Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Kreituse: nebūsim naivi, Lembergam nav nekādu izredžu kļūt par premjeru

Par Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) uzturēto lielo intrigu – smagos noziegumos apsūdzētais Ventspils mērs Aivars Lembergs kā ZZS premjera amata kandidāts - Stradiņa universitātes politoloģijas katedras vadītāja Ilga Kreituse aicina vēlētājus skatīties patiesībai acīs: viņa kandidatūru neatbalstītu Eiropas Savienība, un «Lembergs nav Berluskoni, un te nav Itālija».

I.Kreituse intervijā laikrakstam Biznes&Baltija arī atgādina A.Lemberga savulaik publiskos nievājošos izteikumus par ASV vēstnieci Džūditu Gārberi, nosaucot viņu par «mājsaimnieci». «Tas dārgi maksā,» saka I.Kreituse.

Intervijā viņa saka, ka sabiedrība «atkal ar atvērtām mutēm gaidīja Lemberga paziņojumu – balotēsies viņš vēlēšanās vai ne». «Jā, viņš tautā ir populārs, bet skatīsimies patiesībai acīs! Vai jūs domājat, ka Eiropas Savienība viņa kandidatūru valsts vadītāja amatam atbalstītu? Ļoti šaubos, ka viņam būtu izredzes. Un partijas to labi saprot, varbūt viņš viens sevi mierina ar cerību kļūt par valsts premjerministru. Lembergs nav Berluskoni, bet te nav Itālija, kur tad, ja ir mediju resursi un ļoti neviennozīmīgi vērtēta reputācija, var nemainīgi būt par premjerministru,» saka I.Kreituse.

Politoloģe atgādina, ka joprojām atklāts ir arī jautājums, ko darīs jaunievēlētais ģenerālprokurors ar A.Lemberga krimināllietām.

Vaicāta par gaidāmajām 10.Saeimas vēlēsanām, I.Kreituse domā, ka pēc tām parlamenta sastāvs īpaši nemainīsies, tāpēc iespēja veidot valdību būšot visiem.

I.Kreituse vērtē, ka vislielākās iespējas palikt ārpus jaunās valdības ir partiju apvienībai Vienotība. Tādu secinājumu viņa varot izdarīt, vadoties pēc tā, kā savulaik Rīgas domē rīkojušies tēvzemieši, kad mērs bija Jānis Birks. Tad TB/LNNK lieliski sadarbojušies ar Saskaņas centru. «Domāju, ja viņiem būs iespēja nokļūt valdībā, viņi to izmantos, par spīti tam, ka tur būs arī Saskaņa

I.Kreitusei ir arī savi sceinājumi par vēlēšanu sarakstu gauso iesniegšanu Centrālajā vēlēšanu komisijā. «Patlaban Latvijā vērojams netipisks vēlēšanu sarakstu iesniegšanas veids – partijas pie Centrālās vēlēšanu komisijas nestāv rindā kā agrāk. Tas nozīmē, ka partiju iekšienē notiek sīvas cīņas par vietu sarakstā un tām trūkst kvalificētu kadru. Pats stabilākais politiskais spēks ir Saskaņas centrs, kura biedri pirmie CVK iesniedza kandidātu sarakstu,» saka I.Kreituse. Viņa arī norāda, ka, iespējams, tikai tagad partijas ir apjēgušas, ko īsti tām nozīmē tā sauktā lokomotīves principa izmaiņa vēlēšanu likumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas