Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Kritizē priekšlikumus izdevumu samazināšanai; LBAS gatava protestiem

Šodien notiek valdības paplašinātā sēde kopā ar sociālajiem partneriem, kurā iecerēts vienoties uz kā rēķina šogad samazināt plānotos budžeta izdevumus par 500 miljoniem latu. Sēde sāksies deviņos no rīta.

Valsts Kontroliere Ingūna Sudraba intervijā Latvijas televīzijā kritizēja valdību par plāna trūkumu, lai izvestu valsti no krīzes. “Cikli ar šo griešanu var iet līdz absolūtai nullei, kamēr būsim naturālā saimniecībā – mainīsimies ar precēm. Tas mani šodien vienkārši šokē.” Viņa atzina, ka līdz šim ir solītas skaļas frāzes, bet tām apakšā nav konkrētu pasākumu, piemēram, birokrātijas mazināšana, ekonomikas stimulēšana. “Mani visvairāk satrauc, ka netiek domāts, ko darīt ar ekonomiku. Nevar cilvēkus vienkārši atlaist no darba. Jā, mazāk tērēsim, bet ko šie cilvēki darīs? Paralēli ir jābūt programmai, kur šos cilvēkus nodarbināt. Valsts var radīt mazas atbalsta programmas.” Viņa arī uzskata, ka ar nelielām subsīdijām var palīdzēt uzņēmējiem meklēt jaunus eksporta tirgus kaimiņvalstīs. “Tas līmenis ir sasniegts, kad netic vairs nevienam valdības vārdam. Man ir grūti saprast, kura interesēs valdība strādā. Tas grupējums saucas – absolūta nekompetence.” Viņa uzskata, ka valdībai šajā laikā bija iespēja satikties ar katru uzņēmēju, lai saprastu viņa vajadzības.

Pret iecerēto nodokļu palielinājumu uzņēmējiem šodien iestājās Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) valdes loceklis Daniels Pavļuts. Intervijā Latvijas radio viņš sacīja, ka nodokļu celšana varbūt var palīdzēt budžetu sabalansēt uz papīra, bet reāli tā padziļinās krīzi, jo vēl vairāk apsīks ekonomiskā aktivitāte. Viņš ar nožēlu konstatēja, ka uzņēmējiem ir sajūta, ka valdībai ir tikai vīzija, cik lielam jābūt budžeta samazinājumam, bet nav īstas vīzijas, kādā virzienā valstij attīstīties, lai izietu no krīzes. Viņš vērtēja, ka valdība pašlaik "spēles laukumā met visas kārtis", bet nav īstas skaidrības, kas tieši tiks darīts.

Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Elīna Egle LNT uzsvēra, ka ļoti svarīgi ir izmantot Eiropas Savienības fondu pieejamo naudu, kas “apstādināti dēļ daudzajām birokrātiskajām procedūrām”. Ir 21 institūcija, kas ar to nodarbojas, tas ir vienkārši nožēlojami, viņa sacīja. Viņa uzsvēra, ka lielāko ietaupījumu var panākt valsts pārvaldē veicot strukturālas reformas. “Tikai tad, kad valsts izdarīs savu mājasdarbu, tikai tad varam modelēt izmaiņas nodokļu sistēmā. Biznesam šodien vajag stabilitāti, nevaram atļauties nekādus jaunus nodokļus. Ja tā turpināsim, tad iznīcināsim legālo ekonomiku Latvijā.”

Latvijas Brīvo darbinieku arodbiedrības savienības līderis Pēteris Krīgers LNT norādīja, ka izglītības ministre minējusi, ko pēc atlaišanas varētu darīt skolotāji, taču “mēs uzskatām, ka ierēdņi ir augsti kvalificēti, lai viņi varētu atrast sev darbu un nesēdēt minsitrijās, nedzenāt liekus papīrus un netracināt cilvēkus”. P.Krīgers sacīja, ka arodbiedrības šobrīd redz divus rīcības modeļus -  uzstāt, ka valsts pārvaldē notiek strukturālas reformas, bet otrs ceļš – aicinām cilvēkus ielās, “aplencam Ministru Kabinetu, Saeimu, varbūt, ka tad dūšīgāk ies strādāšana”. Arodbiedrības ir gatavas protestēt, viņš apliecināja.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL

Bez pensiju cirpšanas FM piedāvājusi atteikties arī no neapliekamā minimuma (pašlaik 90 latu), kā arī par 20% samazināt minimālo algu. Minimālās algas samazināšana ietver arī valsts budžeta iestādēs strādājošo algu fondu apcirpšanu. Starp skarbajiem FM priekšlikumiem ir arī izdevumu samazināšana izglītībai, paredzot, ka par 13,7 miljoniem latu šogad tiek apcirptas dotācijas pašvaldību sporta, mūzikas un mākslas skolām, kultūras namiem, pirmsskolas pedagogu darba samaksai. Izdevumus par diviem miljoniem latu paredzēts apcirpt arī sabiedriskajam radio un televīzijai. 

Lasi plašāk FM priekšlikumos gan pensiju mazināšana, gan būtiskas nodokļu izmaiņas

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas