Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Kreituse: cilvēki vairs nebaidās pateikt, ka atbalsta SC

Tā dēvētajām krieviskajām partijām liels atbalsts sabiedrībā bijis jau ilgstoši, to pierāda dažādu vēlēšanu rezultāti, vienkārši agrāk cilvēki to vairījušies atzīt.

Šādā skatījumā ar aģentūru BNS dalījās bijusī politiķe Ilga Kreituse, lūgta komentēt jaunākos partiju reitinga rādītājus par decembri.

Viņa atzina, ka personīgi neuzskata popularitātes aptaujās patlaban iezīmējušos tendenci par lojalitātes noturību "Saskaņas centram" (SC) kā jaunu pavērsienu.

"Tā ir pilnīgi likumsakarīga parādība. Arī 6.Saeimas laikā iedzīvotājiem tika jautāts par atbalstu, un tad vienkārši cilvēki neatbildēja par šīm kā sabiedrībā tiek dēvēts krieviskajām partijām... neatbildēja, bet to darīja," stāstīja Kreituse un piebilda, ka, viņasprāt, patlaban cilvēki vairs nebaidās to atzīt. Līdz ar to arī veidojas šādi aptauju rādītāji par ilgstoši noturīgu iedzīvotāju atbalstu SC.

Viņa tomēr pieļāva, ka neliels atbalstītāju pieaugums vērojams, jo cilvēki "sāk skatīties uz to [partijām], kas var nostāties pretim tiem oligarhiem".

""Saskaņas centrs" gan ļoti noraida to, ka viņu atbalstītāju vidū būtu šādi protesta balsotāji," sacīja Kreituse un piebilda, ka, viņasprāt, tomēr ir vērojams visai izteikts noskaņojums par šo politisko spēku kā mazāko ļaunumu.

"Kad domā - labāk lai tāds [Rīgas mērs Nils] Ušakovs, nevis kāds no šiem," paskaidroja politoloģe. Viņa pieļāva, ka ceļā uz Saeimas vēlēšanām šāda motivācija varētu palielināt SC popularitāti arī reģionos, kur līdz šim politiskajam spēkam bija vismazākais atbalsts - Vidzemē un Kurzemē.

"Vienīgais traucēklis, kas varētu būt... kas varētu kavēt "Saskaņas centra" popularitāti, - ja Ušakovs neatmetīs savu puicisko vēlmi pierādīt, ka var izdarīt to, kas iepriekš neizdevās," pārdomās dalījās akadēmiķe, kā piemēru minot neatlaidīgo vēlmi par Puškina pieminekļa uzstādīšanu Rīgā.

Kreituse pieļāva, ka SC Saeimas vēlēšanās varētu būt visai labas sekmes, ja tās līderi izlīdzinās savu darbību. Viņa gan pauda arī pārliecību, ka attiecībā uz Ušakovu tas ir iespējams, jo viņam līdzās strādā vairāki "stabilizējošie elementi", piemēram, domnieks Sergejs Dolgopolovs.

Bijusī Saeimas priekšsēdētāja tomēr piebilda, ka vairāk par aptuveni 28 vietām parlamentā viņa nevienam spēkam neprognozētu.

"Tas gan ir Latvijas fenomens, ka vairāk nav un nekad nebūs iespējams, ja nenotiks kādas radikālas pārmaiņas," teica Kreituse un piebilda, ka tad jau viss būs atkarīgs, vai SC spēs rast sev partnerus valdības veidošanai.

Jau vēstīts, ka "Latvijas faktu" decembra pirmajā pusē veiktās aptaujas dati liecina, ka partiju reitingu tabulā gada nogalē būtisku izmaiņu nav un joprojām līderis ir SC, par kuru balsotu 16,5%.

"Latvijas faktu" direktors Aigars Freimanis vērsis uzmanību uz to, ka nevienai partijai tik ilgā laika periodā nav novērota tāda elektorāta lojalitāte.

Premjera Valda Dombrovska pārstāvētā partija "Jaunais laiks" ieņem trešo vietu ar 5,1% atbalstītāju pēc Zaļo un zemnieku savienības (ZZS), par kuru balsotu 6%, un tabulas līdera SC, kas ar lielu atrāvienu apsteidzis pārējos politiskos spēkus.

Gandrīz visas labējās partijas piedzīvojušas nelielu, bet tomēr popularitātes kritumu, turpretim SC tā ir mazliet palielinājusies. Par "Pilsonisko savienību" decembrī bija noskaņoti balsot 3,5%, Tautas partiju - 3%, "Sabiedrību citai politikai" - 2,7%, "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" - 2,7%, "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK - 2,2%, "Visu Latvijai" - 2%, LPP/LC - 1,9%, LSDSP - 0,6%.

Freimanis arī norādījis, ka partiju reitingu tabulā svārstības ir ļoti minimālas un cilvēku noskaņojums liecinot par vispārējo apātiju pret politiku, ko var skaidrot arī ar to, ka politika nav labo ziņu avots.

Tomēr, pēc sociologa domām, satraucošākais ir tas, ka saskaņā ar aptaujas datiem 29,5% nezina, par ko balsot, bet vēl 22,7% vēlēšanās nepiedalītos. Taču, viņaprāt, šie skaitļi varētu arī neatstāt iespaidu uz vēlētāju aktivitāti, jo cilvēkiem vēlēšanas tomēr ir notikums un "vēlētājs ir uzbudināms ar kampaņu palīdzību". To varot paredzēt arī šoruden gaidāmajās vēlēšanās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ceturtdien Latvijā vietām snigs

Turpinoties aukstam laikam, ceturtdien Latvijā iespējams snigs, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognoze.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas