Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Kokins premjera kandidāts, Štelmahers – līderis Rīgas domes vēlēšanās

Štokenberga veidotā partija drīzāk tuvinās pensionāriem nekā sociāldemokrātiem


Sandras Kalnietes vadītajai Pilsoniskajai savienībai (PS) un topošajai partijai Sabiedrība citai politikai (SCP), ko dibinās Aigars Štokenbergs un Artis Pabriks, kopīgā ir maz — tikvien kā tas, ka šie spēki vēl nav piedzīvojuši nevienas vēlēšanas un, ka tos veido populāri un pieredzējuši politiķi, kuriem nav izdevies realizēt savu ietekmi Saeimā jau pārstāvētās partijās. Arī ideoloģiski labējā partija PS nevarētu konkurēt ar SCP, kas sevi pieteikusi drīzāk sociāldemokrātu nišā, lai gan paši sevi dēvē par centrisku, sociāli liberālu politisko spēku.

Savstarpējā sāncensība varētu būt par vēlētāju, kuram neapmierinātība ar esošo politisko piedāvājumu un ilgas pēc jaunas cerības ir svarīgākas par ideoloģiju. Ja PS būs jāsacenšas vismaz sešu labējo partiju konkurencē, tad SCP vajadzēs paspēkoties vienīgi ar sociāldemokrātiem. Pirmie iespaidi par abiem jaunajiem spēkiem parāda, ka A.Štokenberga pulcētajai domubiedru grupai jau izdevies izveidot speciālistu komandu, kādu vēl neredz jaundibinātajā PS. Tiesa, varbūt tā taktiski neafišē savus resursus, jo S.Kalniete atturīgi piedāvā informāciju par savu partiju, savukārt A.Štokenbergs gluži pretēji — par to var runāt daudz. Viņš pat atklājis, ka personīgi ir ziedojis biedrībai SCP 135 000 latu un ka pensiju referenduma kampaņa izmaksās aptuveni 100 000 latu. S.Kalnietes vadītā partija, šķiet, vēl nevar sapņot par tādu naudu, un nav manāmi sponsori, kuri būtu gatavi finansēt politisko spēku, kas sevi pieteicis kā alternatīvu tagadējām varas partijām, kā arī vēl nav pierādījis, ka spēs īstenot šo misiju, par ko savulaik Einars Repše un Jaunais laiks daudzus pārliecināja.

Veido ministru komandu


A.Štokenbergs gan ir paziņojis, ka Tautas partiju, kas viņu izauklēja kā politiķi, viņš nospiedīs zem ūdens jeb zem 5% barjeras, tomēr SCP joprojām tiek uzlūkota kā iespējamā TP sabiedrotā. Partijas veidotājs labprāt stāsta arī par varbūtējo ministru komandu. Premjera amatā varētu būt ekonomists Gatis Kokins, bet uzņēmējs Edgars Štelmahers, visticamāk, būs viens no saraksta līderiem Rīgas domes vēlēšanās, pats A.Štokenbergs parādās gan kontekstā ar Rīgas domi, gan kā labklājības ministra kandidāts. Aizsardzības ministra postenim varētu virzīt Uvi Tomu, savukārt Valters Bruss "noteikti būtu piecas reizes labāks zemkopības ministrs nekā Mārtiņš Roze, bet ekonomikas ministra kandidāti mums ir vismaz pieci", stāstīja A.Štokenbergs. EP vēlēšanām šis spēks vēl negatavojas, jo uzskata, ka spēki jākoncentrē darbam Latvijā. Partiju paredzēts dibināt septembra pirmajā pusē.

Radies iespaids, ka SCP dibināšana ir pārcelta arī ar finansējumu saistītu iemeslu dēļ, jo biedrība var ar daudz lielāku vērienu finansēt pensiju likuma grozījumu kampaņu un reklamēties medijos, tā liekot sevi pamanīt arī kā iespējamo politisko izvēli nākamajās vēlēšanās. Partiju finansiālajā darbībā ir ierobežojumi, un tām savs finanšu pārskats jāsniedz KNAB, bet par ierobežojumu pārkāpšanu jārēķinās ar sodu. Biedrība var brīvāk tērēties un saņemt ziedojumus. A.Štokenbergs gan nosauc citus iemeslus kongresa rīkošanai rudenī, jo esot vēlēšanās iepazīstināt sabiedrību ar programmu un par to diskutēt. Tāpat cilvēkiem labāk esot citam citu jāiepazīst, lai izveidotu vienotu komandu.

Drīzāk ar pensionāriem


Savulaik sociologs Aigars Freimanis pieļāva, ka būtu loģiski, ja A.Štokenberga veidotais spēks tuvinātos ar LSDSP. Pagaidām vienīgais, kas šos spēkus vieno, ir pensiju likuma grozījumu kampaņa, kurā kā vieni, tā otri aicina cilvēkus parakstīties — tiesa, LSDSP jau minēto ierobežojumu un, iespējams, arī pieticīgāko naudas resursu dēļ reklamējās mazākā apmērā. Taču ne LSDSP, ne SCP vadība šo aktivitāšu sakritību nesaista ar iespējamo sadarbību nākotnē, to drīzāk ir noteikusi kampaņas tematika.

"Miljonārs ir pensionāru labākais draugs. Pensiju likums ir mūsu projekts, un, ja kāds miljonārs grib palīdzēt, tas ir lieliski," teica LSDSP priekšsēža vietnieks Dainis Īvāns, atgādinot, ka iniciatīvu aizsāka Pensionāru un senioru partija. LSDSP ārlietu sekretārs Ervīns Labanovskis atceras, ka A.Štokenbergs publiski jau ir noraidījis sadarbību ar sociāldemokrātiem. "Ja viņa mērķi ir izveidot sociāli atbildīgu valsti — spēki jāapvieno, taču, ja mērķis ir iekļūt tikai nākamajā Saeimā un sociālo atbildību vienīgi izmantot kā tramplīnu — tad, protams, sadarbība nav vajadzīga," teica E.Labanovskis.

A.Štokenbergs nepalika atbildi parādā: "Tā partija jau turas tikai uz Ansi Dobeli [ģenerālsekretārs]." Viņaprāt, LSDSP vadība nespēj īstenot citu politiku, kas ir SCP uzdevums, taču esot jāpagaida jūnija sākumā paredzētais LSDSP kongress.

Vērojumi liecina, ka SCP drīzāk varētu "iesūkt" sevī daļu Pensionāru un senioru partijas. A.Štokenbergs redz sadarbību katrā atsevišķā jautājumā ar dažādiem spēkiem un sabiedrības grupām, taču "partija būs mūsu pašu".

Kāds konkurējoša spēka politiķis pieļāva, ka SCP vēlas sēdēt uz diviem krēsliem — runāt par labklājības valsti, bet Eiropas Parlamentā iet pie konservatīvajiem, kas esot "lielākie labklājības valsts oponenti", tā vēlas vainot citus Andra Šķēles shēmu atbalstīšanā, bet SCP līderis pats ir vairākus gadus spējis sadzīvot ar to vai pat atbalstīt tādu politiku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas