Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Kažociņš var vadīt SAB, bet tiklab — arī citu drošības iestādi

Nacionālās drošības padomes (NDP) sēdes iznākumā piektdien tās vadītājs Valsts prezidents Valdis Zatlers ir noskaņots pavēstīt sabiedrībai vienu nākamā Satversmes aizsardzības biroja direktora kandidātu, par kuru būs vienojušies astoņi padomes locekļi. Taču ne prezidents, ne pārējie NDP pārstāvji neatklāj, cik lielas izredzes atkārtoti tikt izvirzītam uz posteni ir SAB direktoram Jānim Kažociņam.

«Man ir skaidrs, kā es vadīšu šo sēdi, kādu kandidātu atbalstīšu, bet lēmuma pieņemšana, protams, paliek NDP rokās un tas notiks,» intervijā Dienai sacīja V.Zatlers. Viņš saskata līdzības ar pāvesta izraudzīšanos, «mēs sēdēsim tik ilgi, kamēr būs labākais kandidāts, kas atbilst Latvijas nacionālajām interesēm».

Kritiski par J.Kažociņu dienu pirms NDP sēdes izteicies tās dalībnieks, Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs Dzintars Jaundžeikars. Viņš Dienai sacīja, ka ļoti būtisks kritērijs ir, lai nākamais SAB vadītājs būtu politiski neitrāls. Viņam esot bažas, vai J.Kažociņš šai prasībai atbilst — ja izskan brīdinājumi, ka tagadējā SAB vadītāja aizstāvībai varētu notikt līdzīgas sapulces kā lietussargu revolūcijā, tad šāds cilvēks, viņaprāt, neesot politiski neitrāls. Ja lielākā daļa aptaujāto padomes pārstāvju bija pārliecināti, ka sēdes iznākumā varēs sabiedrībai paziņot vienu SAB direktora kandidātu, par kuru vēl balsos Saeima, tad Dz.Jaundžeikars neizslēdza iespēju, ka piektdien lēmumu var arī nepieņemt.

No Saeimas NDK priekšsēža sacītā izrietēja, ka apsverams joprojām ir piedāvājums īstenot trīs speciālo dienestu vadītāju rotāciju. Arī Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un pretkorupcijas komisijas priekšsēdis Juris Dalbiņš (TP) tādu variantu pieļauj, norādot, ka to personu loks, kas vada šādas specifiskas drošības iestādes, ir neliels un rotācija var notikt tikai šā loka ietvaros. Taču J.Dalbiņam neesot pamata kritiski vērtēt J.Kažociņa darbību. Iepriekš jau bijusī Valsts prezidenta Vaira Vīķe – Freiberga intervijā LNT uzsvēra, ka savas prezidentūras laikā no partnerdienestiem esot saņēmusi labas atsauksmes par SAB vadītāju. Līdzīgi pozitīvu vērtējumu par J.Kažociņu ir dzirdējusi arī NATO parlamentārās asamblejas Latvijas delegācijas vadītāja Vaira Paegle (TP), kas teica, ka šī NATO un ES partneru uzticēšanās esot ļoti būtiska, un drošības iestādēs esot svarīgi saglabāt stabilitāti un pēctecību. Taču tieši četri TP pārstāvji NDP var izšķirt tās lēmuma iznākumu. Ārlietu ministram Mārim Riekstiņam (TP) vispār nav pieņemama diskusija medijos pirms kandidāta izraudzīšanās, citās valstīs par specdienestu vadītājiem šādas apspriešanas nenotiekot līdz izvirzīšanai. «Man personīgi ar Jāni Kažociņu bija normāla sadarbība, bet nav neaizvietojamu cilvēku,» teica M.Riekstiņš. Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze (ZZS) uzskata, ka viņam par šo jautājumu nav jāsniedz nekādi komentāri, jo NDP sēdes ir slēgtās.

Dz.Jaundžeikara partijas biedram, satiksmes ministram Aināram Šleseram (LPP/LC) neesot pieejama tā informācija, kas ir NDP padomes locekļiem, taču viņš nav mainījis agrāk pausto viedokli, ka J.Kažociņam ir jāpaliek šajā amatā uz otru pilnvaru termiņu. «Šiem astoņiem cilvēkiem padomē ir jāpieņem lēmums un arī jāuzņemas atbildība par to, ko nevarēs novelt uz partiju pleciem,» Dienai sacīja A.Šlesers.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas