Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Krievija kritizē Saeimas paziņojumu par Gruziju

Krievijas vēstniecība Latvijā izplatījusi paziņojumu, kurā uzsver, ka Saeimā pieņemtais paziņojums par Krievijas militāro uzbrukumu Gruzijai ir balstīts uz vienpusēju notikumu novērtējumu un neobjektīvu informāciju. “Ar nožēlu konstatējam faktu, ka Latvijas Saeima simpātiju pret Gruziju dēļ ignorējusi reāla notikumu novērtējuma principus un starptautisko tiesību normas,” teikts paziņojumā. Krievijas vēstniecība pārmet arī novēlotu politiķu reakciju uz notikumiem Gruzijā.

Krievijas vēstniecība liek uzsvaru uz dažu Saeimas paziņojuma ietverto apgalvojumu neprecizitāti un atgādina, ka “pirms spēka pielietošanas naktī no 7. uz 8.augustu Krievijas Federācija centusies dimplomātiskajā ceļā piesaistīt starptautiskās sabiedrības uzmanību Gruzijas uzbrukumam Dienvidosetijai”. Vēstniecība pārmet, ka tajā laikā klusējusi gan ASV un tās sabiedrotie, gan arī Latvija un tās Saeima.

Attiecībā uz Saeimas prasību “nekavējoties pārtraukt karadarbību un atsākt situācijas noregulēšanas sarunas”, vēstniecības paziņojumā teikts, ka Krievija ar šādu prasību esot iestājusies jau pirmajā konflikta dienā un jau 8.augustā Krievijas vēstnieks Aleksandrs Vešņakovs lūdza Latviju pieprasīt no Gruzijas uguns pārtraukšanu. “Diemžēl Saeimai bija nepieciešamas vairākas dienas un simtiem mierīgo iedzīvotāju dzīvību, lai, klātesot ASV vēstniekam, nonāktu pie šāda secinājuma,” norādīts paziņojumā.

Paziņojumā arī minēts, ka Latvijas premjers Ivars Godmanis (LPP/LC) pat neesot mēģinājis objektīvi tikt skaidrībā par situāciju “uz vietas” Dienvidosetijā, tā vietā uzticoties Gruzijas kara speciālistiem un izsakot atbalstu prezidenta Mihaila Saakašvili “režīmam”. Savukārt attiecībā uz Saeimas pārmetumiem Krievijai par to, ka tā kā ANO Drošības padomes dalībvalsts “vienpusēji un paplašināti interpretē miera uzturēšanas misijas uzdevumus”, vēstniecība atgādināja, ka Krievija sākotnēji esot mēģinājusi konfliktu atrisināt diplomātiski, un vērsa uzmanību uz to, ka “drīzāk citiem pastāvīgajiem ANO Drošības padomes dalībniekiem ir raksturīga tieksme paplašināti interpretēt starptautiskās tiesības, ne reiz bez atbilstošas atļaujas uzsākot karadarbības citās valstīs (Dienvidslāvija, Afganistāna, Irāka), turklāt par uzbrukuma mērķiem izvēloties nevis konflikta zonas, bet gan šo valstu galvaspilsētas”. Paziņojumā arī minēts, ka Latvija vienmēr nostājusies šo “visai apšaubāmo” operāciju pusē.

Turpat norādīts, ka Krievija neplāno nekavējoties izvest savu karaspēku no Gruzijas, jo to neparedz 12.augustā Krievijas un Francijas prezidentu saskaņotie konflikta noregulēšanas nosacījumi, ko apstiprināja arī Gruzijas puse. Vēstniecība arī uzsver, ka Dienvidosetijas notikumi uzskatāmi parādījuši, ka “Gruzija neatbilst NATO uzņemšanas kritērijiem”.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ko vēstniecība raksta paziņojumā?

Lasiet pilnu vēstniecības paziņojumu 

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas