaldību reformu. Daži uzteica kultūras ministri Helēnu Demakovu un iekšlietu ministru Mareku Segliņu, kuri abi minēti arī kā iespējamie priekšsēža kandidāti. Nesen TP frakcijas vadītājs M.Kučinskis intervijā Dienā stāstīja par nepieciešamajām pārmaiņām partijas struktūrā, lai biedri justos līdzdalīgi lēmumu pieņemšanā. No A.Kalvīša teiktā nebija noprotams, vai viņš tās atbalstītu. Kāds TP biedrs atzina — kamēr A.Kalvītis un G.Bērziņš domās, ka viss ir labi, tikmēr nekas nemainīsies. Un pagaidām A.Kalvītis tā domā: "Nav nekāda izmisuma. Viss ir kārtībā. Ir problēmas, kuras mēs paši zinām, bet neviena partija savu iekšējo virtuvi neatklās avīzēs — īpaši jau tādās, kas mūs apsaukā un katra vārda galā lej samazgas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas