Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Lagzdiņš aicina uz TP bāzes konsolidēt labējos un veidot jaunu partiju

Tautas partijas līderiem novados jāapzinās, ka viņi turpmāk spēlēs trīs reizes lielāku lomu valsts un arī partijas dzīvē, Dienai sacīja TP viens no līderiem Māris Kučinskis. Pirmdien TP valdes sēdē nolemts sagaidīt jauno mēru ievēlēšanu, kas notiks 1.jūlijā, un tad kopā ar viņiem lemt partijas tālāko stratēģiju. Vietējo līderu iesaistīšana partijas dzīvē ir viens no veidiem, kā partija cer atgūties. Lai gan sakāvi tā piedzīvojusi tikai Rīgā un Eiropas Parlamenta vēlēšanās. Iegūto balsu un mandātu skaita ziņā TP esot otrajā vietā Latvijā aiz Zaļo un Zemnieku savienības, norādīja M.Kučinskis.

Saeimas deputāts Jānis Lagzdiņš piedāvā uz TP bāzes konsolidēt vairākus politiskos spēkus un veidot jaunu partiju, iespējams, ar citu nosaukumu, jo ar esošo labo slavu atgūt nebūšot viegli. Vairāki viņa kolēģi šo ideju uzņem rezervēti. TP neplāno sasaukt ārkārtas kongresu un mainīt vadību, par ko bija izteicies Saeimas deputāts Raimonds Pauls. Viņš Dienai atzina: "Kas tad mani ņems vērā. Es jau esmu tikai muzikants. Mani jau tas arī daudz neuztrauc, jo iešu projām no politikas. Domāju, ka vēl vienam otram tā vajadzētu darīt." R.Pauls uzskata, ka arī vēlēšanu kampaņa bijusi "bēdīga ar tām pašām vecajām bildītēm".

TP valdes vadītāja Kristiāna Lībane–Šķēle esot gatava cienīt ikvienu viedokli — gan vecbiedru, gan jaunbiedru — un tos izskatīt, taču viņa neparedz nekādas sasteigtas darbības. "Laba politika nekad nav emocionāla politika," Dienai sacīja K.Lībane–Šķēle. Dzintars Ābiķis gan atminas, ka viņa padomos savulaik kolēģi neieklausījās — tostarp bija arī ieteikums TP dibinātajam Andrim Šķēlem atstāt partiju. TP kaitējumu nodarījis arī tas, ka medijos A.Šķēles biznesa intereses skatītas kontekstā ar valsts struktūru izmantošanu, uzskata Dz.Ābiķis. Sabiedrību A.Šķēle satricināja arī ar diskusiju par lata stabilitāti. Partijā A.Šķēlem ir pietiekami daudz aizstāvju — arī ārlietu ministrs Māris Riekstiņš uzskata: "Tas ir Šķēles bubulis. Šo stereotipu ir iespējams izmainīt, bet tas nav viegli, jo politiskie konkurenti apzinās, ka tas ir viens no tematiem, ar ko var mazināt Tautas partijas reputāciju".

TP vecbiedri uzskata, ka TP vienmēr bijusi "kā nikns kareivis," bet tagad tā mainījusi tēlu, ko pārtvēris LPP/LC līderis Ainārs Šlesers. Partijā ir dažāda izpratne par neveiksmju iemesliem un to, kādu TP vēlas redzēt vēlētāji. Tagad reģionu pārstāvjiem lūgs izšķirt šo strīdu. Līdz šim bija arī iespaids, ka vairākus no viņiem partijas politika interesē tikai tik tālu, cik tā spēj nodrošināt investīcijas pašvaldību izaugsmei, un viņiem pat ir ērti, ka visu izlemj TP spicē. Kāds pašvaldības vadītājs, lūgts novērtēt TP darbību, sacīja, ka viņš avīzes nelasot. Lai piedalītos savas partijas darbā, varbūt nemaz nebūtu jālasa avīzes. Taču reģionu cilvēki varētu atbalstīt tos kolēģus, kas vēlas atgūt TP labo slavu, nevis nodurt galvas un klusēt. TP valdē pat nav neviena reģiona pārstāvja. Laikā, kad valdes darbā nepiedalās bijusī kultūras ministre Helēna Demakova, bez balss tiesībām viņas vietā ir Cēsu mērs Gints Šķenders. Pašvaldību ministrs Edgars Zalāns un Saeimas deputāts Vents Armands Krauklis, kas neoficiāli jau minēti kā jaunā maiņa esošajiem līderiem Marekam Segliņam un M.Kučinskim, par to neko nebija dzirdējuši, bet arī viņi uzsvēra — TP var atjaunot savu labo slavu, dodot lielākas iespējas TP politikas veidošanā piedalīties cilvēkiem no pašvaldībām. Intervijā Latvijas Radio Valmieras mērs Inesis Boķis (TP), kurš nodrošināja uzvaru vēlēšanās novadā, pieļāva, ka rezultāti būtu vēl labāki, ja TP būtu augstāks reitings. Dienai viņš atzina, ka TP vadības izteikumi pirms vēlēšanām par pensiju samazināšanu vai lata devalvāciju radījuši neizpratni sabiedrībā. Viņš iespēju robežās izsakot savu viedokli, bet TP vadība jau nosakot politiku un izšķirot, kuru padomu ņemt, vai neņemt vērā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas