Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +3 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Kariņa valdībai zaļā gaisma

Saeimas vairākums trešdien balsojumā apliecināja uzticību Krišjāņa Kariņa (Jaunā Vienotība) veidotajam Ministru kabinetam, kas ir 40. valdība Latvijas vēsturē.

Par to nobalsoja 61 deputāts, tostarp visi JV, Attīstībai/Par (A/P), Jaunās konservatīvās partijas (JKP), Nacionālās apvienības VL-TB/LNNK deputāti un 11 deputāti no KPV LV, kuri atbalstu šai valdībai apliecināja jau šīs nedēļas sākumā.

Uzrunājot Saeimas deputātus un topošos ministrus, Kariņš norādīja, ka viņa valdība nodrošinās evolūciju nevis revolūciju, priekšplānā izvirzot finanšu un tiesiskuma jautājumus, veselības un izglītības sistēmas reformu turpināšanu. Viņš uzsvēra, ka valdības veidotājiem sarunu laikā izdevies saprast, ka "viens nav karotājs" un protot ieklausīties viens otrā, vienojoties par kopīgi darāmo. Viņš apliecināja, ka topošā valdība vairāk ieklausīsies opozīcijā un tās priekšlikumus izvērtēs pēc būtības.

Savukārt Saskaņas frakcijas deputāts Vjačeslavs Dombrovskis teica, ka jaunā valdība pildīšot sponsoru intereses un tā būšot sabiedrības šķelšanas valdība, kuras deklarācijā neesot atrodama lielākā daļa no priekšvēlēšanu laikā sasolītā.

NA pārstāvis Raivis Dzintars pauda, ka nelabvēļi varētu atrast daudz iemeslu, lai šī valdība nekļūtu par veiksmes stāstu, jo valdību veido tik dažādas partijas un Kariņam būs jāspēj žonglēt ar uzreiz piecām bumbiņām. Daudziem tā būs pirmā valdība, tātad jauna pieredze, citiem tā būs kārtējā koalīcija, bet reizē jāmācās pieņemt, ka iestaigātās takas nebūs tās, pa kurām būtu jāiet.

"Iespēja, ka kaut kas samisēsies, būs liela, par ko rūpēsies liela, politiski spēcīga opozīcija, kas meklēs katru kļūdu," uz jaunās valdības sarežģītajiem apstākļiem norādīja Dzintars, kurš gan pauda ticību jaunās valdības veiksmēm.

Jaunā valdība ir labākā, ko šobrīd varēja izveidot, uzsvēra A/P līderis Daniels Pavļuts. Viņš atzina, ka valdības deklarācijā daudzi formulējumi ir noapaļoti un ne par visu ir izdevies panākt vienošanās, taču ir skaidri uzskaitītas vairākas būtiskas lietas kā administratīvi teritoriālā reforma, pieejama veselības aprūpe bez izņēmumiem, stabila nodokļu sistēma un citas idejas. Pavļuts uzsvēra, ka 13. Saeima ir atšķirīga no iepriekšējām ar to, ka neviena no Saeimas frakcijām nevar uzkundzēties un uzskatīt, ka pārstāv visas tautas gribu. Jānis Bordāns (JKP) teica, ka galvenais, ka šīs valdības sarunās nenotikšot slepenas vienošanās, kas iedzīs parādos mūsu bērnus.

Ir pārliecība,ka Kariņš vēlas būt koleģiāls līderis, kurš vēlas ieklausīties. Kā viņam ies kā premjerministram, redzēsim pēc laika. Drosme un riskantā izvēle atteikties no EP deputāta vietas, lai uzņemtos valdības veidošanu un vadīšanu Latvijā.

Deputāts pārmeta topošās koalīcijas partijām atkāpšanos no pašu dotajiem solījumiem, norādot, ka šāda situācija liecinot par koalīcijas deputātu rakstura un personības lūzumu.

JV valdībā pārstāvēs premjers, kā arī finanšu ministrs Jānis Reirs un ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Savukārt JKP valdībā pārstāvēs tieslietu ministrs, premjera biedrs Jānis Bordāns, izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska un satiksmes ministrs Tālis Linkaits.

AP būs atbildīga par Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, kuru vadīs Juris Pūce, Aizsardzības ministriju, par kuru būs atbildīgs Artis Pabriks, kā arī Veselības ministriju, kuru vadīs Ilze Viņķele. Pabriks būs arī premjera biedrs. VL-TB/LNNK valdībās pārstāvēs kultūras ministre Dace Melbārde un zemkopības ministrs Kaspars Gerhards, bet KPV LV - ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro, iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens un labklājības ministre Ramona Petraviča.

KPV LV nav vienbalsīga atbalsta valdībai, un pieci šīs frakcijas deputāti jau iepriekš paziņoja, ka neatbalsta dalību Kariņa valdībā.

Kopš neatkarības atjaunošanas šī bija visilgākā valdības veidošana.

Top komentāri

piekr'ītu
p
Derdzās Mārtiņa Bondara gaudošana un kā puišeļim ņaudēšana dzeltenā presē un TV. Ar minimālo algu dzīvo vairāk kā pus Latvijas. Nabadziņš. Lai iet sociāliem prasīt pabalstiņu un trūcīgā statusiņu. Ko lai saka Krājbankas aplaupītie cilvēki, kam palika tur nauda ! Kad Bondariņš dzīvoja pāri saviem līdzekļiem , tad bija labi. Lai iet paprasa naudiņu sev ļoti tuvai radiniecei vārdā I.Tā 80 gadīgam pensionāram no malkas šķūnīša izveda malku, finišā vecītis zāģeja nost šķūnīti, jo pašam nebija malciņas. Dievs visu redz un par grēkiem mēdz arī sodīt ! Ābols no ābeles jau tālu nekrīt ! Kā var būt valdībā cilvēks, kas tautai parādā 15 miljonus ! Pie tam Latvijas Krājbanka bija valsts pirmsākumu banka. Tautas banka un to nolaida pa burbuli. Prom no mūsu tautas valdības šāda tipa cilvēkus !
Zigurds
Z
Ja nebūtu tās Parādnieka šmuces, es priecātos, ka vismaz kaut kāda valdība ir ; tagad prieks tikai par to, ka beidzot tauta redzēja,kas tad ir vienīgais nacionāļu svētums.
puķina preses sekretārs
p
Apsveicu visu latviešu tautu ar gaišo spēku valdības izveidi! Diemžēl soglasije neattaisnoja mūsu cerības, kā arī aizšāvām garām ar ždanokas krievu neonacistiem. Latviju esam zaudējuši pilnībā, aicinu visus rosijaņinus uzsākt repatriācijas procedūru !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas