Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Kosmosā jau piekto reizi devies Jūrmalā dzimis kosmonauts Aleksandrs Kaleri

Kazahstānā no Baikonuras kosmodroma piektdien kosmosā startējusi raķete Sojuz, kuras triju cilvēku komandā ir arī Jūrmalā dzimušais kosmonauts Aleksandrs Kaleri, informēja Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejs.

Kaleri kosmosā dodas jau piekto reizi, šoreiz viņš iecelts par kuģa komandieri. Šī ekipāža nomainīs esošo Starptautiskajā Kosmosa stacijā.

Kosmonauts dzimis Jūrmalā 1956.gada 13.maijā, skolas izglītību viņš ieguvis Jaundubultos, bet augstāko izglītību - Maskavas Fizikotehniskā institūta Aerofizikas un kosmisko pētījumu fakultātē. 1986.gadā viņam piešķirta kosmonauta pētnieka kvalifikācija un viņš sācis gatavoties dažādām kosmosa misijām, kā arī pildījis dažādus amatus kosmosa pētniecības programmās un uzņēmumos.

Kaleri pirmais lidojums notika 1992.gadā no 10.marta līdz 10.augustam, kura laikā ārpuszemes orbītā viņš pavadīja 145 dienas. Vēlāk kosmosā viņš devies 1996., 2000., 2003. un 2004.gadā. Savu pieredzi kosmosā Kaleri aprakstījis, esot līdzautors grāmatai Zemes novērojumi no kosmosa.

Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejs ir viens no trim lielākajiem medicīnas vēstures muzejiem pasaulē, kas stāsta par medicīnas attīstību no vissenākajiem laikiem līdz mūsdienām. Šogad muzejā apskatāma kosmosa bioloģijas un medicīnas ekspozīcija, kas stāsta arī par Latvijas cilvēku un zinātnieku ieguldījumu kosmosa pētniecībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas