Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Komerctelevīzijas draud kļūt par maksas kanāliem

Komerctelevīzijas no valsts vēlas saņemt finansējumu, lai varētu segt izmaksas par digitālo apraidi nākamajā gadā, pretējā gadījumā nākamgad tās varētu kļūt par maksas kanāliem, aģentūra BNS uzzināja Saeimas Budžeta un finanšu komisijas sēdē.

Nacionālās radio un televīzijas padomes (NRTVP) priekšsēdētāja vietniece Dace Buceniece komisijas sēdē paskaidroja, ka patlaban notiek pāreja no analogās uz digitālo televīzijas apraidi un pieci televīzijas kanāli - LTV1, LTV7, TV3, LNT un TV5 - iekļauti nacionālajā programmu paketē, kas būtu pieejami visiem Latvijas iedzīvotājiem bez maksas.

Buceniece norādīja, ka problēma esot radusies šogad vasarā, kad digitālās televīzijas ieviesējs "Lattelecom" paziņojis, ka televīzijām par digitālo apraidi jāmaksā 650 tūkstoši latu. Pēc viņas teiktā, pašlaik arī televīzijām ir smaga ekonomiskā situācija un būtiski samazinājušies reklāmas ieņēmumi. Turklāt iepriekš solīts, ka izmaksas par apraidi nebūs augstākas par analogās apraides nodrošināšanu, bet patlaban nosauktie tarifi ir augstāki.

Tādēļ LNT un TV3 vēlas saņemt no valsts finansējumu. Latvijas Raidorganizāciju asociācijas izpilddirektore Gunta Līdaka komisijas sēdē arī pavēstīja, ka televīzijas nolēmušas lūgt šo finansējumu no valsts, jo tas pēdējā brīdī piešķirts Latvijas Televīzijai (LTV). Līdaka uzsvēra, ka pašlaik ir svarīgi saprast, kas notiks ar apraidi un vai būs nacionālie kanāli, kurus varēs vērot bez maksas, jo pašreizējā situācijā to nodrošināt esot sarežģīti.

Buceniece pastāstīja, ka kopējais finansējums, kas būtu nepieciešams, ir 1,3 miljoni latu, ko veido komerctelevīziju izdevumi "Lattelecom" par digitālo apraidi. Savukārt, ja tik lielus līdzekļus nav iespējams piešķirt, komerctelevīzijas lūdz vismaz nākamgad segt starpību starp apraides maksu analogajā un digitālajā formātā. Patlaban TV3 par analogo apraidi maksā 450 tūkstošus latu, bet LNT - 500 tūkstošus latu. Tādējādi starpība starp "Lattelecom" noteikto maksājumu par gadu par digitālo apraidi 650 tūkstošu latu apmērā katrai televīzijai būtu attiecīgi 200 000 un 150 000 latu.

Buceniece minēja, ka, nepiešķirot minēto finansējumu, tiks zaudēti divi nacionālie kanāli un TV3 un LNT kļūs par maksas televīzijas kanāliem. Pēc NRTVP pārstāves teiktā, finansējums būtu jāpiešķir industrijas dēļ, un to varētu piešķirt NRTVP, kas tālāk to pārskaitītu komerctelevīzijām, deleģējot daļu nacionālā pasūtījuma komerctelevīzijām.

Atbildot uz deputātu jautājumu, kā radusies šāda situācija, NRTVP padomes priekšsēdētājs Ābrams Kleckins sacīja, ka, izsludinot konkursu par digitālās televīzijas ieviešanu, tika izdarīta kļūda - "Lattelecom" tiesības uz digitālo apraidi piešķirtas uz pieciem gadiem, lai arī citur šādos gadījumos tās piešķir uz desmit gadiem. Tādējādi "Lattelecom" trīsarpus gados jāattaisno lieli izdevumi un līdz ar to jāsadārdzina apraides tarifi.

Saeimas budžeta komisija gan nekādu risinājumu pirmdien nevarēja piedāvāt. Komisijas priekšsēdētājs Guntis Bērziņš ("Jaunais laiks") uzsvēra, ka komisija jau nākamā gada budžetu apstiprinājusi. Taču komisija vienojās nosūtīt vēstuli Satiksmes ministrijai, lūdzot pēc iespējas ātrāk risināt šo jautājumu.

Saskaņā ar Eiropas Savienības likumiem Latvijai līdz 2012.gadam ir pilnībā jāpāriet no analogās uz ciparu televīzijas apraidi, taču tiek pieļauts, ka tas varētu notikt ātrāk. Līdz šā gada 15.decembrim raidorganizācijām jāvēršas NRTVP ar pieteikumiem par licenču pārreģistrāciju. Pēc tam NRTVP arī varētu noteikt datumu un informēt sabiedrību, kad Rīgā un Latvijā tiks atslēgta analogās televīzijas apraide, aģentūru BNS iepriekš informēja satiksmes ministra Kaspara Gerharda padomniece Inga Spriņķe.

Jau vēstīts, ka Latvijas Televīzijas vadība jau nolēmusi nākamajā gadā pārtraukt LTV7 translāciju analogajā apraidē. Janvāris un februāris būs pārejas periods, bet no 1.marta kanālu varēs uztvert tikai digitālajā apraidē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas