Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Kažoka: Rezultāts parāda, ka SC ir kāds politisks darījums ar Lembergu

Rezultātam pirmajā balsojumā, kurā prezidenta kandidāts Andris Bērziņš teju ieguva nepieciešamās 51 balsi, pamatā ir darījums starp Saskaņas centru (SC) un ZZS līderi Aivaru Lembergu, uzskata sabiedriskās politikas centra Providus politikas pētniece Iveta Kažoka."50 balsu par Andri Bērziņu liecina, ka cilvēki, kas viņu virzīja, bija pārliecināti, ka viņš jau pirmajā kārtā iegūs vajadzīgo balsu skaitu.

Kāds vai kāda no deputātiem šīs viņu cerības nav attaisnojis. Nākamajā kārtā šie deputāti tiks pastiprināti uzraudzīti. Visticamāk, par prezidentu kļūs Andris Bērziņš," norāda I.Kažoka."Protams, ka šādam balsojumam pamatā ir darījums starp Aivaru Lembergu un Saskaņas centru. Tur ir grūti atrast jebkādus citus izskaidrojumus, kā Bērziņš varēja saņemt 50 balsis jau pirmajā kārtā. Saskaņas centrs nav mēģinājis argumentēt no Saeimas tribīnes, kāpēc tik daudzi viņu deputāti balso par Bērziņu. Programmātiski viņiem nav nekā kopīga un nav nekāda racionāla izskaidrojuma, kāpēc SC balsot tieši par šo kandidātu, nevis balsot pret abiem vai par Valdi Zatleru. Skaidrs, ka pastāv darījums starp Lembergu un ZZS un uz nākamo kārtu deputātu balsošana tiks stingrāk uzraudzīta no reālajiem Bērziņa virzītājiem," tā eksperte.

"SC un oligarhi balso par Bērziņu. Šobrīd Saeimas kuluāros runā, ka viņi dabūs klāt vienu balsi un prezidents būs Bērziņš. Zatlera izgājiens sestdien ir novērsis uzmanību no cilvēka, kuru oligarhi vēlas iecelt par prezidentu. Saskaņas centra runas par brīvo balsojumu ir mulķības," tā politologs Ivars Ījabs. "Nav reāli, ka Zatlers varētu iegūt nepieciešamās 8 balsis. Vienotībai nav tādu poltisko talantu, lai tagad piesaistītu tik daudz atbalstītāju," pašreizējā prezidenta izredzes uz pārvēlēšanu vētī I. Ījabs.

Jau ziņots, ka Saeimas deputāti ceturtdien Valsts prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā amatā neievēlēja nevienu no diviem kandidātiem. Visvairāk balsu pirmajā kārtā saņēma eksbaņķieris Andris Bērziņš, par kuru nobalsoja 50 deputāti. Par Valdi Zatleru savu balsi atdeva 43 parlamentārieši.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas