Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Komerctelevīzijas nemierā ar iecerētajām valsts valodas lietojuma prasībām

Iecere noteikt kvotas gan valsts valodas lietojumam, gan Eiropas audiovizuālajiem darbiem izraisījusi privāto televīzijas kompāniju neapmierinātību. Tās norāda, ka prasību nodrošināšanai vajagot daudz naudas, kuras šobrīd nav. Televīzijas attiecīgo grozījumu pieņemšanas gadījumā grasās lūgt Valsts prezidentu tos neizsludināt, trešdien vēsta laikraksts Diena.

Tiesa, prasības par latviešu valodas lietošanu atbalsta Valsts prezidenta Konstitucionālo tiesību komisija, kas norādījusi, ka likumprojektam būtiski jāuzlabo latviešu valodas lietošanas apjoms un jāveicina latviskā vide Latvijas informācijas un kultūras telpā.

Elektronisko mediju likuma projekts, ko Saeima 3. lasījumā varētu pieņemt 17. jūnijā, paredz, ka nacionālajiem elektroniskajiem plašsaziņas līdzekļiem būs jānodrošina, lai vismaz 65% no visiem raidījumiem būtu valsts valodā, kas veidotu vismaz 65% no raidlaika. Programmās būs jānodrošina, lai vismaz 51% no visiem raidījumiem nedēļas laikā būtu Eiropas audiovizuālie darbi. Tas neattieksies uz ziņām, sporta sacensībām, spēlēm, reklāmu, televīzijas veikalu raidījumiem. Nacionālajiem plašsaziņas līdzekļiem būs jānodrošina, lai vismaz 40% no šiem darbiem būtu veidoti valsts valodā un tiktu izplatīti laikā no pulksten 19.00 līdz 23.00.

Likums ir drakonisks, uzskata starptautiskā raidorganizāciju koncerna MTG (TV3, TV6, 3+, Viasat u.c.) vadītājs Baltijas valstīs Kaspars Ozoliņš. Viņaprāt, pastāv risks, ka radīsies viduvēji nacionālie produkti. Ieskaņot filmas ir dārgāk nekā titrēt, bet lielākā daļa skatītāju saprot krievu valodu, viņš norāda. LNT Pašreklāmas daļas vadītāja Ingūna Sermole savukārt teikusi, ka kompānija lūgs prezidentu neizsludināt šos normatīvus. Abas televīzijas piesauc arī valsts atbalstu, ja šādas normas tiek uzliktas. Komerckanāli arī nenoliedz, ka labprāt raida no Krievijas televīzijas kompānijām iepirktus raidījumus, kas ir lētāki.

Nacionālajā radio un televīzijas padomē (NRTP), kam nāksies kontrolēt likuma izpildi, nevalda īpašs optimisms. NRTP priekšsēdētāja vietniece Dace Buceniece norāda, ka tad, ja norma tiks ieviesta, padome pārbaudīs tās izpildi un sodīs, bet tas varot beigties ar to, ka raidorganizācija var pārreģistrēt kanālu uz citu valsti. Kā piemēru viņa min krieviski raidošo kanālu 3+, kas reģistrēts Lielbritānijā.

Visu Ata Rozentāla rakstu "Bez naudas jokdares večiņas latviski nerunās" lasiet trešdienas Dienā vai sadaļā Šodien laikrakstā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas