Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Kodoldegviela no Salaspils reaktora nonākusi Krievijā

Kodoldegvielas pārstrādes rūpnīcā Čeļabinskas apgabalā Krievijā nonākusi krava ar lietoto kodoldegvielu no Salaspils kodolreaktora, paziņojis vides ministrs Raimonds Vējonis (ZZS). Latvija ir pilnībā atbrīvojusies no PSRS laikā ievestās kodoldegvielas, informē amatpersonas.

Lietotā kodoldegviela izvesta saskaņā ar Latvijas un Krievijas valdību vienošanos, izmantojot ASV Enerģijas departamenta Nacionālās kodoldrošības administrācijas Globālā apdraudējuma mazināšanas iniciatīvas ietvaru. Latvija ir pirmā valsts, kas iniciatīvas ietvaros izvedusi visu PSRS laikā ievesto kodoldegvielu uz Krieviju.

Izlietotās degvielas transportēšana notikusi paaugstinātas drošības un slepenības apstākļos. Kā minēja R. Vējonis: “Ar 14 kilogramiem pietiek pus-atombumbas izveidei.” Savukārt, “Vides fakti” žurnālists Sandijs Semjonovs vērsa uzmanību uz to, ka melnajā tirgū šāda krava varētu maksāt miljoniem dolāru. Kodoldegvielas pārvietošanā iesaistījās iekšlietu, ārlietu un satiksmes ministrijas, Galvenā Muitas pārvalde, Latvijas Dzelzceļš un vairāki citi dienesti, tostarp robežsardze un Omega vienība.

Kodoldegvielas izvešana veikta sadarbojoties Latvijas, ASV Enerģijas departamenta, Krievijas Federācijas, Starptautiskās Atomenerģijas Aģentūras un EURATOM speciālistiem. Ir izvestas 77 augsti radioaktīvās kodoldegvielas kasetes, kas iepakotas 20 speciālajos konteineros. Konteineru kopējais svars ir 100 tonnas. Pēc radio aktivitātes apjoma izvestā kodoldegviela ir līdzvērtīga piecām radioaktīvo atkritumu glabātavām “Radons”, norāda R.Vējonis.

ASV Enerģijas departaments kodoldegvielas izvešanai un uzglabāšanai piešķīra 2,7 miljonus latu, savukārt Latvijas valdība 340 tūkstošus latu.

Kā informēja Bīstamo atkritumu pārvaldības valsts aģentūras direktors Andris Abramenkovs: “Darbs pie kodoldevielas izvešanas norisinājies kopš 1998. gada, kad slēgts Salaspils kodolreaktors. 2005. gada maijā izvesta svaigā kodoldegviela. Daļēji turpinās Salaspils kodolraktora demontāža.”

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas