Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kariņam aiz muguras Reira padomnieci ieceļ Augstsprieguma tīkls padomē, ziņo Nekā personīga

Pagājušajās nedēļas piektdienā valsts uzņēmuma Augstsprieguma tīkls padomē premjeram aiz muguras tika iecelta finanšu ministra Jāņa Reira (JV) padomniece Karina Ploka, svētdien vēsta TV3 raidījums Nekā personīga. K. Ploka ir Jaunās Vienotības biedrs un konkursam nekvalificētos, jo šai amatā jābūt pieredzei vadošos amatus, arī enerģētikas uzņēmumos, kādas viņai nav.

Krišjāņa Kariņa (JV) valdības deklarācija paredz augstus ētikas standartus valsts pārvaldē, taču šis ir jau otrais gadījums īsā laikā, kad apejot konkursus, stratēģiskā valsts uzņēmumā  nonāk politiķiem pietuvināta persona. J. Reirs neuzskata, ka būtu pieļāvis kļūdu, taču nostrādājot tikai dienu, viņa padomniece uzrakstīja atlūgumu un amatu Augstsprieguma tīklā atstāja, ziņo raidījums.

Padomes valsts uzņēmumos pārrauga valdes rīcību. Tām ir lielas pilnvaras. Valda Dombrovska pirmās valdības laikā tās likvidēja. Jo ministrijas šiem amatiem neizraudzījās  profesionāļus, bet gan sev pietuvinātas personas. Pirms trim gadiem padomes daļā uzņēmumu atjaunoja. Tāds bija nosacījums, lai mēs sekmīgi pabeigtu iestāšanos bagāto valstu klubā OECD. K. Kariņa valdība pirmo nopietno satricinājumu piedzīvoja šovasar, kad KPV LV ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro stratēģiskajā uzņēmumā Latvenergo nomainīja padomi, par tās priekšsēdētāju bez konkursa ieceļot savu padomnieku. Taču tādu pašu mēģinājumu aizmuguriski premjers piedzīvojis tikko, turklāt no savas partijas ministra.

Nekā personīga atgādina, ka septembra sākumā finanšu ministrijas pārvaldītā Augstsprieguma tīkla padome  kļuva rīcībnespējīga, jo viens pārstāvis aizgāja mūžībā, bet cits uzsāka karjeru ārpus Latvijas. Taču izsludinātais konkurss beidzās bez rezultāta. Tomēr pagājušajā piektdienā K. Kariņam aiz muguras Augstsprieguma  tīkla padomē finanšu ministrija iecēla valsts kases pārvaldnieku Kasparu Āboliņu un ministra J. Reira padomnieci juridiskajos jautājumos K.  Ploku.

Finanšu ministrijas valsts sekretāre, Augstsprieguma tīkla akcionāra pārstāve Nekā personīga apgalvoja, ka šāds risinājums ir īstermiņa, lai nodrošinātu padomes rīcībspēju.

Arī pati K. Ploka  Nekā personīga saka, ka piekritusi Augstsprieguma tīklā ieņemt padomes amatu tikai uz laiku. Raidījums gan atzīmē, ka amati valsts uzņēmumu padomēs ir labi atalgoti. Iepriekšējie Augstsprieguma tīkla padomes locekļi gadā katrs pelnīja 30 tūkstošus. 

Vasarā izsludinātajā konkursā Augstprieguma tīkla padomes loceklim tika izvirzītas augstas prasības. Bija nepieciešama iepriekšēja pieredze līdzīga uzņēmuma valdē vai padomē un institūcijā, kas atbildīga par enerģētikas politiku.  K. Ploka tādos amatos nav strādājusi. Viņa ir diplomēta juriste un Latvijas gāzē vadījusi tās nekustamo īpašumu nodaļu. Pirms vairāk nekā 10 gadiem pievienojusies Jaunajai Vienotībai un bijusi parlamentārā sekretāre vairākiem ministriem. Visilgāk - pie J. Reira, kura padomniece juridiskajos jautājumos viņa šobrīd ir.

Raidījums atzīmē, ka par K. Plokas un K. Āboliņa iecelšanu amatos finanšu ministrija lēmuma pieņemšanas dienā publiski neizziņoja. Premjers par to uzzināja novēloti un bija nepatīkami pārsteigts.

Neoficiāla informācija liecina, ka premjeram šīs nedēļas sākumā bijusi asa saruna ar savu partijas biedru J. Reiru, kurā pieprasīts padomnieci nekavējoties atsaukt. Tajā pašā dienā K. Ploka uzrakstīja atlūgumu, motivējot to ar personiskiem iemesliem.

Nekā personīga rīcībā ir ziņas, ka K. Ploka  šajā pavasarī piedalījusies konkursā uz gāzes maģistrālā pārvada un Inčukalna krātuves operatora Conexus Baltic Grid valsts pārstāvja vietu padomē. Finanšu ministra padomniece esot saņēmusi zvanu, ka konkursā uzvarējusi, taču amatā viņu tā arī neiecēla. K. Ploka Jaunajā Vienotībā ir ētikas komisijas locekle.  

Raidījums atgādina, ka šis ir jau otrais gadījums K. Kariņa valdībā, kur ministrs stratēģisku uzņēmumu padomē iedabū  savu padomnieku. Gan tikai uz laiku. Proti, pirms Jāņiem atlaistos Latvenergo uzraugus, ko aizstāja ekonomikas ministra R. Nemiro padomnieka Pāvela Rebenoka vadītā padome, arī esot bijis tikai pagaidu risinājums. R. Nemiro taisnojās, ka profesionāļus tik īsā laikā atrast nevarot, tāpēc padomi veidojis  no sava tuvāko loka.

Kariņš izdeva rezolūciju, kurā lika R. Nemiro skaidrot šādas pagaidu padomes likumību un nepieciešamību. Nedēļu vēlāk ekonomikas ministrs piekāpās, un, norādot uz politisko  spiedienu, P. Rebenoka vadītā padome atkāpās.

Premjers par aizmuguriskajiem soļiem saviem ministriem ne toreiz, ne tagad demisiju neprasīs. Taču valdības atkāpšanos no pašu deklarētā viņš nepieļaušot.

Uz Latvenergo pieciem vakantajiem  padomes locekļu amatiem patlaban notiek konkurss un pieteikušies 79 kandidāti. Drīzumā atlase varētu tikt izludināta arī uz Augstsprieguma tīkla padomes pārstāvju vietām. Augstsprieguma tīklos valsts kases pārvaldnieks K.  Āboliņš samaksu nesaņemot un drīzumā amatu viņš atstās citā padomē Conexus Baltic Grid. Tas nozīmē, ka konkurss būs jāsludina arī uz šo vietu.

Top komentāri

NEBALSOTĀJS
N
Parazītu pārpilnā PēcPad LV ( PPLV) valdība diži aug un vairojās.
bet
b
tā ir labā informācija tiek kas paši skrēja balsot un aizgūtnēm aicināja citiem to darīt...............
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas