Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Kannu festivālā laurus plūc rumāņu filma par Čaušesku ēru

Festivāla galveno balvu _Zelta Palmas zar_u saņēmusi 39 gadus vecā rumāņu režisora Kristiana Mungiu filma 4 mēneši, 3 dienas un 2 dienas/4 Months, 3 Weeks and 2 Days. Šīs rumāņu mazbudžeta filma ir spriedzes pilns stāstījums par divām studentēm – draudzenēm, kas pārdzīvo nelegāla aborta šausmas. Filmas darbības laiks – 80.

gadu beigas, Čaušesku un sociālisma ēra. Saņemot balvu no Holivudas leģendas Džeinas Fondas rokām, rumāņu režisors Mungiu, kuram vēl pirms pusgada nebija naudas filmas uzņemšanai, sacīja zelta vārdus, kurus derētu ieklausīties latviešu filmdariem: „Nav nepieciešams milzīgs budžets, lai izstāstītu stāstu, kurā ieklausīsies katrs. Šī balva ir laba ziņa maziem kinematogrāfistiem no mazām valstīm.”

Festivāla Grand Prix piešķirta japāņu režisores Naomi Kavases filma The Mourning Forest/Sērojošais mežs – metaforisks vēstījums par večuku, pansionāta iemītnieku, un viņa kopēju – jaunu sievieti, kuri abi kopā mēģina pārvarēt atkarību no saviem mirušajiem tuvajiem (sievas un bērna).

Par labāko režisoru atzīts Džulians Šnābels ar filmu The Diving Bell and the Butterfly/ Atsvars un tauriņš. Pazīstamā Ņujorkas gleznotāja pēc skaita trešā filma stāsta par paralizēto franču žurnāla Elle redaktoru Žanu Dominiku Bobī un tā gribasspēku – ar vienas acs plakstiņa kustībām, nodiktējot grāmatu – sava mūža spēcīgāko darbu.

Jubilejas festivāla speciālbalvu saņēmis amerikāņu režisors Gass van Sants par filmu Paranoid parks/Paranojas parks. Viņa kontā jau ir Kannu Zelta Palmas zars, ko režisors saņēma 2003.gadā par filmu Zilonis.

Žūrijas speciālbalvu sadalīja vienīgā konkursa animācijas filma Persepolis (tās pamatā ir režisores Marjanes Satrapi veidotais komikss – grafiskā novele, stāstījums par jaunas sievietes dzīvi Irānā pēc islāmistu revolūcijas 1978.gadā) un jaunās brazīliešu režijas zvaigznes Karlosa Rejgades niansētā, lēnīgā filma Silent Light/ Klusā gaisma – tās centrā - aizliegtās mīlestības motīvs Mennoītu draudzes locekļu vidū – Meksikā.

Par labāko aktieri atzīts krievs Konstantins Lavroņenko par galveno lomu Andreja Zvjaginceva filmā – līdzībā The Banishment/Izraidījums.

Par labāko aktrisi - Dienvidkorejas pārstāve Jeona Do Jeona par jaunas sievietes lomu, kas cenšas samierināties ar sava vīra nāvi, filmā Secret Sunshine/Slepenā gaisma.

Rumānijai šis festivāls, kurš izcēlās ar ļoti spēcīgu programmu sagādājis vēl vienu balvu. Otrā būtiskākajā Kannu kinofestivāla sadaļā Īpašais skatiens/Un Certain Regard uzvarēja režisora Kristiana Nemesku filma California Dreaming. Pats Nemesku 2007.gadā ir gājis bojā autoavārijā, savukārt filmas pamatā ir NATO karavīru, kas, transportējot slepenu kravu, negaidīti spiesti aizkavēties mazā Rumānijas ciematiņā, un tā iedzīvotāju traģikomiskās attiecības.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas