Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Kašķīgās domes varot arī atlaist

Ja novadi, kuros sākusies parakstu vākšana par sadalīšanos agrāko pagastu robežās, nespēs nodrošināt pašvaldību sekmīgu darbību iedzīvotāju interesēs, tad, iespējams, jāapsver doma, vai nav jārosina domju atlaišana. To pieļāva Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas deputāts Māris Kučinskis (TP). Viņa partijas biedrs, reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns _Dienai _atzina, ka vēloties "šo jautājumu risināt nepolitiski".

Nākamajā nedēļā ministrs plāno apmeklēt arī Alojas domi — šajā novadā parakstus par atdalīšanos savākuši Staiceles iedzīvotāji. Bijušais Staiceles mērs Jānis Bakmanis gan Dienai atzina, ka koalīcija strādā labi un ar domes vadību staicelieši ir apmierināti, taču vairākumam esot tikai vienas balss pārsvars un darbu paralizējot opozīcija.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas (RAPLM) pārstāvji jau iepazinušies ar situāciju Rojā un Mērsragā, kas pirmie nāca klajā ar vēlmi sadalīties. To atbalstīja arī vairāki Saeimas deputāti, kas parlamentā iesnieguši izmaiņas novada kartē, paredzot Rojas un Mērsraga novadu izveidošanu. M.Kučinskis uzsvēra, ka viss notiks likumā paredzētajā kārtībā un Saeimas komisija par likumprojektu balsos tikai pēc tam, kad būs saņemts pašvaldības lēmums, kā arī valdības atzinums. Otrdien paredzēta komisijas sēde, kurā izskatīs deputātu iesniegtos grozījumus administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā. RAPLM valsts sekretāra vietnieks Artis Stucka atgādina, ka ir noteikta procedūra, kā lemt par pašvaldību robežām, un vispirms katrā novadā ir jārīko iedzīvotāju aptauja un pēc tam jāpieņem oficiāls domes lēmums, kas nekur nav izdarīts.

M.Kučinskis izteica nožēlu, ka novados izraisīto nemieru dēļ ministram tagad nāksies tik daudz laika pavadīt, braukājot pa pašvaldībām. Viņaprāt, nesaprašanos izraisa cilvēciskās ambīcijas un "bijušo mēru nostalģija pēc varas". Tajā pašā laikā deputāts atzina, ka ir novadi, piemēram, Aglonas, kur apvienoti divu rajonu pagasti — tur ir objektīvi apstākļi, kuru dēļ apgrūtināta pašvaldības darbība, jo iedzīvotāju kustība notiek virzienā uz agrāko rajona centru. Taču šī pašvaldība nav plānojusi sadalīties.

E.Zalāns piekrita, ka visam ir jānotiek tā, kā likumā paredzēts, izvērtējot katru gadījumu un sagatavojot atzinumu. Zaļo un zemnieku savienības frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis, kura pārstāvētais politiskais spēks bija lielākie pretinieki pašvaldību apvienošanai novados pret viņu gribu, arī tagad uzskata: "Agri vai vēlu piespiedu laulības tiks šķirtas. Visi centieni tās paildzināt būs lemti neveiksmei un situācija tikai vēl vairāk saasināsies." Viņaprāt, arī radikālā ideja atlaist domes un novados rīkot jaunas vēlēšanas nebūtu risinājums, un no malas neviens cits arī pašvaldību vietā nevarēšot šo risinājumu atrast. Dzintars Jaundžeikars (LPP/LC), kura pārstāvētā partija iesaistīta Rojas un Mērsraga konfliktā, uzskata, ka vairākums, ko pārstāv Rojas deputāti, tikai vēl vairāk saasinot situāciju un necenšoties meklēt kompromisu, bet arī viņš uzskata, ka pašvaldību lietu ministram ir jāizvērtē katrs atsevišķs gadījums, jo situācija katrā vietā esot atšķirīga.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas