Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Kristālskaidrība sadarbībā

Kopš 2005.gada biedrības un nodibinājumi (jeb nevalstiskās organizācijas) ir ieguvuši privilēģiju aizstāvēt un pārstāvēt savu biedru intereses dažāda līmeņa forumos valdībā un parlamentā. Četrus gadus pēc nevalstisko organizāciju sadarbības ar valdību un parlamentu ir panākts, ka ikvienā ministrijā un ikvienā Saeimas komisijā ir jābūt vienam cilvēkam, kurš ir atbildīgs par sadarbību ar nevalstiskajām organizācijām.

Otrām kārtām atzinumiem un priekšlikumiem ir rekomendējošs spēks likumiem, Ministru kabineta noteikumiem un valsts politikas dokumentiem. Trešām kārtām nevalstisko organizāciju pārstāvji var aktīvi piedalīties valsts sekretāru, Ministra kabineta, Saeimas komisiju sēdēs un ietekmēt lēmumu pieņemšanas procesu.

Jau gadiem biedrības un nodibinājumi ir snieguši priekšlikumus un iebildumus par tiesību aktu un politikas dokumentu projektiem. Biedrības un nodibinājumi ir bijuši konsultanti vairāku dokumentu izstrādē ar nacionālu nozīmi, visbiežāk ministriju līmenī. Konsultāciju ceļā valsts pārvaldes ierēdņi ir varējuši izstrādāt dokumentus, kas atbilst sabiedrības vajadzībām.

Līdztekus atsevišķu nevalstisko organizāciju iesaistei lēmumu pieņemšanas procesā ir dibinātas organizācijas, kas pārstāv nozaru biedrību intereses Ministru kabinetā un Saeimā. Šobrīd darbojas vairāk nekā 20 organizācijas nacionālā mērogā, kas pārstāv biedrību un nodibinājumu intereses sarunās ar valsts varas pārstāvjiem.

2007.gada nogalē biedrības un nodibinājumi sniedza priekšlikumus premjeram Ivaram Godmanim, lai īstenotu tādu politiku, kas ir saskaņā ar sabiedrības vajadzībām. Liela daļa priekšlikumu tika iekļauti gan valdības deklarācijā, gan rīcības plānā.

Sadarbība

2008.gadā notika otrais Saeimas un nevalstisko organizāciju forums, notika arī kārtējā premjera un nevalstisko organizāciju tikšanās. Ar politiķiem tika panāktas divas svarīgas vienošanās par nevalstisko organizāciju fonda veidošanu no valsts budžeta līdzekļiem un labvēlīgas vides veidošanu, lai valsts pārvaldes nebaidītos deleģēt uzdevumus nevalstiskajām organizācijām. Jāpiemin, ka uzdevumu deleģēšana aktualizējas tieši situācijās, kad jāmeklē iespējas resursu konsolidēšanai. Tomēr, kā daudzas lietas, idejas ir fiksētas uz papīra, bet vēlamais rezultāts gaidāms kaut kad — nākotnē.

Privileģētie

2009.gada janvāris. Mēnesis, kad, šķiet, turpinās nevalstisko organizāciju sadarbība ar valsts pārvaldi un politiķiem. Jāmin, ka sadarbība ar ierēdņiem lielā mērā nav pievīlusi, tomēr nereti ir gadījumi, ka abas puses atšķirīgi interpretē Ministru kabineta (MK) Kārtības rulli, likumus, lai panāktu vienošanos konkrētos gadījumos. 2009.gada janvārī vien organizācijas sniegušas 114 atzinumus par likumiem, MK noteikumiem un politikas dokumentiem.

2009.gada februāris. Stāsts par sadarbību ar politiķiem... ir atšķirīgs. Proti, organizācijas ziņo par "interesantiem" gadījumiem Saeimā, kur deputāti piedalījušies balsojumos, kas viņu pārstāvētām organizācijām piešķir ne tikai priekšrocības, bet reālus ieguvumus un privileģētu stāvokli attiecībā pret citiem pakalpojumu sniedzējiem. Publiskajā telpā ir pausti noniecinoši viedokļi par nevalstisko organizāciju un valsts pārvaldes sadarbības mehānismiem.

Atgādināsim, ka reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns (TP) izteicies, ka jāsamazina birokrātija, kā piemēru minot Valsts sekretāru sanāksmju likvidēšanu, kas ir viens no sabiedrības līdzdalības drošinātājiem, jo ministriju līmenī, izstrādājot normatīvos aktus, ne vienmēr ir bijušas iesaistītas sabiedrības grupas.

Būtiski ir pieminēt, ka par nepieciešamību amatpersonām un to kandidātiem komunicēt ar sabiedrību un tās pārstāvjiem, atskaitoties par padarīto, tiek pievienota neizpratnes un izsmējības noskaņa.

Ja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja vadītāja amata kandidātam Normundam Vilnītim savulaik raisījās komentāri, ka konkursa laikā neredzējis īpašu jēgu tikties ar nevalstiskajām organizācijām, jādomā, kāda būs viņa attieksme kā amatpersonai pret atskaitīšanos sabiedrībai par to, kā noris cīņa pret korupciju.

Atzīmēsim, ka šādas izdarības un patvaļas parādīšana notika nepilnu mēnesi pēc grautiņiem Vecrīgā. Šķiet, ka mācība par ieklausīšanos citam citā ir gājusi secen. Lai novērstu jebkādu pārpratumu, kas rodas sabiedrības un valdības/Saeimas komunikācijā, būtiski atstāt labvēlīgu augsni diskusijām un galu galā labākā varianta meklēšanai, lai risinātu sasāpējušos jautājumus.

Kristālskaidrība

Labvēlīga augsne nozīmē, ka politiķiem ar nevalstisko organizāciju pārstāvjiem ir jātiekas dažādos forumos, uzmanību pievēršot valsts pārvaldes dialogam ar sabiedrības pārstāvjiem, veidojot sapratni, taču tā var balstīties uz kristālskaidriem sadarbības principiem, kas ir vienlīdzīgi un universāli.

Runājot par valsts pārvaldes reorganizāciju, ir tāds teiciens "lomatj ņe strojiķ"*. Ir grūti pateikt, uz kuru no ministriju reorganizācijas plāniem attieksies šis komentārs, jo te viens, te cits izvirzās favorītos, bet kopumā vēlos uzsvērt, ka politiku ieviešanā būtiski ir ievērot pārmantojamības principu.u

* Lauzt, nevis celt (krievu val.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas