Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Kolāts: Zatleram pietrūkst harizmas kā Kenedijam un Gandijam

Sākumā kritiķi bezcerīgi nievājoši izturējās pret Valda Zatlera pirmajiem soļiem Valsts prezidenta amatā, bet izejot no sākotnējām neveiklībām, viņš parādīja sevi kā pietiekami spēcīgu prezidentu, uzskata Latvijas radio ģenerāldirektors Dzintris Kolāts. "Atpaliekot no Vairas Vīķes-Freibergas starptautisko attiecību pārzināšanā, V.

Zatlers diezgan daudz, varbūt pat pārāk daudz pielicis roku iekšpolitikā. Izskatās, ka viņš klaji nenostājas neviena politiskā spēka pusē, ko varbūt nedaudz varēja pārmest priekšgājējiem. Ja ir divi paziņojumi, kas atbalsta viena spēka pozīciju, tad trešajā būs kas tāds, kas lietas pagriezīs savādāk," sacīja Dz.Kolāts.

"Viņš ir panācis daudz par spīti tam, ka viņam pietrūkst harizmas kā Kenedijam vai Mahatmam Gandijam."

Vērtējot Gunta Ulmaņa paveikto prezidentūras laikā, viņš teica: "Labais ir tas, ka līdz ar Krievijas armijas izvešanu izveidojās spēka līdzsvara maiņa par labu Rietumiem. Ulmanis kā cilvēks, kas dzīvojis padomju režīmā, prata izjust neformālo attiecību pavedienus, kas salīdzinoši viegli ļāva atrast kontaktu ar toreizējo Krievijas prezidentu Borisu Jeļcinu. Kopumā labs bija viņa ieguldījums visas politiskās sistēmas konstruēšanā Latvijā. Arī attiecības ar Rietumiem bija labas, jo prezidents Klintons Rīgu izvēlējās par uzstāšanās vietu. Protams, viņš vai nu nezināja, nemācēja vai negribēja pretoties politiķu pašizgudrotajām korporatīvo attiecību shēmām, kas vēlāk sagrauza Latvijas politisko vidi. Ja būtu bijusi viņa stingrāka pozīcija, nevis sporādiskas reakcijas uz atsevišķiem notikumiem, situācija varēja būt labāka."

"Neskatoties uz samērā dīvaino un jautājumus izraisošo izvirzīšanas brīdi pirms ievēlēšanas, Vīķe-Freiberga pilnā mērā lika lietā savas prasmes. Dzīvesziņas izpratne gan viņai lielākoties ir no tautasdziesmām, nevis reālās dzīves. Taču valodu prasme, spēja pašai organizēt vai ap sevi pulcēt cilvēkus, kas spēj organizēt un paveikt lielas lietas, ir nenoliedzamas. Viņa nebaidījās no sociāli jūtīgiem aspektiem, piemēram, Abrenes jautājuma. Cilvēks ar stipru stāju un prasmi sevi pasniegt te un ārpusē. Vienīgi traucē dubultā mēraukla pret sevi un citiem, kaut arī salīdzinošos sīkumos. Piemēram, gadījumā ar māju Jūrmalā. Taču tas atklāja nepatīkamas ainas, ka cilvēks piemēro atšķirīgus standartus pret sevi un pret citiem. Arī Latvijas iekšējās dzīves nepazīšana bremzēja viņas visumā interesanto gaitu," savukārt tā Latvijas radio vadītājs novērtēja V.Vīķi-Freibergu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas