Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Koķe: daudzviet Eiropā skolotājiem neapmaksā atvaļinājumu

Izglītības ministre Tatjana Koķe (ZZS) dienā, kad tūkstošiem skolotāji izies protesta akcijā Rīgas ielās, intervijā Latvijas televīzijā izklāstīja vairākus priekšlikumus, ko darīt esošajā situācijā. Naudas trūkums prasa veikt krasas darbības, viņa teica.

Sākumskolām būtu jāatrodas daudz kompaktākās telpās ar efektīvu apkuri, lai nebūtu tik dārgi jāmaksā par komunālajiem pakalpojumiem tā vietā, lai naudu varētu tērēt grāmatām un skolotāju algām, sacīja T.Koķe. Arī vidusskolām nav jābūt tik daudz. Uz to bija jāiet secīgi, patreiz ceļš ir iesākts, par vidusskolu skaita samazināšanu teica nozares ministre.

Viņa minēja četrus piedāvājumus, ko darīt finanšu trūkuma laikā. Iespējams, esot jārīkojas, kā tas notiek Eiropā, kur skolotājiem netiekot apmaksāts vasaras atvaļinājums, kas ir viens no ministrijas priekšlikumiem.

Vienkāršākais variants esot pamatlikmes samazināšana, kam skolotāji negribot piekrist. Mēs varam atteikties apmaksāt profesionālos pienākumus, ko skolotāji veic ārpus mācību stundas - skolēnu darba labošana, gatavošanās stundām, klāstīja T.Koķe. Varētu runāt par to, ko dara "tiesa gan liela daļa attīstīto valstu", ka skolotājiem ir bezalgas atvaļinājums, toties viņiem ir iespējas pelnīt ar Eiropas struktūrfondu naudu. Neesot izslēgts arī variants būtiski samazināt skolotāju skaitu, jo skolēnu skaits nākamgad būs par 12 000 mazāks nekā šajā mācību gadā. "Noteikti par diviem tūkstošiem mazāk. Pensijas vecumā ir četri tūkstoši skolotāju, kuriem varētu teikt paldies par darbu," sacīja ministre.

Viņa arī pauda viedokli, ka pēc sarunām ar Eiropas valstu kolēģiem, kas "neko nezina par skolotāju algām", secinājusi, ka varētu pārskatīt ministrijas un pašvaldības funkcijas. "Latvijā sadalījums ir tāds, ka par skolu atbild pašvaldība, bet par algām valsts. Mēs esam paņēmuši funkcijas ar ko paši netiekam galā. Varbūt šos pašus līdzekļus varam novirzīt pašvaldībām, tur būs vairāk darba vietu gana arī racionālāks to izmantojums."

2006.gadā skolotājam par vienu likmi pamatalga bija 190 latu mēnesī pirms nodokļu samaksas, bet tagad 350 latu mēnesī. "Šajos gados nebija pieteikamas vēlmes mainīties," viņa atzina, ka reformas tiek īstenotas par vēlu.

Skolotāji ceturtdien protestēs par finansējuma samazināšanu savai nozarei un jau tā salīdzinoši mazo algu apcirpšanu, kas plānota par 20%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VAIRĀK

Skolotāji gatavi arī badastreikam

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas