Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

KNAB priekšnieka izvēlē taimauts

Pagājis jau gandrīz mēnesis, kopš premjers Ivars Godmanis (LPP/LC) uzdeva Tieslietu ministrijai (TM) izstrādāt kārtību, kā jānotiek Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka atlasei, taču TM pagaidām nav gatava iepazīstināt ar jebkādām atlases procedūras aprisēm — vēl notiekot "viedokļu apkopošana".

"Šobrīd tiek pētīti tiesību akti, lai izstrādātā kārtība nenonāktu pretrunā ar pastāvošajiem tiesību aktiem, (..) tāpat tiek apkopoti viedokļi no Valsts kancelejas, Ģenerālprokuratūras, Nacionālās drošības padomes un citām institūcijām," darīja zināmu tieslietu ministra Gaida Bērziņa (TB/LNNK) preses sekretāre Inga Saleniece. Lūgta paskaidrot, kādu viedokli paudusi Nacionālā drošības padome (NDP), I.Saleniece piebilda, ka to vēl tikai esot plānots noskaidrot. NDP iepriekšējā sēde notika pirms Jāņiem, kad līdzšinējais KNAB priekšnieks Aleksejs Loskutovs vēl nebija atlaists, bet nākamā plānota 30.jūlijā, Diena uzzināja Valsts prezidenta kancelejā.

Īstas skaidrības nav arī par uzdevuma izpildes termiņu. Pēc premjera preses sekretāra Krista Leiškalna teiktā, TM priekšlikumiem esot jābūt gataviem līdz 1.augustam. TM iebilst, ka šis termiņš noteikts citam I.Godmaņa uzdevumam — papildināt KNAB likumu, paplašinot ģenerālprokurora lomu biroja priekšnieka iecelšanā (šis darbs bija ierakstīts vēl I.Godmaņa valdības pirmo neatliekamo darbu sarakstā, vēlāk G.Bērziņš izpelnījās valdības vadītāja kritiku, ka tas nav laikus paveikts, taču tagad tas esot izdarīts). Savukārt 1.jūlija valdības sēdes protokolā nav minēts datums, līdz ar to saskaņā ar Ministru kabineta Kārtības rulli KNAB priekšnieka iecelšanas procedūras projektam esot jābūt gatavam divos mēnešos — līdz 1.septembrim, skaidro I.Saleniece.

Tikmēr vienīgie zināmie kritēriji KNAB priekšnieka ievēlei ir KNAB likumā uzskaitītie, kā arī vēl papildus I.Godmaņa publiski nosauktie. Pēc premjera domām, kandidātam jābūt cilvēkam ar izpratni par operatīvo darbu, viņam jābūt pielaidei valsts noslēpumu saturošai informācijai, vadītāja pieredzei, kā arī labai reputācijai. I.Godmanis arī izteicies, ka kandidāti varētu tikt meklēti starp Augstākās tiesas (AT) tiesnešiem, prokuratūrā vai kādā tiesībsargājošajā iestādē — priekšnieku un priekšnieku vietnieku līmenī. Šādām prasībām atbilstu daudz amatpersonu, piemēram, Satversmes aizsardzības biroja (SAB) priekšnieka vietnieks Uldis Dzenītis, drošības policijas (DP) priekšnieka vietnieki Juris Leitietis un Ints Ulmanis, kā arī teju vai jebkurš virsprokurors. Ņemot vērā, ka premjers virzījis grozījumus likumā "Par tiesu varu", kas tiesnešiem ļautu kandidēt uz terminētiem amatiem un pēc pilnvaru beigām atgriezties iepriekšējā amatā tiesā, KNAB priekšnieka meklējumos varētu raudzīties arī tiesnešu virzienā. Satversmes tiesas (ST) priekšsēdētājs Gunārs Kūtris gan intervijā Latvijas radio apšaubīja, vai tiesnešiem tas varētu būt interesanti — vismaz ST diez vai, jo algas ir augstākas nekā KNAB un arī dzīve salīdzinoši mierīgāka. Kuluāros izskanējis, ka grozījumi varētu būt tapuši, domājot par bijušo Augstākās tiesas priekšsēdētāju Andri Guļānu, taču iespējams, ka nolūkots ilggadējais Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Juris Stukāns, kurš vēl pavisam nesen ar Sandru Strenci cīnījās par šo posteni — viņam ir teju visas nepieciešamās kvalitātes. Šie gan ir tikai Dienas teorētiskie minējumi par dažiem varbūtējiem premjera nosauktajiem kritērijiem atbilstošiem pretendentiem: DP pārstāvji J.Leitietis un I.Ulmanis atturējās komentēt varbūtību, ka varētu kandidēt — katrā ziņā uzrunāti viņi neesot. Pārējo viedokli neizdevās noskaidrot, jo šie cilvēki devušies atvaļinājumā.

Līdz šim izskanējis, ka I.Godmanis labprāt uz KNAB priekšnieka amatu virzītu pašreizējo Valsts policijas priekšnieku Aldi Lieljuksi, taču premjers vēlāk apgalvojis — nebūtu pareizi vājināt iestādes, tām noņemot vadītājus. Izskanējuši arī citi uzvārdi — Ārija Meikališa, Jānis Reiniks, Raimonds Rožkalns, taču neviens no nosauktajiem līdz šim nav apstiprinājis gatavību kandidēt. Gan Valsts prezidents Valdis Zatlers, gan premjers teikuši, ka kandidātam jābūt tādam, kuru atbalsta pārliecinošs parlamenta vairākums.

Līdzšinējo KNAB priekšnieku A.Loskutovu Saeima atbrīvoja no amata plenārsēdē 29.jūnijā. Atbrīvošanu ieteica premjers, balstoties uz ģenerālprokurora Jāņa Maizīša vadītās komisijas slēdzienu par A.Loskutova neatbilstību amatam. Atlaišana saistīta ar lielas naudas summas zādzību KNAB — kratīšanās izņemtos līdzekļus piesavinājās divi atbildīgie darbinieki, kuriem uzrādītas apsūdzības. Pašlaik KNAB priekšnieka pienākumus pilda viens no priekšnieka vietniekiem Alvis Vilks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas