Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Kravcovs varētu atbalstīt centienus panākt krievu valodai oficiālu valsts valodas statusu Latvijā

Apvienības Saskaņas centrs (SC) biedrs un 10.Saeimas deputāts Valērijs Kravcovs pieļauj, ka pēc deputāta mandāta zaudēšanas viņš varētu atbalstīt centienus panākt krievu valodai Latvijā valsts valodas statusa piešķiršanu.

Tas izriet no Kravcova intervijas, kas publicēta krieviski rakstošajā portālā IMHOclub.lv. SC oficiāli ir norobežojies no biedrības Dzimtā valoda aktivitātēm, kuru mērķis ir panākt oficiālu divvalodības atzīšanu Latvijā.

"Patlaban mani saista deputāta zvērests, taču pēc 17.septembra es būšu brīvs savā izvēlē – atbalstīt vai ne. Iespējams, es viņiem piedāvāšu kādus savus resursus," Kravcovs saka intervijā, atbildot uz jautājumu, kāda ir viņa attieksme pret Vladimira Lindermana un Jevgēņija Osipova īstenoto parakstu vākšanas akciju par valsts valodas statusu krievu valodai.

Uz jautājumu, vai varētu viņus atbalstīt ar naudu, viņš atbild: "Paskatīsimies. Bez finansiālajām iespējām man arī ir organizatoriskās... Bet es vēl gribētu pakritizēt savas partijas pozīciju. Valoda mums ir svēta lieta. Varbūt tieši es būšu savdabīga sirdsapziņa - Saskaņas centra krievu sirdsapziņa." 

Kravcovs nestartēs 11.Saeimas vēlēšanās, un apvienība uzsvērusi, ka deleģē viņu darbam citā virzienā ‒ Eiroparlamenta vēlēšanu gatavošanai.

SC premjera amata kandidāts un apvienības viens no līderiem Nils Ušakovs nesniedza atbildi uz jautājumu, kā vērtē Kravcova, iespējams, tiešu atbalstu centieniem Latvijā panākt oficiālu divvalodību.

Ar savas preses sekretāres Annas Kononovas starpniecību Ušakovs aģentūrai BNS atbildēja, ka SC programmā ir rakstīts, ka apvienība iestājas par latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu Latvijā, taču SC ir par to, lai krievu valodai būtu "oficiālas valodas statuss".

"SC ir rosinājis noteikt krievu valodai oficiālās valodas statusu, kas galvenokārt nodrošina iespēju iedzīvotājiem vērsties pašvaldībās dzimtajā valodā gan mutiski, gan rakstveidā. Ne par kādu divvalodību, kā redzams, "Saskaņas centrs" nerunā," atbildēja Kononova.

Jau vēstīts, ka biedrības Dzimtā valoda organizētajā parakstu vākšanā par krievu valodu kā otru valsts valodu Latvijā saskaņā ar akcijas rīkotāju teikto ir savākti vairāk nekā desmit tūkstoši parakstu, kas ir pietiekami, lai ar šo iniciatīvu vērstos Centrālajā vēlēšanu komisijā. Tālāk jānotiek parakstu vākšanai, kas var novest pie referenduma sarīkošanas par šo jautājumu.

Biedrība ir sagatavojusi grozījumus Satversmē par divvalodību Latvijā. Rosināts arī noteikt, ka pašvaldību darba valoda ir latviešu un krievu valoda un ikvienam ir tiesības saņemt atbildi latviešu un krievu valodā.

Ziņots arī, ka starp biedrības līderiem nav vienprātības, kad CVK iesniedzami 10 000 savākto parakstu. Partijas Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā deputāta kandidāts Eduards Svatkovs uzskata, ka paraksti jāiesniedz jau tagad, taču Lindermans domā, ka pēc vēlēšanām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas